Connect with us

Published

on

Η μίνι τηλε-διάσκεψη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τελειώσει, με το κεντρικό θέμα να είναι φυσικά η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά όχι μόνο σε επίπεδο ανθρώπων. Σημαντικό χώρο κατέχει και η αντιμετώπιση της οικονομικής κατρακύλας.

Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν μόλις ζητήσει την έκδοση ενός ειδικού ομολόγου που θα τονώσει συνολικά τις καθημαγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και καθιστά την Ευρώπη μια ευάλωτη ήπειρο. Η Γερμανία, μια χώρα με υψηλό εσωτερικό φρόνημα, θεωρεί πως έκανε το δικό της καθήκον και δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, οπότε αρνείται, θέλοντας ίσως και να τιμωρήσει τις κυβερνήσεις των δύο νοτίων που καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα.

Την ίδια στιγμή, μερικά χιλιόμετρα προς τα βορειοανατολικά της, η Γερμανία βλέπει μια χώρα να εφαρμόζει ένα από τα διαδεδομένα οικονομικά της προγράμματα για να ανατρέψει σε επίπεδο μακροοικονομίας την οικονομική καταστροφή.

Η Δανία είναι μια χώρα που βασίζεται σε μια σοσιαλδημοκρατική λογική και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων υπάρχουν τρεις πόλοι: η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργαζομένων. Όλοι μαζί συζητούν για το πώς θα προχωρήσουν όταν με το καλό τελειώσει η καραντίνα και αυτό που θα συμβεί, που ξεκίνησε ήδη να συμβαίνει, θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς ως το τέλειο μοντέλο. Δεν είναι όμως και τα νούμερα παρασέρνουν.

Advertisement

Η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της χώρας, ανακοίνωσε πως θα διοχετευθούν στην οικονομία κοντά στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια (13% του ΑΕΠ), με σκοπό να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων που αναγκάστηκαν να παύσουν την εργασία και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κατέβασαν ρολά.

Συνολικά αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 75% των μισθών των εργαζομένων για ένα χρόνο, με το υπόλοιπο 25% να αφορά υποχρέωση της εκάστοτε επιχείρησης. Σε κάποιες περιπτώσεις η κάλυψη μπορεί να πιάνει ως και τα 3.500 δολάρια το μήνα. Παράλληλα, η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ παίρνει παράταση ενός μήνα, ενώ η απόδοση φόρου από τις επιχειρήσεις αναστέλλεται για τέσσερις μήνες.

Εν μέσω μιας περιόδου όπου οι εκτιμήσεις στη Δανία κάνουν λόγο για κλείσιμο του 67% των επιχειρήσεων στις επόμενες 10 εβδομάδες, εφόσον συνεχιστεί η καραντίνα, και με το ΑΕΠ να πέφτει 6 ποσοστιαίες μονάδες στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση θεώρησε πως το καλύτερο που είχε να κάνει αυτή τη στιγμή, ήταν να εξασφαλίσει μια στέρεη βάση για το μετά.

Θεωρώντας πως οι μαζικές απολύσεις θα δημιουργούσαν μεγαλύτερη αστάθεια στην εκάστοτε επιχείρηση και θα δυσκόλευαν την ανάκαμψη σε σύντομο διάστημα, επέλεξε να εξασφαλίσει πως δεν θα απολυθεί κανείς αυτή την περίοδο και πως κανένας επιχειρηματίας δεν θα οδηγηθεί σε κλείσιμο επιχείρησης (η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που θα απέλυσαν πάνω από το 30% του προσωπικού τους ή 50 άτομα και πάνω).

Φυσικά τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόστος. Έχοντας πάντοτε στο νου πως η Δανία είναι μια χώρα με υψηλή φορολογία, άρα διαθέτει το οικονομικό απόθεμα για μια τέτοια κίνηση, σε αυτή τη συμφωνία έπρεπε και οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν κάτι κι αυτό ήταν 5 ημέρες από την άδεια τους, δηλαδή 5 ημέρες που ουσιαστικά θα τις δουλέψουν χωρίς να τις πληρωθούν. Φαντάζει μικρό.

Advertisement

Σε αυτό το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, αναπόφευκτα μένουν εκτός συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι μικροεπιχειρηματίες, οι απασχολούμενοι με συμβάσεις μικρού ορίζοντα, ωρομίσθιοι και – κυρίως – οι άνεργοι, μιας και το ποσό που προορίζεται συνήθως για την δική τους τόνωση, βρίσκεται σε αυτά τα 42 δισ. δολάρια.

Δεν μιλάμε επομένως για ένα τέλειο πλάνο, μια άρτια στραγητική. Μιλάμε όμως για μια στρατηγική με προτεραιότητες. Κι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα για την αίσθηση ασφάλειας και υπακοής προς τα μέτρα προστασίας από τους πολίτες είναι το εργασιακό περιβάλλον. Η κυβέρνηση εκτίμησε πως αν το πλάνο της δείξει στους ήδη εργαζόμενους πως αυτή η ιδιότητα δεν θα αλλάξει λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας, τότε θα εξασφαλίσει το είδος της στήριξης που χρειάζεται και θα κάνει και τα ίδια τα συνδικάτα να την ακολουθήσουν σε αυτή τη θέση προτεραιοτήτων.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κίνηση αυτή της Δανίας αποτελεί το πρώτο βήμα από μια διαφορετική οικονομική κατεύθυνση στην μετά καραντίνας εποχή, ένα μετα-φιλελεύθερο σχέδιο, ή αν μιλάμε για επιστροφή σε έναν σοσιαλδημοκρατικό κορπορατισμό.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι θα υπάρξουν διδάγματα από αυτή την περίοδο. Διδάγματα που θα οδηγήσουν πολλές χώρες σε δημιουργία νέων στόχων, νέων τομέων εργασίας, νέων οικονομικών συστημάτων, έστω κι αν δεν θα ξεφεύγουν από το σύγχρονο καπιταλιστικό μοντέλο.

