Menu

H Κυκλοθυμικότητα στην εφηβεία

  • Γράφτηκε από τον 
H Κυκλοθυμικότητα στην εφηβεία

Στην αρχή της εφηβείας, τα συναισθήματα των εφήβων δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, παρόλο που έχει αυξηθεί η ικανότητά τους να τα βιώνουν. Τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι ακραία και ποικίλα. Ασήμαντα περιστατικά είναι ικανά να προκαλέσουν σύνθετες αντιδράσεις...

Οι έφηβοι είναι ικανοί να εκδηλώσουν έντονες αλλαγές διάθεσης ισορροπώντας μεταξύ ενθουσιασμού και κατάθλιψης, μέσα σε μερικά μόνο λεπτά. Είναι ικανοί να προσεγγίσουν ένα πρόβλημα μελοδραματικά , βλέποντας μονάχα δύο λύσεις- τη θετική ή την αρνητική.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε καλά τα παιδιά σας , ώστε να μπορείτε να καταλαβαίνετε τη διάθεσή τους. Δεν είναι όλοι οι έφηβοι ευερέθιστοι και κυκλοθυμικοί, αλλά κάποιοι προσπαθούν μ αυτό τον τρόπο να απομακρυνθούν από εσάς.

Δώστε στους έφηβους την ελευθερία να είναι κυκλοθυμικοί και παραχωρήστε τους τον δικό τους " χώρο" . Οποτε φαίνονται δεκτικοί, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να επικοινωνήστετε μαζί τους, χρησιμοποιώντας χαμηλό και όχι επιβλητικό τρόπο , και αφήστε τους να μιλήσουν περισσότερο.

Μέρος της συναισθηματικής ωρίμανσης των εφήβων είναι και η ικανότητα να επιβάλλονται στις ευματάβλητες διαθέσεις τους. Είναι πιθανόν οι συναισθηματικές αλλαγές που περνάνε καθώς και οι αλλαγές στις σχέσεις σας να αναστατώσουν κι εσάς τους ίδιους. Αν όμως εκφράζετε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σας και δείξετε και τη δική σας ευαισθησια, οι έφηβοι ίσως να είναι πιο ανοιχτοί μαζί σας.

Κατερίνα Φίλη

Ειδική Παιδαγωγός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγειας

Από το βιβλίο " Ο Κόσμος των εφήβων και η συμβολή της οικογένειας στην ψυχική τους υγεία" σελ. 146. ΕΛΔΟΣΕΙΣ ΤΑΝΙ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Κατερίνα Φίλη είναι Ειδική Παιδαγωγός και Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της , μετεκπαιδεύτηκε στην Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και παρακολούθησε επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2004 μέχρι σήμερα, στον τομέα της Ψυχολογίας και της Ειδικής Αγωγής.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε σε ερευνητικά  και εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάγνωση , την αξιολόγηση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά. Εχει υπηρετήσει ωςδασκάλα σε Δημοτικά Σχολεία και τα τελευταία χρόνια ως Ειδική Παιδαγωγός σε Τμήματα Ενταξης.

Υπηρέτησε στα Κέντρα Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών του Υπουργείου Παιδείας και είναι τελειόφοιτοςτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος « Εκπαίδευση Ενηλίκων – Δια Βίου Μάθηση» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, διδάσκει στα Θερινά σχολεία και είναι εισηγήτρια σε πολλά σεμινάρια και συνέδριά της . Εχει πάρει δύο Υποτροφίες από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών με το πρόγραμμα Commenious και έναν Επαινο από τη Βαλκανική Ενωση Φυσικών. Γράφει άρθρα σε πολλές τοπικές εφημερίδες της χώρας μας και σε εφημερίδες της ελληνικής ομογένειας του εξωτεερικού.Επίσης είναι παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής « Μια νέα ζωή σε περιμένει» στο “freesh radio”

Επίκεντρο των ενδιαφερόντων της είναι η ψυχική υγεία των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η ψυχοπαιδαγωγική συμβουλευτική  των οικογενειών τους, η διαχείριση κρίσεων μέσα στην οικογένεια στις σχέσεις γονέων – παιδιών και ηψυχολογική στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ατόμων. Τα βιβλία της με τίτλους « Σύγχρονη Ψυχολογία» και « Ψυχοπαιδαγωγική Συμβουλευτική» απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Δεκεμβρίου 25, 2017

Τα 10 πιο viral videos του…

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της και…
Δεκεμβρίου 24, 2017

Ένα ρομπότ σε ρόλο dj σε…

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του…

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του μέλλοντος
Δεκεμβρίου 14, 2017

Δείτε τι συμβαίνει όταν η κατεδάφιση…

Δείτε τι συμβαίνει, όταν μία κατεδάφιση κτιρίου δεν…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Έτσι μοιάζουν κάποια πράγματα σε slow…

Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν…
Ιουλίου 09, 2014

Συσκευή-δαχτυλίδι διαβάζει "φωναχτά" κείμενα σε τυφλούς

in GADGETS

Αμερικανοί ερευνητές κατασκεύασαν μια μικρή συσκευή, που φοριέται…
Ιουλίου 20, 2014

Δείτε την αντίδρασή της όταν την…

Οι κάμερες στα αυτοκίνητα είναι μια συνηθισμένη πρακτική…
Φεβρουαρίου 26, 2015

Τι δειχνει το στηθος μιας γυναικας…

Το μεγάλο στήθος αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης για κάθε…
Ιανουαρίου 05, 2015

Και όμως υπάρχει η δίαιτα των…

Εάν καταναλώνετε την τροφή σας μέσα σε διάστημα…
Οκτωβρίου 15, 2015

Καυτή τροχονόμος κόβει κλήσεις μόνο με…

Μπροστά σ’ ένα απίστευτο θέαμα βρέθηκαν ανυποψίαστοι πολίτες,…
Νοεμβρίου 09, 2015

Επικός Κοντοπίδης με τη νέα του…

Άφθονο γέλιο, κλάμα και υπόκλιση με τον Αλέξανδρο…
next
prev