Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα ήταν η διαδρομή όπου κατασκευάζεται η Ιόνια Οδός. To υπουργείο Υποδομών ενέκρινε την πραγματοποίηση συμπληρωματικών εργασιών για τη διατήρηση, μετακίνηση ή κατάχωση αρχαιοτήτων σε επτά σημεία του υπό κατασκευή οδικού άξονα, κατ’ εντολή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του υπουργείου Πολιτισμού.
Σε τρία σημεία, μάλιστα υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση του σχεδιασμού, προκειμένου να παραμείνουν στη θέση τους σημαντικά ευρήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, τα σημεία του αυτοκινητόδρομου που επηρεάστηκαν από την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων είναι τα ακόλουθα: Ρηγαίικα Μεσολογγίου (ταφικό μνημείο που θα αποσπαστεί), Αγιος Θωμάς Μεσολογγίου (στην αρχαία Αλίκυρνα, θα διατηρηθεί ένα μέρος των ευρημάτων και ένα μέρος θα αποδομηθεί), Παλιοκούλα (Πλακωτή) Αμφιλοχίας (κατάλοιπα κτιρίων, δεν θα διατηρηθούν), Κομπότι Αρτας (κατάλοιπα κτιρίων, μέρος των ευρημάτων θα διατηρηθεί σε κατάχωση και μέρος θα καταστραφεί), κόμβος Γοργόμυλου Πρέβεζας (κατάλοιπα κτιρίου ελληνιστικών χρόνων, δεν θα διατηρηθούν).

Για την προστασία των ευρημάτων, σημειώνει η απόφαση, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση συμπληρωματικών εργασιών (δηλαδή με κόστος πλέον της σύμβασης, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις). Το ποσό της συμπληρωματικής σύμβασης δεν έχει ακόμα οριστεί.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία Νέα Οδό, στην οποία παραχωρήθηκε η κατασκευή και λειτουργία της Ιονίας Οδού, από την αρχή των εργασιών η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πλήθος ευρημάτων σε αρκετά σημεία του άξονα.

Μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις αποφασίστηκε να τροποποιηθούν οι μελέτες προκειμένου οι αρχαιότητες να διασωθούν: στην περιοχή της Μακύνειας αποφασίστηκε η ανύψωση του δρόμου, στην περιοχή του Αη Γιώργη διατηρήθηκαν ερείπια βυζαντινής εκκλησίας που βρέθηκε ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην είσοδο σήραγγας και, τέλος, στην Αλίκυρνα τα ορύγματα αντικαταστάθηκαν με πασσαλότοιχους προκειμένου να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ευρήματα.

Σήμερα αρχαιολογικές εργασίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε τρία σημεία του έργου: στην Αλίκυρνα, όπου επηρεάζεται η πορεία κατασκευής του παράπλευρου και στους κόμβους Αμμοτόπου και Γοργομύλου, καθώς στην περιοχή Επισκοπικού, οι ανασκαφές δεν επηρεάζουν τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιονία Οδός, δηλαδή ο οδικός άξονας Αντιρρίου- Ιωαννίνων έχει μήκος 196 χλμ. και περιλαμβάνει 4 σήραγγες, 24 γέφυρες και 19 ανισόπεδους κόμβους.

Μέρος της διαδρομής κατασκευάστηκε από το Δημόσιο και το υπόλοιπο από τον παραχωρησιούχο. Με την ίδια σύμβαση παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία η βελτίωση και εκμετάλλευση του τμήματος Μεταμόρφωσης-Σκάρφειας.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ12 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE12 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS12 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