Menu

Μικρόβια και Yπολογιστές: Η Λύση είναι στον Χαλκό!

Μικρόβια και Yπολογιστές: Η Λύση είναι στον Χαλκό!

Μπορεί οι υπολογιστές να είναι εδώ και αρκετά χρόνια ευρέως διαδεδομένοι, κάποια όμως στοιχεία για αυτούς δεν είναι γνωστά για τους περισσότερους χρήστες, παρόλο που κατά καιρούς αναφέρονται στο τεχνολογικό στερέωμα. Ένα από αυτά τα στοιχεία, είναι τα μικρόβια – και όχι, δεν εννοούμε ως «μικρόβια» τους ψηφιακούς ιούς της τεχνολογία, αλλά τα πραγματικά, αληθινά μικρόβια.

 

Τα οποία δε μικρόβια πως σχετίζονται με τους υπολογιστές; Για την ακρίβεια, σχετίζονται έμμεσα με αυτούς, καθώς η άμεση σχέση τους, αφορά τις συσκευές που χρησιμοποιούμε για να χειριστούμε τους υπολογιστές. Κοινώς, το ποντίκι (mouse) και το πληκτρολόγιο, κυριολεκτικά βρίθουν από μικρόβια.

Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Interface έχει την λύση, δια αντιμικροβιακών πληκτρολογίων και ποντικιών φτιαγμένα από χαλκό! Σύμφωνα με την έκθεση του Infection Control Today, άψυχα αντικείμενα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή μόλυνσης, με το ένα χέρι να εναποθέτει μικρόβια τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν στο άλλο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει πιθανή μόλυνση. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες και κοινότυπες επιφάνειες στο χώρο της υγείας, είναι τα διάφορα ποντίκια για τους υπολογιστές αλλά και τα αντίστοιχα πληκτρολόγια. Η συγκεκριμένη έκθεση μάλιστα, αναφέρει αρκετές έρευνες που κάνουν λόγο για σύνδεση των παραπάνω συσκευών με την εξάπλωση μολύνσεων. Ο χαλκός είναι εκ φύσεως αντιμικροβιακός, κάτι που σημαίνει ότι σκοτώνει άμεσα τα βακτήρια και τους ιούς που έρχονται σε επαφή μαζί του. Επιπλέον, μοιράζεται αυτές τις ιδιότητες με πολλά κράματα - όπως ο ορείχαλκος και ο μπρούντζος.

Αυτή η οικογένεια μετάλλων είναι γνωστή ως «αντιμικροβιακός χαλκός». Τα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει την αντικατάσταση επιφανειών που έρχονται συχνά σε επαφή με το ανθρώπινο οργανισμό όπως βρύσες, λαβές των θυρών καθώς και διακόπτες φωτός με αντιμικροβιακές κατασκευές από χαλκό, καθώς και άλλες περιοχές όπου η εξάπλωση μολύνσεων αποτελεί κίνδυνο, περιοχές όπως αεροδρόμια, σχολεία και εγκαταστάσεις για παιδιά. Σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις παρατηρείται μια αυξητική στροφή ως προς την τοποθέτηση χάλκινων επιφανειών επαφής.

Πλέον, οι χώροι εργασίας είναι οι επόμενοι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ύπαρξη μικροβίων.Η εταιρία «ΟΙΤ» έχει προσφέρει αντιμικροβιακά πληκτρολόγια φτιαγμένα από χαλκό εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα (έχουν χρησιμοποιηθεί από εγκαταστάσεις όπως το νοσοκομείο Jorvi στη Φιλανδία) και τώρα έχει ξεκινήσει το λανσάρισμα συνοδευτικών USB ποντικιών. Σε μία κλινική δοκιμή από χάλκινες αντιμικροβιακές επιφάνειες, τρία αμερικανικά νοσοκομεία αντικατέστησαν μόλις έξι επιφάνειες που έρχονται συχνά σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό, σε μονάδες εντατικής θεραπείας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συσκευές εισόδου για υπολογιστές. Αυτές οι επιφάνειες αντικαταστάθηκαν από αντιμικροβιακές επιφάνειες φτιαγμένες από χαλκό. Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση κατά 58% του κινδύνου του ασθενούς για πιθανή μόλυνση, που να σχετίζεται με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Δεκεμβρίου 14, 2017

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του…

Η NASA κατασκεύασε το λάστιχο του μέλλοντος
Δεκεμβρίου 14, 2017

Δείτε τι συμβαίνει όταν η κατεδάφιση…

Δείτε τι συμβαίνει, όταν μία κατεδάφιση κτιρίου δεν…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Έτσι μοιάζουν κάποια πράγματα σε slow…

Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν…
Δεκεμβρίου 14, 2017

Το χειρότερο τσοπανόσκυλο του κόσμου

«Το χειρότερο τσοπανόσκυλο στον κόσμο» είναι ο τίτλος…
Φεβρουαρίου 12, 2017

Απίστευτο! Παρουσιάστρια ειδήσεων μας δείχνει το…

Η 38χρονη Ιταλίδα παρουσιάστρια ειδήσεων, Κοστάνζα Καλαμπρέζε, έπαθε…
Φεβρουαρίου 08, 2017

Όταν οι γάτες κάνουν drifting!

Έχετε δει γάτα να μπαίνει με οπισθογωνία; Αν…
Ιουλίου 09, 2015

Περί Ελευσινίων Μυστηρίων και θεων

Η λέξη Μυστήριο σημαίνει το απόρρητο, το μυστικό…
Αυγούστου 06, 2014

Η Google ψάχνει και βγάζει στη…

Ο τεχνολογικός κολοσσός είναι υποχρεωμένος από το νόμο…
Οκτωβρίου 26, 2015

ΠΑΟΛΑ: Πολύ σκληρό αυτό που είπε…

Η Πάολα σχολίασε τις δηλώσεις του Χρήστου Θηβαίου,…
next
prev