Connect with us

Published

on

Η μίνι τηλε-διάσκεψη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τελειώσει, με το κεντρικό θέμα να είναι φυσικά η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά όχι μόνο σε επίπεδο ανθρώπων. Σημαντικό χώρο κατέχει και η αντιμετώπιση της οικονομικής κατρακύλας.

Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν μόλις ζητήσει την έκδοση ενός ειδικού ομολόγου που θα τονώσει συνολικά τις καθημαγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και καθιστά την Ευρώπη μια ευάλωτη ήπειρο. Η Γερμανία, μια χώρα με υψηλό εσωτερικό φρόνημα, θεωρεί πως έκανε το δικό της καθήκον και δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, οπότε αρνείται, θέλοντας ίσως και να τιμωρήσει τις κυβερνήσεις των δύο νοτίων που καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα.

Την ίδια στιγμή, μερικά χιλιόμετρα προς τα βορειοανατολικά της, η Γερμανία βλέπει μια χώρα να εφαρμόζει ένα από τα διαδεδομένα οικονομικά της προγράμματα για να ανατρέψει σε επίπεδο μακροοικονομίας την οικονομική καταστροφή.

Η Δανία είναι μια χώρα που βασίζεται σε μια σοσιαλδημοκρατική λογική και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων υπάρχουν τρεις πόλοι: η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργαζομένων. Όλοι μαζί συζητούν για το πώς θα προχωρήσουν όταν με το καλό τελειώσει η καραντίνα και αυτό που θα συμβεί, που ξεκίνησε ήδη να συμβαίνει, θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς ως το τέλειο μοντέλο. Δεν είναι όμως και τα νούμερα παρασέρνουν.

Advertisement

Η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της χώρας, ανακοίνωσε πως θα διοχετευθούν στην οικονομία κοντά στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια (13% του ΑΕΠ), με σκοπό να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων που αναγκάστηκαν να παύσουν την εργασία και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κατέβασαν ρολά.

Συνολικά αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 75% των μισθών των εργαζομένων για ένα χρόνο, με το υπόλοιπο 25% να αφορά υποχρέωση της εκάστοτε επιχείρησης. Σε κάποιες περιπτώσεις η κάλυψη μπορεί να πιάνει ως και τα 3.500 δολάρια το μήνα. Παράλληλα, η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ παίρνει παράταση ενός μήνα, ενώ η απόδοση φόρου από τις επιχειρήσεις αναστέλλεται για τέσσερις μήνες.

Εν μέσω μιας περιόδου όπου οι εκτιμήσεις στη Δανία κάνουν λόγο για κλείσιμο του 67% των επιχειρήσεων στις επόμενες 10 εβδομάδες, εφόσον συνεχιστεί η καραντίνα, και με το ΑΕΠ να πέφτει 6 ποσοστιαίες μονάδες στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση θεώρησε πως το καλύτερο που είχε να κάνει αυτή τη στιγμή, ήταν να εξασφαλίσει μια στέρεη βάση για το μετά.

Θεωρώντας πως οι μαζικές απολύσεις θα δημιουργούσαν μεγαλύτερη αστάθεια στην εκάστοτε επιχείρηση και θα δυσκόλευαν την ανάκαμψη σε σύντομο διάστημα, επέλεξε να εξασφαλίσει πως δεν θα απολυθεί κανείς αυτή την περίοδο και πως κανένας επιχειρηματίας δεν θα οδηγηθεί σε κλείσιμο επιχείρησης (η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που θα απέλυσαν πάνω από το 30% του προσωπικού τους ή 50 άτομα και πάνω).

Φυσικά τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόστος. Έχοντας πάντοτε στο νου πως η Δανία είναι μια χώρα με υψηλή φορολογία, άρα διαθέτει το οικονομικό απόθεμα για μια τέτοια κίνηση, σε αυτή τη συμφωνία έπρεπε και οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν κάτι κι αυτό ήταν 5 ημέρες από την άδεια τους, δηλαδή 5 ημέρες που ουσιαστικά θα τις δουλέψουν χωρίς να τις πληρωθούν. Φαντάζει μικρό.

Advertisement

Σε αυτό το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, αναπόφευκτα μένουν εκτός συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι μικροεπιχειρηματίες, οι απασχολούμενοι με συμβάσεις μικρού ορίζοντα, ωρομίσθιοι και – κυρίως – οι άνεργοι, μιας και το ποσό που προορίζεται συνήθως για την δική τους τόνωση, βρίσκεται σε αυτά τα 42 δισ. δολάρια.

