Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό
Ένα Ταμείο για όλους τους Ασφαλισμένους, προβλέπει η ελληνική πρόταση για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Μετά από 50 χρόνια ασύδοτης σπατάλης που έφεραν το σύστημα στο χείλος του γκρεμού και τα αποθεματικά των ταμείων στο «κόκκινο»
Ένα Ταμείο για όλους τους Ασφαλισμένους, προβλέπει η ελληνική πρόταση για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Μετά από 50 χρόνια ασύδοτης σπατάλης που έφεραν το σύστημα στο χείλος του γκρεμού και τα αποθεματικά των ταμείων στο «κόκκινο» , μόνο μία αποφασιστική μεταρρύθμιση μπορεί να συγκρατήσει την πτώση και να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την αναγκαία εξυγίανση του συστήματος.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπονται μειώσεις στις συντάξεις, μειώνονται οι πολύ μεγάλες με την πτώση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ (από 2.773 ευρώ) και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ (από 3.680 ευρώ), ενώ με την υλοποίησή του, μπαίνουν οι βάσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και μέχρι το 2060 η δαπάνη για συντάξεις να μην ανέβει πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ του 2009. Όπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «δεν υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ θα προστατεύονται και οι μικρές». Μία μεταρρύθμιση που συνδέει το Ασφαλιστικό με την πραγματική Οικονομία και όπως τόνιζαν αρμόδια στελέχη, «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει».
Στα 64 άρθρα και τις 170 σελίδες της ελληνικής πρότασης, περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα μέτρα τα οποία στοχεύουν στην συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την α αντιμετώπιση των ελλειμμάτων με τρόπου που δεν θα ασκήσει υπέρμετρες πιέσεις στην κοινωνία και να αποτελέσει ένα εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα «γκρέμιζαν» τις συντάξεις. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει:
Νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 0,8% έως 2% για τους συνταξιούχους
Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ
ΕΚΑΣ από 57 έως 230 ευρώ
Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας
– Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα.
– Επανυπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου.
– Πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ). 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ) για τις πολλαπλές συντάξεις.
– Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία
– Απορρόφηση των αποθεματικών των Ταμείων για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεις
Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται η καταβολή του με την προϋπόθεση, Οι δικαιούχοι να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ (δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα). Επίσης, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο και το απαλλασσόμενο να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ.
Για συνολικά εισοδήματα μέχρι 7.216,00 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως. Για εισοδήματα μέχρι 7.972 το ΕΚΑΣ διαμορφώνεται ως εξής:
Από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.518,00 δίνεται ποσό 172,50.
Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ.
Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ποσό 57,50.
Πιέσεις στα εισοδήματα των νέων συνταξιούχων ασκούν τα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης εισοδήματος που κυμαίνονται από 0,8% και φτάνουν έως το 2%. Με την νέα κλίμακα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη και προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι για τα πρώτα 15 χρόνια 0,8% στην συνέχεια διαμορφώνονται ως εξής:
15 έως 18 0,92%,
18 έως 21 1,04%,
21 έως 24, 1,16%,
24 έως 27, 1,29%,
27 έως 30, 1,42%
39 + 2%
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης στους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Προκόπης Παυλόπουλος: Οι δανειστές να αντιληφθούν τις θυσίες του ελληνικού λαού
«Οι δανειστές να αντιληφθούν τις θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό. «Έφερα το σώμα του εγκλήματος» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραδίδοντας την πρόταση της κυβέρνησης στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος, τόνισε πως «είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους -και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη». Για τον χαρακτήρα του συστήματος, δήλωσε πως «το ασφαλιστικό Σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες, εργαζόμενοι, όλες τις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτήν την αρχή».
Γ. Κατρούγκαλος: Καμία μείωση στις συντάξεις
«Δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. « διασφαλίζουμε την μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος» (…) Όταν λείπει η ελπίδα χάνεται το νόημα. Σε αυτή την κρίση ερχόμαστε να βάλουμε τέλος (…) Τι κάνουμε με τη μεταρρύθμιση; Αντί να προχωρήσουμε σε μια 12η μείωση των συντάξεων προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την κοινωνική δαπάνη».
Όλγα Γεροβασίλη: Η υποκρισία της αντιπολίτευσης δεν έχει προηγούμενο
«Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος» Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νέα πρόταση, δεν μειώνει τις σημερινές κύριες συντάξεις ενώ θεσμοθετεί ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους. Επίσης, εξορθολογικοποιείται το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιούνται τα Ταμεία ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες. Η νέα πρόταση, συνδέει τις εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.
