Menu

Γιατί το ρύζι σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα;

  • Γράφτηκε από 
Γιατί το ρύζι σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα;

πιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα ερευνητικά κέντρα της Ιαπωνίας, βρήκαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One ότι το ρύζι βοηθάει στον καλό ύπνο ενώ τα λαζάνια τον εμποδίζουν. Το ψωμί, οι πίτσες, οι φρυγανιές και γενικότερα τα αρτοσκευάσματα δεν ασκούν επίδραση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

 

Προηγούμενες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζεται με την καλή ποιότητα του ύπνου. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερο και επί περισσότερη ώρα αυξάνεται το “ζάχαρο” του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη.

Μια αυστραλιανή μελέτη έχει δείξει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων επηρεάζει τη συγκέντρωση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα αμινοξέα. Αυτό προκαλεί υπνηλία διότι αυξάνει την μελατονίνη. Έχει βρεθεί ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη το βράδυ φέρνουν ύπνο 10 λεπτά γρηγορότερα από τις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που έχουν στον ύπνο τρεις τροφές που περιέχουν αρκετό άμυλο: το ρύζι, το ψωμί και τα λαζάνια. Ο γλυκαιμικός δείκτης των ψωμιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν μεταξύ  51 και 74, των λαζανιών μεταξύ 46 και 47, και του ρυζιού ήταν 77.
Το ρύζι ευνοεί τον ύπνο

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου 1.848 ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-60 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ποιότητας του ύπνου τους που λάμβανε υπ’ όψιν τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί όταν είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, τη διάρκεια του ύπνου, το πόσο ήσυχα κοιμάται, την συχνότητα έγερσης μέσα στη νύχτα, την λήψη υπνωτικών και το πόσο ξεκούραστος νιώθει όταν ξυπνάει.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές που συνήθιζαν να καταναλώνουν ρύζι για βραδινό είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα στον ύπνο τους σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λαζάνια. Η κατανάλωση ρυζιού σχετίσθηκε με καλύτερη γενική βαθμολογία σε όλες τις παραμέτρους αξιολόγησης του ύπνου, καθώς και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η κατανάλωση των λαζανιών σχετίσθηκε με πιο συχνή διαταραχή του ύπνου, υψηλότερα επίπεδα πρωινής δυσλειτουργίας, αυξημένη χρήση υπνωτικών φαρμάκων, φτωχότερη ποιότητα ύπνου και περισσότερη ώρα στριφογυρίσματος στο κρεβάτι. Η κατανάλωση ψωμιού και προϊόντων άρτου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον ύπνο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να εξηγούνται από τις διαφορές στις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, το ρύζι περιέχει μελατονίνη, κάτι  επίσης παίζει ρόλο.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Δεκεμβρίου 25, 2017

Τα 10 πιο viral videos του…

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της και…
Δεκεμβρίου 24, 2017

Ένα ρομπότ σε ρόλο dj σε…

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του…

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του μέλλοντος
Δεκεμβρίου 14, 2017

Δείτε τι συμβαίνει όταν η κατεδάφιση…

Δείτε τι συμβαίνει, όταν μία κατεδάφιση κτιρίου δεν…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Έτσι μοιάζουν κάποια πράγματα σε slow…

Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν…
Αυγούστου 30, 2014

GOOGLE: Αγόρασε ιπτάμενα ρομπότ!

Πριν καταφέρει να την αγοράσει το Facebook, η…
Ιανουαρίου 18, 2015

Ηλεκτρονικό εμφύτευμα δίνει ελπίδα σε παράλυτους

Ένα ηλεκτρονικό νευροπροσθετικό εμφύτευμα με την ονομασία e-Dura,…
Σεπτεμβρίου 08, 2014

Παιδί: Ετσι θα γίνει άσσος στην…

Το πώς και πότε μαθαίνει ένα παιδί να…
Μαρτίου 05, 2016

Οι νέοι Ghostbusters είναι γυναίκες! Δείτε…

in CINEMA

Οι Ghostbusters επιστρέφουν! Η διάσημη ομάδα κυνηγών φαντασμάτων…
Σεπτεμβρίου 24, 2015

Γιατί πονάει το σώμα όταν αλλάζει…

Ανήκετε σε αυτούς που με την έλευση του…
Ιανουαρίου 12, 2016

Εντυπωσιακό! Η «παρέλαση» των Λεόντων!

Σπάνια καταγραφή... σίγουρα δεν εχουμε ξαναδει τέτοιο βίντεο!
next
prev