Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Ασύλληπτη τραγωδία στην Τουρκία και Συρία
Αυξάνεται διαρκώς ο τραγικός αριθμός των θυμάτων από τις δύο πολύ ισχυρές σεισμικές δονήσεις στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, καθώς χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια.
Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από τις δύο χώρες, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.300.
Στην Τουρκία, τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16.000 τραυματίστηκαν σε 10 επαρχίες της χώρας, εξαιτίας των δύο ισχυρότατων σεισμών που έπληξαν την χώρα.
Στη Συρία, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ίδιο χτύπημα του εγκέλαδου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει σε Τουρκία και Συρία και οι πόλεις τους θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία.
Τα σωστικά συνεργεία, που επιχειρούν εν μέσω επικίνδυνων μετασεισμών, δίνουν ολονύχτια μάχη στα συντρίμμια και ψάχνουν αγωνιωδώς παντού για να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες.
Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.
Σώθηκαν ήδη χιλιάδες
Ο Ορχάν Τατάρ, γενικός διευθυντής του τμήματος απόσβεσης κινδύνου της προεδρικής υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), ανακοίνωσε ότι έχουν καταρρεύσει συνολικά 4.758 κτίρια στην Τουρκία, ενώ υπάρχουν αναφορές για ακόμη 1.459 κτίρια. Από τα συντρίμμια τους έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 7.840 άνθρωποι.
Στα κλιμάκια έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν περίπου 11.000 άνθρωποι σύμφωνα με την AFAD. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου.
Η εταιρεία του τουρκικού πετρελαϊκού αγωγού BOTAS αποφάσισε για «καθαρά προληπτικούς λόγους» να σταματήσει τη ροή πετρελαίου στην περιοχή, πρόσθεσε ο Τατάρ.
Ερντογάν: Η μεγαλύτερη καταστροφή από 1939
Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην Τουρκία από το 1939, όταν μια ισχυρή δόνηση έπληξε την ανατολική πόλη Ερζιντζάν και σκότωσε περίπου 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Okan Tuysuz, καθηγητή γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
“Απόψε στις 04:17, σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό του 1939 στο Ερζιντζάν που ζήσαμε τον περασμένο αιώνα” ήταν, λίγη ώρα αργότερα, τα λόγια του Ερντογάν.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η χώρα είναι σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου, επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συγκλίνουν πολλές τεκτονικές πλάκες που βρίσκονται σε ενεργή κίνηση.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η Τουρκία βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιβάλλεται από την Αραβική πλάκα, την Ευρασιατική πλάκα και την Αφρικανική πλάκα.
Η κίνηση αυτών των πλακών, οι οποίες είναι ακόμη και σήμερα ενεργές, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατοντάδες σεισμοί κάθε μήνα.
An ancient castle in Gaziantep, Turkey, was heavily damaged by the 7.8 magnitude earthquake on Monday, intensifying concerns about damage to other important sites of antiquity in a region that has been a cultural crossroads for thousands of years. https://t.co/14JyfSEBKd pic.twitter.com/AMF2qXvIa0
— The New York Times (@nytimes) February 6, 2023
Συρία: Πάνω από 3.400 τραυματίες
Στη Συρία, από τις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί 593 νεκροί και ακόμα 1.411 είναι οι τραυματίες, στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Συρίας.
Στις βορειοδυτικές περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης «Λευκά Κράνη.»
Στη μεθοριακή περιοχή Τουρκίας – Συρίας φιλοξενούνταν εκατομμύρια πρόσφυγες που είχαν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και διέμεναν σε προσωρινά καταλύματα.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν τους δύο καταστροφικούς σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,7 στην Τουρκία και στη Συρία τη Δευτέρα, ενώ όσο προχωρούν οι έρευνες στα βουνά από τα συντρίμμια τόσο αυξάνονται τα θύματα με τους επιζώντες να παρακολουθούν φοβισμένοι και να εκφράζουν την αγωνία τους για τους εγκλωβισμένους στα ισοπεδωμένα κτίρια.
«Δεν έχω πια τη δύναμη» ακούστηκε να λέει παγιδευμένος σε ερείπια της πόλης Άδανα, την ώρα που διασώστες προσπαθούσαν να τον φτάσουν, σύμφωνα με κάτοικο. «Η κατάσταση είναι πολύ τραγική, δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη Σαλκίν», είπε μέλος της οργάνωσης διάσωσης White Helmets.
«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν μπροστά σε πολυκατοικία, που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ. «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο Μουνσέφ Χαμούντ, ένας ηλικιωμένος που ζει στα προάστια του Χαλεπίου δήλωσε ότι «νόμιζα ότι το δωμάτιο θα έπεφτε στα κεφάλια μας, το σπίτι έτρεμε τόσο δυνατά. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν στη γειτονιά μας και ακούσαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν κάτω από τα ερείπια».
«Δεν έχω νιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που ζω… Ταρακουνηθήκαμε τουλάχιστον τρεις φορές πολύ δυνατά», είπε ο Ερντέμ στην Γκαζιαντέπ. «Όλοι κάθονται στα αυτοκίνητά τους ή προσπαθούν να οδηγήσουν σε ανοιχτούς χώρους μακριά από κτίρια», πρόσθεσε. Μέσω Twitter, Tούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.
«Κουνιόμασταν λες και είμασταν σε κούνια. Ήμασταν εννέα στο σπίτι. Οι δύο γιοι μου είναι ακόμα στα ερείπια, τους περιμένω», δήλωσε μια γυναίκα με σπασμένο χέρι και τραύματα στο πρόσωπο, στο Reuters. Η ίδια ανασύρθηκε από τα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου όπου διέμενε στο Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η Τουλίν Ακαγιά, που ζει στο Ντιγιαρμπακίρ, δήλωσε ότι προσπαθούσε ακόμη να συνέλθει μετά τον πρώτο σεισμό όταν χτύπησε ο δεύτερος. «Είμαι τόσο φοβισμένη. Το ένιωσα τόσο έντονα επειδή μένω στον τελευταίο όροφο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP και πρόσθεσε «βγήκαμε έξω πανικόβλητοι. Δεν μπορώ να επιστρέψω στο διαμέρισμά μου τώρα. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στη συνέχεια».
Ο Nιχάτ είπε ότι οι ισχυροί κραδασμοί από τον σεισμό ξύπνησαν την οικογένειά του. «Το σπίτι μας φαίνεται συμπαγές από έξω, αλλά υπάρχουν ρωγμές μέσα. Υπάρχουν κατεστραμμένα κτίρια γύρω… Ένα κτίριο κατέρρευσε μόλις 200 μέτρα μακριά από το σημείο που βρίσκομαι τώρα. Δόξα τω Θεώ, οι φίλοι μας είναι ασφαλείς, αλλά ακούσαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και άνθρωποι που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε», είπε.
«Οι πίνακες έπεσαν από τους τοίχους του σπιτιού», είπε ο Σάμερ από τη Δαμασκό. «Ξύπνησα τρομοκρατημένος. Τώρα είμαστε όλοι ντυμένοι και στεκόμαστε έξω» σημείωσε.
ΠΗΓΕΣ: Anadolu, France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times, CNN