Δεν μιλάμε επομένως για ένα τέλειο πλάνο, μια άρτια στραγητική. Μιλάμε όμως για μια στρατηγική με προτεραιότητες. Κι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα για την αίσθηση ασφάλειας και υπακοής προς τα μέτρα προστασίας από τους πολίτες είναι το εργασιακό περιβάλλον. Η κυβέρνηση εκτίμησε πως αν το πλάνο της δείξει στους ήδη εργαζόμενους πως αυτή η ιδιότητα δεν θα αλλάξει λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας, τότε θα εξασφαλίσει το είδος της στήριξης που χρειάζεται και θα κάνει και τα ίδια τα συνδικάτα να την ακολουθήσουν σε αυτή τη θέση προτεραιοτήτων.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κίνηση αυτή της Δανίας αποτελεί το πρώτο βήμα από μια διαφορετική οικονομική κατεύθυνση στην μετά καραντίνας εποχή, ένα μετα-φιλελεύθερο σχέδιο, ή αν μιλάμε για επιστροφή σε έναν σοσιαλδημοκρατικό κορπορατισμό.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι θα υπάρξουν διδάγματα από αυτή την περίοδο. Διδάγματα που θα οδηγήσουν πολλές χώρες σε δημιουργία νέων στόχων, νέων τομέων εργασίας, νέων οικονομικών συστημάτων, έστω κι αν δεν θα ξεφεύγουν από το σύγχρονο καπιταλιστικό μοντέλο.

Και σε ένα σκηνικό σαρωτικών αλλαγών που θα ζήσει η παγκόσμια οικονομία στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες επιλογές θα παρθούν από τις χώρες της ευμάρειας και που θα οδηγήσουν αυτές.

Advertisement

Αν υπάρχει κάτι βέβαιο, αυτό είναι πως καμία επιλογή δεν δύναται να περικλείει τους πάντες. Θα αφήνει εκτός κάποιες κατηγορίες που δεν θα είναι διόλου αμελητέες.

Η υπόλοιπη Ευρώπη πάντως, και δη οι χώρες προς το νότο, όπως κι εμείς, δύσκολα θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το δανέζικο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, γιατί αυτοί είχαν προλειάνει το έδαφος εν αγνοία τους από χρόνια πριν, ενώ εμείς δεν έχουμε αντίστοιχο υπόβαθρο. Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας όμως μπορούν να παρθούν διδάγματα και να αναζητηθεί η φόρμουλα εφαρμογής συγκεκριμένων πραγμάτων.

{loadmoduleid 629} {loadmoduleid 620}

Πηγή: jacobinmag.com, taxfoundation.org

Advertisement

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Tesla ένα ακόμη θύμα του Bitcoin

Published

on

H αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ζημιά 140 εκατ. δολαρίων από συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Η Tesla, η ηγέτιδα δύναμη στην ηλεκτροκίνηση, ενημέρωσε στην αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ ότι από τις επενδύσεις και τις συναλλαγές τις σε κρυπτονομίσματα ζημιώθηκε κατά περίπου 140 εκατ. δολάρια. (περισσότερα…)

Περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Ιράν

Published

on

Η Ρωσία από τον Αύγουστο του 2021, επένδυσε βασικά περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο πετρελαϊκά έργα στην ιρανική επαρχία Ιλάμ

Η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα με την ιδιότητα του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στο Ιράν, έγραψε χθες το Bloomberg επικαλούμενο την ιρανική εφημερίδα Donya-e Eqtesad. (περισσότερα…)

Περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 5 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου

Published

on

Δείτε ποιές είναι οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Πώς ορίζεται μια πλούσια χώρα; Η προφανής απάντηση είναι: εκείνη που παράγει τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία, άρα αυτή που έχει το υψηλότερο ΑΕΠ. (περισσότερα…)

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Συγκλονίζει το βίντεο με την στιγμή της δραματικής διάσωσης ενός παιδιού από τα συντρίμμια Συγκλονίζει το βίντεο με την στιγμή της δραματικής διάσωσης ενός παιδιού από τα συντρίμμια
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΙΝΤΕΟ9 ώρες ago

Συρία: Η στιγμή της δραματικής διάσωσης ενός παιδιού από συντρίμμια

Τουρκία και η Συρία ζουν μια ασύλληπτη τραγωδία μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο τη γειτονική...

