Menu

Για ποιο λόγο φοράμε σταυρό;

Για ποιο λόγο φοράμε σταυρό;

Πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι ίσως φορούν σταυρούς τις περισσότερες φορές επειδή είναι ένα όμορφο σχέδιο κοσμήματος και αυτό, από μόνο του, είναι λίγο περίεργο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο σταυρός αποτελεί ένα σύμβολο βασανιστηρίων και θανάτου, έτσι κατά κάποιο τρόπο είναι ειρωνικό το γεγονός ότι στο σημερινό κόσμο, μπορεί να είναι απλά ένα είδος αξεσουάρ. Ως Χριστιανή, η οποία φοράει ένα σταυρό για θρησκευτικούς λόγους, είμαι απόλυτα άνετη με το να δοξάζω τον Θεό μέσα από όμορφα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τους πόρους που έχω για να αντανακλώ την έκφραση της πίστης μου, πίσω στο Θεό και τον κόσμο. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που έχουμε συχνά μια εξαίσια αρχιτεκτονική και διακόσμηση στις εκκλησίες μας, γιατί ως άνθρωποι προσπαθούμε πάντα να φέρουμε στο προσκήνιο το καλύτερο που έχουμε κάνει, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την πίστη μας προς το Θεό.


Λαϊκές δοξασίες για τον σταυρό
Γενικά πάντως, ο σταυρός θεωρείται το πιο ισχυρό χριστιανικό φυλαχτό που έχουμε και μάλιστα είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί πιστοί το φοράμε. Εκτός από την προστασία μας, ωστόσο, μπορεί επίσης να μας προειδοποιήσει για κινδύνους, σύμφωνα με τις διάφορες πεποιθήσεις.

Οι λαϊκές δοξασίες λένε, ότι ο σταυρός μπορεί να είναι ένας δείκτης της ψυχικής κατάστασης του ατόμου που το φοράει.

Επειδή η Χριστιανική μας παράδοση, όπως προείπα, προσδίδει την εικόνα της ταλαιπωρίας και της σωτηρίας του Ιησού Χριστού σε αυτό, ο κύριος περιορισμός που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην φορέσεις έναν σταυρό κάποιου άλλου, δεδομένου ότι παίρνεις τις αμαρτίες του προσώπου στο οποίο ανήκει.

Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει ποτέ να πάρεις ένα σταυρό που βρέθηκε στο δρόμο. Ακόμα κι αν το σύμβολο του σταυρού είναι θετικό, αν το πάρεις από το έδαφος, μπορεί να φέρει ασθένειες και δυστυχίες στο σπίτι σου.

Αν έχει περάσει καιρός από τότε που φοράς ένα σταυρό με μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό σου και παρατηρήσεις ότι έχει μαυρίσει, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάποιος γύρω σου έχει αρνητική επίδραση σε εσένα.

Αν η αλυσίδα με τον σταυρό σπάσει ενώ το φοράς, λέγεται ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει βάλει ένα μαγικό ξόρκι σε εσένα. Αν πάλι χάσεις τον σταυρό σου, ενώ τον φοράς, να περιμένεις σημαντικές δυσκολίες και προβλήματα στο μέλλον.

Στο παρελθόν, ξύλινοι σταυροί νεκροταφείου, χρησιμοποιούνταν για τελετουργική μαγεία. Επίσης, αν μια ξηρασία διαρκούσε περισσότερο από το συνηθισμένο, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, έριχναν το σταυρό από τον τάφο ενός αγνώστου αποθανόντος στο ποτάμι, με στόχο να «καλέσουν» τη βροχή. Οι τοπικοί θεραπευτές μάλιστα, χρησιμοποιήσουν τα αποκαΐδια από ένα ξύλινο σταυρό για να ψάλλουν τα άτομα που έπασχαν από διάφορες ασθένειες.

Όσον αφορά την Εκκλησία μας, η 14η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που γιορτάζουμε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μια μέρα που είναι διαφορετική από την Μεγάλη Παρασκευή, την ημέρα που θυμόμαστε το θάνατο του Χριστού πάνω στον σταυρό. Γιατί στην Χριστιανοσύνη, εορτάζουμε τον ίδιο το σταυρό, και ως μέσο της σωτηρίας μας και ως ένα όργανο βασανιστηρίων και θανάτου. Είναι τόσο ζωή όσο και θάνατος, είναι σκοτάδι, αλλά είναι και φως.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Δεκεμβρίου 14, 2017

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του…

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του μέλλοντος
Δεκεμβρίου 14, 2017

Δείτε τι συμβαίνει όταν η κατεδάφιση…

Δείτε τι συμβαίνει, όταν μία κατεδάφιση κτιρίου δεν…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Έτσι μοιάζουν κάποια πράγματα σε slow…

Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Το χειρότερο τσοπανόσκυλο του κόσμου

«Το χειρότερο τσοπανόσκυλο στον κόσμο» είναι ο τίτλος…
Φεβρουαρίου 12, 2017

Απίστευτο! Παρουσιάστρια ειδήσεων μας δείχνει το…

Η 38χρονη Ιταλίδα παρουσιάστρια ειδήσεων, Κοστάνζα Καλαμπρέζε, έπαθε…
Νοεμβρίου 26, 2014

Τι δεν καταλαβαίνεις; Πιάσε και θα…

Το δίλλημα του παρουσιαστή… Τι δεν καταλαβαίνεις; Πιάσε…
Ιουλίου 21, 2014

Δες το βίντεο με τα δελφίνια…

Νεαρή γυναίκα έζησε μία από τις ωραιότερες εμπειρίες…
Ιουνίου 15, 2014

Νέα Alfa Romeo Giulietta QV

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Έκθεση της…
Σεπτεμβρίου 16, 2015

Facebook: Έρχεται το dislike button!

Τέρμα πια –μόνο- τα like! Το ανακοίνωσε ο…
Νοεμβρίου 02, 2014

Το iPhone 6 στην Ελλάδα :…

in GADGETS

Την πρώτη μέρα της εμφάνισης των νέων iPhone…
Φεβρουαρίου 04, 2015

Η Αρχή του Αρχιμήδη, του Ζουζέπ…

Το Βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο έργο «Η Aρχή του…
Οκτωβρίου 06, 2015

Από το Ελληνικό "The Voice" στο…

Πρώην παίκτης του ελληνικού "The Voice", βρέθηκε στο…
next
prev