Και σε ένα σκηνικό σαρωτικών αλλαγών που θα ζήσει η παγκόσμια οικονομία στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες επιλογές θα παρθούν από τις χώρες της ευμάρειας και που θα οδηγήσουν αυτές.

Advertisement

Αν υπάρχει κάτι βέβαιο, αυτό είναι πως καμία επιλογή δεν δύναται να περικλείει τους πάντες. Θα αφήνει εκτός κάποιες κατηγορίες που δεν θα είναι διόλου αμελητέες.

Η υπόλοιπη Ευρώπη πάντως, και δη οι χώρες προς το νότο, όπως κι εμείς, δύσκολα θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το δανέζικο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, γιατί αυτοί είχαν προλειάνει το έδαφος εν αγνοία τους από χρόνια πριν, ενώ εμείς δεν έχουμε αντίστοιχο υπόβαθρο. Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας όμως μπορούν να παρθούν διδάγματα και να αναζητηθεί η φόρμουλα εφαρμογής συγκεκριμένων πραγμάτων.

{loadmoduleid 629} {loadmoduleid 620}

Πηγή: jacobinmag.com, taxfoundation.org

Advertisement

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σοβαρές και θα επιδεινωθούν

Published

on

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Στον σημαντικό αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναφέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. (περισσότερα…)

Περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φινλανδική Αεροπορία ετοιμάζεται για την «Αγορά του Αιώνα» και η Σουηδία κάνει τα πάντα για να την κερδίσει

Ακόμα και πολιτικά «μέσα» βάζει η Σουηδία προκειμένου να κερδίσει τον «χρυσό» διαγωνισμό, ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων, για την ανανέωση της πολεμικής αεροπορίας της Φινλανδίας

Published

on

Ακόμα και πολιτικά «μέσα« βάζει η Σουηδία για να κερδίσει την «αγορά του αιώνα» της Φινλανδίας
Ακόμα και πολιτικά «μέσα» βάζει η Σουηδία προκειμένου να κερδίσει τον «χρυσό» διαγωνισμό, ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων, για την ανανέωση της πολεμικής αεροπορίας της Φινλανδίας , που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
Στον διαγωνισμό, εκτός από τη Σουηδία που συμμετέχει με το Saab Gripen E/F, έχουν μπει και κολοσσοί όπως η Airbus με το Eurofighter Typhoon, η Dassault με το Rafale, η Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet και η Lockheed Martin με το F-35. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
 

Tα «μεγάλα μέσα» της Στοκχόλμης

Έτσι, η Σουηδία έβαλε τον υπουργό Άμυνάς της, Peter Hultqvist, να πει ότι ο διαγωνισμός έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση, λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, επιδεινώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις σκανδιναβικές χώρες να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά στην άμυνά τους και υπογράμμισε ότι η από αέρος άμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την συνεργασία αυτή.
 
Από την πλευρά του, ο υπαρχηγός της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Anders Persson, υποστήριξε ότι αν η Φινλανδία αποκτήσει το Gripen θα είναι σαν οι δύο χλώρες να έχουν μία αεροπορική δύναμη σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.
 
Τέλος ο CEO της Saab, Micael Johansson, σε πιο πρακτικό επίπεδο, έκανε λόγο για αυξημένη βιομηχανική συνεργασία Σουηδίας-Φινλανδίας για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του Gripen, αν το Ελσίνκι αποφασίσει να αγοράσει το σουηδικό μαχητικό για την πολεμική αεροπορία της χώρας.

Περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Προειδοποίηση από την ΕΕ για νομοθεσία που αφορά το ξέπλυμα χρήματος

H Γερμανία παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αμέλειάς της να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Published

on

Μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος ζήτησε η ΕΕ από την Γερμανία

H Γερμανία παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αμέλειάς της να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες απέστειλαν στη Γερμανία τη λεγόμενη «προειδοποιητική επιστολή», επειδή δεν έχει εφαρμόσει σωστά μια οδηγία για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη νομοθετική διασφάλιση της εύλογης ανταλλαγής πληροφοριών για το ξέπλυμα χρήματος με κεντρικά σημεία αναφοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα κενά στη νομοθεσία μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη την Ένωση.

Advertisement

Εκτός από τη Γερμανία, έχουν παραλείψει έως τώρα να συμμορφωθούν η Πορτογαλία και η Ρουμανία, οι οποίες έλαβαν επίσης ανάλογη προειδοποιητική επιστολή. Οι χώρες αυτές οι οποίες έλαβαν τις «προειδοποιητικές επιστολές» έχουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν.

Με την αποστολή της εν λόγω επιστολής έχει γίνει το πρώτο από τα πέντε προβλεπόμενα βήματα της λεγόμενης «διαδικασίας παράβασης», η οποίο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έγερση αγωγής κατά των χωρών αυτών, εφόσον βεβαίως δεν θα έχουν εν τω μεταξύ συμμορφωθεί, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εάν οι χώρες μέλη συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Advertisement
Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