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή που ο οδηγός πέφτει πάνω στη στάση του λεωφορείου Δείτε το βίντεο με τη στιγμή που ο οδηγός πέφτει πάνω στη στάση του λεωφορείου
ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Κωνσταντινούπολη: Λεωφορείο πέφτει πάνω σε πεζούς – Ένας νεκρός, 5 τραυματίες

Σοκάρουν τα πλάνα που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη με το το σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα σε στάση λεωφορείου.

Δείτε πως διατηρούν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα στην κακοκαιρία στις ΗΠΑ Δείτε πως διατηρούν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα στην κακοκαιρία στις ΗΠΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΙΝΤΕΟ21 ώρες ago

ΗΠΑ: Πως διατηρούν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα στην κακοκαιρία

Η κακοκαιρία και τα προβλήματα που φέρνει ο χιονιάς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς και σε άλλες χώρες του...

Νέστος: Δέος προκαλούν οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του Νέστος: Δέος προκαλούν οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του
ΤΑΞΙΔΙΑ4 ημέρες ago

Νέστος: Δέος προκαλούν οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του

Ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι του Νέστου είναι στη διαδρομή που ξεκινάει περίπου από το ύψος της Σταυρούπολης στην...

Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ. Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ημέρες ago

Ιράκ: Ανακαλύφθηκε ταβέρνα 5.000 ετών στην αρχαία πόλη Λαγκάς

Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ.

Ο Τάιρ Νίκολς, 29 ετών, συνελήφθη στις 7 Ιανουαρίου από μέλη της ειδικής μονάδας Scorpion της αστυνομίας του Μέμφις στις νότιες ΗΠΑ για μια τροχαία παράβαση. Ο Τάιρ Νίκολς, 29 ετών, συνελήφθη στις 7 Ιανουαρίου από μέλη της ειδικής μονάδας Scorpion της αστυνομίας του Μέμφις στις νότιες ΗΠΑ για μια τροχαία παράβαση.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ημέρες ago

ΗΠΑ: Αγανάκτηση και οργή κατά της αστυνομικής βίας στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς

«Μια όμορφη ψυχή», η οποία εξαιτίας μιας «βίαιης ενέργειας» της αστυνομίας έσβησε πολύ νωρίς: όσοι παρευρέθηκαν στην κηδεία του Τάιρ...

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 83-68 από την Ρεάλ, για την 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 83-68 από την Ρεάλ, για την 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.
ΜΠΑΣΚΕΤ5 ημέρες ago

Euroleague: Βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ (83-68)

Τις προβληματικές του εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα συνέχισε ο Παναθηναϊκός, απέναντι στην Ρεάλ γνωρίζοντας την συντριβή από την «Βασίλισσα» στην Μαδρίτη...

Η Βίρτους εκμεταλλεύθηκε την απογοήτευση του Ερυθρού Αστέρα και τον νίκησε εύκολα (84-72). Η Βίρτους εκμεταλλεύθηκε την απογοήτευση του Ερυθρού Αστέρα και τον νίκησε εύκολα (84-72).
ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες ago

Euroleague:: Άνετη νίκη της Βίρτους κόντρα στον Αστέρα

Με μπροστάρη τον Τόκο Σενγκέλια που πέτυχε 15 πόντους η Βίρτους νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα και ξεκόλλησε από τα χαμηλά...

Η Βαλένθια έκαμψε την αντίσταση της Μπάγερν Μονάχου επικρατώντας με σκορ 82-73, κάνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την είσοδό της στην οκτάδα. Η Βαλένθια έκαμψε την αντίσταση της Μπάγερν Μονάχου επικρατώντας με σκορ 82-73, κάνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την είσοδό της στην οκτάδα.
ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες ago

Euroleague: Άνετη νίκη για Βαλένθια με 82-73 επί της Μπάγερν

Σημαντική νίκη για την οκτάδα πέτυχε η Βαλένθια που επικράτησε σε ένα πολύ κλειστό ματς της Μπάγερν Μονάχου.

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε δύσκολα της Μακάμπι Τελ Αβίβ (83-78) στο Palau Blaugrana για την 22η αγωνιστική στην Euroleague. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε δύσκολα της Μακάμπι Τελ Αβίβ (83-78) στο Palau Blaugrana για την 22η αγωνιστική στην Euroleague.
ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες ago

Euroleague: Το γύρισε στο φινάλε η Μπαρτσελόνα με τη Μακάμπι

Στα νικηφόρα αποτελέσματα επέστρεψε η Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα, κερδίζοντας εντός έδρας τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 83-78 το βράδυ της...

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