Menu

Ενδείξεις για αριανό άνθρακα βρήκε το Curiosity

  • Γράφτηκε από τον 
Ενδείξεις για αριανό άνθρακα βρήκε το Curiosity
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία ευρήματα του Curiosity από τον Άρη, χωρίς όμως να δίνουν το δικαίωμα στην επιστημονική κοινότητα να πανηγυρίσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το ρόβερ πραγματοποίησε τις πρώτες επιτόπιες χημικές αναλύσεις του εδάφους του «Κόκκινου Πλανήτη», με τα όργανα που διαθέτει. Από αυτές προέκυψαν ενδείξεις για απλές οργανικές ουσίες με βάση τον άνθρακα, οι οποίες αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ζωής. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν ίχνη χλωρίου, θείου και νερού, καθώς και χημικών ενώσεων που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της οργανικής χημείας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες κρατούν επιφυλάξεις, καθώς δεν μπορούν με σιγουριά να πουν αν οι ουσίες αυτές ανεπτύχθησαν στον πλανήτη ή μεταφέρθηκαν εκεί από μετεωρίτες ή ακόμη και το ίδιο το Curiosity. Επιπλέον, δεν είναι ακόμη γνωστό αν πρόκειται για ανόργανο άνθρακα.

«Δεν είναι σαφές αν ο άνθρακας είναι αριανός ή γήινος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Μαχάφι, επιστήμονας NASA και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αναφέρουμε τελεσίδικα την ανίχνευση οργανικών ουσιών».

Με αυτόν τον τρόπο, διαψεύδονται οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει κάποιες ημέρες πριν και μιλούσα για μια «ιστορική ανακάλυψη» στον Άρη.

Όπως φαίνεται, η έξαψη δημιουργήθηκε καθώς από τις αναλύσεις του ρόβερ βρέθηκε χλωριωμένο μεθάνιο, που είναι μια απλή οργανική ουσία. Και ενώ το χλώριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι προέρχεται από τον Άρη, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η προέλευση του άνθρακα του μεθανίου. Η ζωή, τουλάχιστον όπως έχει εξελιχθεί στη Γη, απαιτεί, εκτός από νερό και ενέργεια, την ύπαρξη πολύπλοκων μορίων άνθρακα, όπως τα αμινοξέα. Αν όντως το Curiosity ανιχνεύσει τέτοιες οργανικές ουσίες στο μέλλον, θα είναι μια ιστορική ανακάλυψη, αν και δεν θα σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη.

Το όργανο του Curiosity που πραγματοποιεί τις αναλύσεις και ονομάζεται «SAM», δουλεύει με ένα φούρνο που «ψήνει» στους 800 βαθμούς Κελσίου τα δείγματα της πολύ λεπτής άμμου του Άρη, τα οποία συλλέγονται από ένα ρομποτικό βραχίονα και μετά μελετάται η χημική σύσταση των αερίων που εκλύονται.

Οι επιστήμονες τώρα περιμένουν να ολοκληρωθεί η αργή και μεθοδική ανάλυση των δειγμάτων. Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται και η άφιξη του διαστημικού οχήματος στην περιοχή που είχε επιλεγεί με κριτήριο το γεωλογικό ενδιαφέρον, όπου και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ανακάλυψης οργανικών ουσιών.Πηγή:newsbeast.gr

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Φεβρουαρίου 12, 2017

Απίστευτο! Παρουσιάστρια ειδήσεων μας δείχνει το…

Η 38χρονη Ιταλίδα παρουσιάστρια ειδήσεων, Κοστάνζα Καλαμπρέζε, έπαθε…
Φεβρουαρίου 08, 2017

Όταν οι γάτες κάνουν drifting!

Έχετε δει γάτα να μπαίνει με οπισθογωνία; Αν…
Ιανουαρίου 23, 2017

Εκατό άνθρωποι δείχνουν πώς φιλάνε… πάνω…

in PEOPLE

Εκατό άνθρωποι δείχνουν πώς φιλάνε… πάνω σε τζάμι!
Οκτωβρίου 22, 2014

Εσείς καταλαβαίνετε τι λέει ο κύριος;…

Πιθανότατα ούτε και ο ίδιος καταλαβαίνει τι θέλει…
Σεπτεμβρίου 11, 2011

Σύντηξη λέιζερ, η ενεργειακή λύση του…

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε συνεργασία με τις ΗΠΑ…
Οκτωβρίου 24, 2011

Masterclass φωτογραφίας

 To Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, διοργανώνει τετραήμερο masterclass με…
Ιουλίου 28, 2014

Ξεχνάς; 6 τρόποι για να ενισχύσεις…

Σύμφωνα με πολυετείς έρευνες, οι παρακάτω 6 δραστηριότητες…
Μαΐου 18, 2016

Πώς να ανοίξετε μία μπύρα με…

Όταν ο άνθρωπος θέλει να πιει...Ξεμείνατε από ανοιχτήρι…
Φεβρουαρίου 02, 2016

Έμεινε γυμνή στο δελτίο

Η Κολομβία πηγαίνει ένα επίπεδο πιο πάνω τις…
next
prev