Άνοιξε στις ΗΠΑ η πρώτη φάρμα βρώσιμων εντόμων
Στο αμερικανικό εκτροφείο εντόμων λένε πως η γεύση τους είναι ικανοποιητική, και πως τα έντομα είναι εξαιρετικά υγιεινά και θρεπτικά.
Άνοιξε στις ΗΠΑ η πρώτη φάρμα βρώσιμων εντόμων. Ναι, όλοι τα σιχαινόμαστε και αποφεύγουμε μέχρι και στον ίδιο χώρο να βρισκόμαστε μαζί τους. Πόσο μάλλον να τα καταναλώσουμε ως γεύμα στην καθημερινή μας διατροφή. Για τα γούστα του Δυτικού ουρανίσκου, τα έντομα μπορεί φαίνονται απωθητικά. Κι όμως, πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ πρότεινε τα έντομα ως φαγητό του μέλλοντος.
Στο αμερικανικό εκτροφείο εντόμων λένε πως η γεύση τους είναι ικανοποιητική, και πως τα έντομα είναι εξαιρετικά υγιεινά και θρεπτικά. Δεν είναι το πρώτο εκτροφείο που παράγει έντομα, είναι όμως το πρώτο του οποίου η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η πρώτη μονάδα της εταιρείας Big Cricket Farm, μια ανακαινισμένη αποθήκη, ξεκίνησε να λειτουργεί στο Γιάνγκσταουν του Οχάιο με την προοπτική να παράγει τελικά 700 κιλά «εντομάλευρου» το μήνα.
Το σημαντικότερο είναι ότι τα έντομα είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα στην παραγωγή θρεπτικών πρωτεϊνών: Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτούνται 10 κιλά τροφής, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού γρύλων χρειάζονται μόνο 1,7 κιλά. Επιπλέον, η εκτροφή εντόμων απελευθερώνει 99% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου ανά μονάδα βάρους του τελικού προϊόντος.
Οι υπεύθυνοι του Big Cricket Farm ελπίζουν ότι τώρα να υπερπηδήσουν το πρόβλημα της αηδίας των καταναλωτών με τρόφιμα που δεν έχουν πόδια και κεραίες. Η ιδέα είναι ότι οι αλεσμένοι γρύλοι, που αποτελούνται κατά 70% από πρωτεΐνη, θα χρησιμοποιούνται ως συστατικά για κουλουράκια και άλλα σνακ με παραδοσιακή γεύση και αυξημένη θρεπτικότητα. Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, το οποίο δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Περισσότερα πόδια, περισσότερη γεύση», τα κρακεράκια με γρύλους έχουν αποδεκτή γεύση. Δεδομένου ότι το δεν έχει καταλήξει σε κανόνες για την εκτροφή βρώσιμων εντόμων, οι υπεύθυνοι της μονάδας έχουν λόγο να ανησυχούν για προβλήματα που θα κατέστρεφαν για πάντα τη φήμη τους, όπως για παράδειγμα κρούσματα δηλητηρίασης από μολυσμένα έντομα.
Για το λόγο αυτό ταΐζουν τους γρύλους τους με βιολογική τροφή για κοτόπουλα, αν και αργότερα σκοπεύουν να αξιοποιήσουν υπολείμματα τροφίμων που προορίζονται για τα σκουπίδια. αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας Αργότερα, μάλιστα, το εκτροφείο θα μπορούσε να παράγει ιδιαίτερες ποικιλίες γρύλων, ταΐζοντάς τους με συγκεκριμένα τροφές πριν τη θανάτωσή τους.
Τα έντομα προσφέρουν έτσι περισσότερη βιταμίνη C ή αποκτούν γεύση μήλου ή μελιού.