Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Ένα «τερατώδη» φόρο είναι πολύ πιθανό να κληθεί να πληρώσει ο Τζορτζ Σόρος αφού σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg μεγάλο ποσοστό της αμύθητης περιουσίας του οφείλεται στο γεγονός ότι επένδυε σε φορολογικούς παραδείσους τους φόρους που έπρεπε να καταβάλει στο αμερικανικό κράτος. Η περιουσία του Τζορτζ Σόρος υπολογίζεται σχεδόν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δίνοντάς του την 23η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Σχεδόν τα μισά, όμως, προέρχονται από αναβαλλόμενους φόρους, η καταβολή των οποίων «αναβάλλονταν» επί δεκαετίες.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο Τζορτζ Σόρος αρέσκεται να λέει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Ένα μεγάλο κομμάτι του πλούτου του, όμως, προέρχεται από την καθυστέρηση στην καταβολή τους. Την ώρα που καθιερωνόταν ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ο 84χρονος δισεκατομμυριούχος χρησιμοποιούσε ένα «παραθυράκι» του νόμου, το οποίο του επέτρεπε να αναβάλλει τη φορολόγηση σε αμοιβές από πελάτες του και τις οποίες επανεπένδυε στο fund του, που συνέχιζε να μεγαλώνει αφορολόγητο.

Στο τέλος του 2013, ο Σόρος -μέσω του Soros Fund Management- είχε συσσωρεύσει 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάνοντας χρήση της αναβαλλόμενης φορολόγησης.

«Ο Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε το 1973 αυτό που θα εξελισσόταν στο «Quantum Endowment Fund» με έδρα τις τότε ολλανδικές Αντίλλες, διαθέτοντας 12 εκατ. δολάρια από κυρίως Ευρωπαίους επενδυτές. Αμέσως, άρχισε να επανεπενδύει σχεδόν το σύνολο του μεριδίου του από τα κέρδη των πελατών. Όταν ίδρυσε το fund, η αμερικανική νομοθεσία δεν εμπόδιζε τους διαχειριστές κεφαλαίων να καθυστερούν την αποδοχή των αμοιβών από τους πελάτες και να αφήνουν τα χρήματα στα funds, για να αυξάνονται αφορολόγητα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελούσε λύση για τα funds με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς αν οι διαχειριστές δεν έπαιρναν την αμοιβή τους, το ποσό δεν μπορούσε να εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημα των πελατών τους».

Έτσι, άρχισε να γιγαντώνεται το σύστημα της φοροαποφυγής μέσω offshore εταιρειών. Το φαινόμενο αυτό πήγε να αντιμετωπίσει ο νόμος του αμερικανικού Κογκρέσου το 2008, εξαιρούσε όμως τις εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι οποίες υπάγονταν σε τοπική φορολογία. Μία εβδομάδα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο Τζορτζ Σόρος εξαγόρασε μία νέα εταιρεία στην Ιρλανδία, στην οποία μετέφερε από το Quantum Endowment, τα τεράστια ποσά από αναβαλλόμενους φόρους.

Θεωρητικά, η νέα εταιρεία του Σόρος με το όνομα «Quantum Endowment Ireland» υπαγόταν σε φόρο επιχειρήσεων 25%. Στην πράξη, όμως, από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι το τέλος του 2013, πλήρωσε στις ιρλανδικές φορολογικές αρχές μόλις 962 δολάρια για καθαρό εισόδημα 3.851 δολαρίων, μετά τη διανομή 7,2 δισ. δολαρίων λειτουργικών εσόδων στους επενδυτές ως κέρδη από ομολογίες. Τις περισσότερες από αυτές τις ομολογίες κατείχε το φορο-απαλλαγέμνο Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος «Open Society Foundations», για τον ύποπτο ρόλο του οποίου σε μία σειρά από χώρες σε κρίση -όπως στην Ουκρανία- πολλά έχουν γραφτεί. «Τον περασμένο χρόνο, ο Σόρος έκλεισε την Quantum Ireland και μετέφερε τα τεράστια ποσά από αναβαλλόμενους φόρους σε νέα εταιρική οντότητα στα νησιά Cayman» σημειώνει το Bloomberg.

Όταν το αμερικανικό Κογκρέσο έκλεισε το νομικό «παράθυρο» το 2008, κάλεσε τους διαχειριστές των hedge funds να πληρώσουν φόρους αθροιστικών κερδών μέχρι το 2017. Για την περίπτωση του Σόρος, ο φορολογικός λογαριασμός ανέρχεται σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, δεν αποκλείεται ο διεθνής κερδοσκόπος, ο οποίος έχει τζογάρει με δραματικές συνέπειες και τεράστια κέρδη για τον ίδιο πάνω στην υποτίμηση της αγγλικής λίρας το 1992 και πολλά λέγονται για ενδεχόμενη κερδοσκοπική εμπλοκή του στη μνημονιακή τραγωδία της ελληνικής οικονομίας, να βρει άλλους τρόπους φοροαποφυγής. Η φορολογική δικαιοσύνη, για την οποία συχνά-πυκνά μιλά, σημαίνει στη δική του περίπτωση τεράστιες αφορολόγητες δωρεές, ύψους 8 δισ. δολαρίων όπως ο ίδιος είχε γράψει το 2011, στο δικό του «φιλανθρωπικό» ίδρυμα.

Διαφήμιση

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 μήνα πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 μήνα πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 μήνα πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 μήνα πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 μήνα πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