Menu

DEUTSCHE WELLE: Τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία

DEUTSCHE WELLE: Τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια πρόσφυγες ο έως τώρα θλιβερός απολογισμός.

Ο συριακός εμφύλιος που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 210.000 ανθρώπους. Την ίδια ώρα περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ενώ 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι περιφέρονται εντός στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Φόβος και τρόμος των ανθρώπων όμως δεν είναι μόνον το καθεστώς Άσαντ αλλά και διάφορες ομάδες τζιχαντιστών, όπως το μέτωπο Αλ Νούσρα και κυρίως βέβαια, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι βάλουν εναντίον όλων όσων θεωρούνται «άπιστοι».


Η τακτική Άσαντ

Το ότι οι τζιχαντιστές είναι σήμερα σε θέση να δρουν τόσο ανενόχλητα τόσο στη Συρία όσο και στο γειτονικό Ιράκ οφείλεται κυρίως στον ίδιο τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ναντίμ Σεχάντι από το βρετανικό Think Tank Chattham House. «Όλοι οι δικτάτορες το έχουν κάνει αυτό. Ανοίγουν τις φυλακές και απελευθερώνουν τα αποβράσματα και τους εγκληματίες. Προκαλούν χάος για να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι πολεμούν αυτό το χάος και έτσι ενισχύεται η δημοτικότητά τους. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Άσαντ απελευθέρωσε τζιχαντιστές με στόχο να γίνουν οι εχθροί του. Αυτό του παρέχει στη συνέχεια νομιμότητα καθώς είναι ο εχθρός των τζιχαντιστών. Αντί αυτών στέλνει στη φυλακή φιλειρηνικούς μπλόγκερ και ακτιβιστές. Με τον τρόπο αυτό το καθεστώς πολεμά την αντιπολίτευση».

Πράγματι, ενώ τον πρώτο χρόνο του εμφυλίου τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονταν αποκλειστικά και μόνον στα φρικτά εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ, τους μήνες που ακολούθησαν το ενδιαφέρον μονοπώλησε η απεχθής δράση του Ισλαμικού Κράτους. Με τη συνεχή προέλαση των τζιχαντιστών και τη διακήρυξη του χαλιφάτου το καλοκαίρι του 2014 αλλά και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, έγινε σαφές ότι η δράση τους δεν θα περιορίζονταν στο Ιράκ και τη Συρία.


Ο Άσαντ ως εγγυητής της σταθερότητας

Τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε μια διεθνής συμμαχία υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν υπάρχει και άλλη λύση, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Μπαρά Μικαΐλ, από το ερευνητικό ινστιτούτο Fride της Βαρκελώνης. «Στην παρούσα φάση πρέπει να επικεντρωθεί κανείς στη στρατιωτική επίλυση του ζητήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει και στρατιωτική λύση. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Σε πολιτικό επίπεδο δεν σημειώνεται πρόοδος, άλλωστε δεν διαφαίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων. Οι δε στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε γρήγορα αποτελέσματα».

Γεγονός είναι ότι μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, ο Άσαντ δεν θεωρείται πλέον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για τη Δύση. Σε σύγκριση με τους τζιχαντιστές, ο σύρος πρόεδρος και το καθεστώς του θεωρούνται προβλέψιμοι παράγοντες και εν μέρει εγγυητές της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Η κυβέρνηση Ομπάμα», λέει ο Ναντίμ Σεχάντι, «έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει τον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. Δεν θέλει μια νέα κυβέρνηση στη Συρία».

Το καθεστώς συνεχίζει να βάλει όμως κατά των αντιπάλων του. Στη δε μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ο Άσαντ αδιαφορεί πλήρως για την τύχη του άμαχου πληθυσμού. Σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών τα περισσότερα θύματα είναι συχνά αθώοι πολίτες. Σε αυτό η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Kersten Knipp / Κώστας Συμεωνίδης

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Φεβρουάριος 12, 2017

Απίστευτο! Παρουσιάστρια ειδήσεων μας δείχνει το…

Η 38χρονη Ιταλίδα παρουσιάστρια ειδήσεων, Κοστάνζα Καλαμπρέζε, έπαθε…
Φεβρουάριος 08, 2017

Όταν οι γάτες κάνουν drifting!

Έχετε δει γάτα να μπαίνει με οπισθογωνία; Αν…
Ιανουάριος 23, 2017

Εκατό άνθρωποι δείχνουν πώς φιλάνε… πάνω…

in PEOPLE

Εκατό άνθρωποι δείχνουν πώς φιλάνε… πάνω σε τζάμι!
Ιανουάριος 30, 2016

Η γυάλινη γέφυρα στην Κίνα που…

Την ευκαιρία να περπατήσουν στην μεγαλύτερη σε μήκος και…
Αύγουστος 08, 2014

Δράμα: Το καλοκαίρι της ζωής μας-Avis…

in CINEMA

Η δραματική ταινία που προβάλλεται μέχρι και τις…
Μάιος 31, 2016

Το βίντεο με τα 750 χιλ.…

Δείτε τι κάνει μόνο του αυτό το καυτό…
Νοέμβριος 08, 2014

Το ατύχημα… της Gianella on air…

Η Gianellaεκεί που χόρευε με τον floor managerείχε…
Αύγουστος 05, 2015

Το κρεβάτι-ξυπνητήρι σε ξυπνάει για τα…

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο για όλους… Κάθε…
Μάρτιος 17, 2016

Επική φάρσα: Μα τι μωράκι είσαι…

Περπατάς στον δρόμο και βλέπεις έναν άγνωστο να…
next
prev