Γ. Πλακιωτάκης: Είμαστε αντίθετοι στην μείωση των συντάξεων
Μετά την συνάντηση του με τον υπουργό, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντίθετο στη μείωση των συντάξεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «αναζητεί μια συναίνεση στο λάθος». Όπως τόνισε, «Έχουμε σαφείς θέσεις για το ασφαλιστικό, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στη Βουλή (…) η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου».
Φ.Γεννηματά: Όχι σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών
«θέμα αποκλειστικής ευθύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» χαρακτήρισε την συζήτηση για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα τοποθετηθεί επί της τελικής πρότασης της κυβέρνησης όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Όπως τόνισε, «Λέμε «ΟΧΙ» στην μείωση των συντάξεων, «ΟΧΙ» στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Λέμε, «ΝΑΙ» στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Β. Λεβέντης: Ο υπουργός λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις
«Ο υπουργός λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά την ενημέρωσή του για την πρόταση της κυβέρνησης. Στην συνέχεια, αναρωτήθηκε πως γίνεται με το νέο σχέδιο, «να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη;». Σε αυτό προσέθεσε, «όταν υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι, όταν υπάρχουν αγρότες με 300 ευρώ, όταν κόβουμε το ΕΚΑΣ θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 3.000 το μήνα; αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».
Σταύρος Θεοδωράκης: «Όχι» στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την περικοπή των κύριων συντάξεων».
Ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς παρέλαβε την ελληνική πρόταση για το Ποτάμι, ενώ στην συνέχεια ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, σε δήλωσή του τόνισε πως, «Θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε αλλά από εκεί και πέρα δεν θα γίνουμε ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις», για να προσθέσει πως «το ασφαλιστικό χρειάζεται μια μεγάλη επαναστατική μεταρρύθμιση. Ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας πρέπει να νιώσει ότι έχει ένα αποκούμπι. Το ασφαλιστικό κακώς, για κάποιους, είναι η μάχη για τους συνταξιούχους, πρέπει να είναι η μάχη για όλους τους εργαζόμενους (…) Δε συνηγορούμε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και βέβαια δε συνηγορούμε στην περικοπή των κύριων συντάξεων».
Δ. Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο!
«Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει και μέσα στη Βουλή για να μην έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και βεβαίως να καταψηφιστεί, κυρίως όμως, το λόγο, τον ρόλο τον αποφασιστικό τον έχει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία μας που πρέπει να ξεχυθούν στους δρόμους της πατρίδας μας και να βροντοφωνάξουν κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.
Πρόταση για το ασφαλιστικό από τον Νότη Μαριά
Πρόταση ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων, που θα δώσει ρευστότητα στο Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα και θα βάλει οριστικά φρένο στις περικοπές των συντάξεων διατύπωσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. Η πρότασή του περιλαμβάνει την «ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, με το σκεπτικό ότι υπέστησαν ζημιές λόγω PSΙ. Όπως ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες λόγω PSI το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία». Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι μία τέτοια λύση θα αποσοβήσει κάθε κίνδυνο μείωσης συντάξεων. Ταυτόχρονα πρότεινε την ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αυτοτελώς από τα ίδια τα Ταμεία, χωρίς παρέμβαση και εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ. Στο σημείο αυτό ο Νότης Μαριάς αποσαφήνισε ότι τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, η οποία ανέρχεται περίπου σε 1,4 δις ευρώ, θα πρέπει να τιτλοποιηθούν και να εκδοθούν αντίστοιχα ομόλογα-ακινήτων.
Στο «καμίνι» της διαπραγμάτευσης η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό
Η ελληνική πρόταση, θα κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχει τον χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος. Όμως πριν μεταβιβαστεί στην βουλή, η νέα πρόταση θα πρέπει να περάσει από το «καμίνι» της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών. Το ελληνικό σχέδιο, έχει ήδη αποσταλεί στους θεσμούς, για να το αξιολογήσουν και να έχουν χρόνο να εκφράσουν τις ενστάσεις τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Μέχρι στιγμής δύο είναι τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούν στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και των ποσοστών αναπλήρωση των συντάξεων που τα απορρίπτουν ως πολύ υψηλά. Μάλιστα κάποιοι από το «κουαρτέτο», φαίνονται πιο αυστηροί από τους υπόλοιπους με πληροφορίες να θέλουν το ΔΝΤ να είναι κάθετο στη διαφωνία του.