Connect with us

Published

on

Τα δελφίνια έχουν αναπτύξει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τον άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι έχουν εξελιχθεί σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με ερευνητές.

Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Comparative Psychology, μελέτησε 134 αρσενικά και θηλυκά δελφίνια από οκτώ εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με την προσωπικότητα κάθε δελφινιού να αξιολογείται από το προσωπικό των εγκαταστάσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σύγκλιση ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, ιδιαίτερα της περιέργειας και της κοινωνικότητας. Η μελέτη βοήθησε τους ερευνητές στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα χαρακτηριστικά ανθρώπινης προσωπικότητας αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από τα άμεσα περιβάλλοντα. Αυτές οι ομοιότητες βρέθηκαν παρά το γεγονός ότι τα δελφίνια να έχουν εξελιχθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από τα πρωτεύοντα, με τον τελευταίο κοινό πρόγονο να ζει περίπου 95 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο Δρ Blake Morton, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hull και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που έρευνα μελετά την προσωπικότητα των δελφινιών.

Advertisement

«Τα δελφίνια είναι ένα υπέροχο ζώο γι’ αυτό το είδος μελέτης, επειδή, όπως τα πρωτεύοντα, τα δελφίνια είναι ευφυή και κοινωνικά. Υποστηρίξαμε ότι εάν παράγοντες όπως η νοημοσύνη και η αδεξιότητα συμβάλλουν στην προσωπικότητα, τότε τα δελφίνια θα πρέπει να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τα πρωτεύοντα».

Είπε: «Τα δελφίνια, όπως και πολλά πρωτεύοντα, έχουν εγκεφάλους που είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από αυτούς που απαιτούν το σώμα τους για τις βασικές σωματικές λειτουργίες. Αυτή η περίσσεια της εγκεφαλικής ύλης ουσιαστικά ενισχύει την ικανότητά τους να είναι ευφυή και τα έξυπνα είδη είναι συχνά πολύ περίεργα».

Τα πέντε κοινά χαρακτηριστικά

Ο καθηγητής είπε ότι το πιο ευρέως αποδεκτό μοντέλο της ανθρώπινης προσωπικότητας ορίζεται από πέντε χαρακτηριστικά, τα οποία αναπαράγονται παντού στην ανθρώπινη προσωπικότητα ανεξάρτητα από το περιβάλλον. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να συνοψιστούν ως ανοιχτότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα και νευρωτισμός. Πρόσθεσε ότι αν και πολλές μελέτες έχουν εξετάσει σε ποιο βαθμό αυτά τα γνωρίσματα μοιράζονται τα πρωτεύοντα, η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να εξετάσει τα ευφυή ζώα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

«Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη πλήρως γιατί η συμπεριφορά μας καταλήγει σε αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά, οπότε ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα ζώα – αυτό που μοιραζόμαστε από κοινού και γιατί», είπε. «Οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε πρωτεύοντα, γι ‘αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να δούμε τα δελφίνια. Κανείς δεν έχει μελετήσει ποτέ την προσωπικότητα στα δελφίνια με τον τρόπο που έχουμε κάνει εμείς» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι παρόλο που οι προσωπικότητες των δελφινιών είχαν αποδειχθεί παρόμοιες με τους ανθρώπους, η μελέτη δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι προσωπικότητες ήταν πανομοιότυπες.

Advertisement

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να παρερμηνεύουν αυτό και να λένε ότι οι άνθρωποι και τα δελφίνια έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας – δεν το κάνουν. Είναι ακριβώς ότι μερικά από αυτά είναι παρόμοια», πρόσθεσε.

Η μελέτη, «Personality Structure in Bottlenose Dolphins», ξεκίνησε το 2012. Οι χώρες στις οποίες βασίστηκαν οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Μεξικό, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τις Μπαχάμες και τα νησιά Cayman.

Πηγή: topontiki.gr

Advertisement
Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: Ανακαλύφθηκε ταβέρνα 5.000 ετών στην αρχαία πόλη Λαγκάς

Published

on

Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ.

Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ. (περισσότερα…)

Περισσότερα

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνα: Ισχυρίζεται πως κλωνοποίησε “σούπερ” αγελάδες

Published

on

Κίνα: Επιστήμονες κλωνοποίησαν «σούπερ αγελάδες» για να παράξουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος

Τρεις “σούπερ” αγελάδες, όπως τις χαρακτήρισαν, κλωνοποίησαν επιστήμονες στην Κίνα, σύμφωνα με κρατικά Μέσα Ενημέρωσης (περισσότερα…)

Περισσότερα

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταϊλάνδη: Έμαθε ότι την απατούσε ο άντρας της με ιερόδουλη και «μπούκαρε» στον οίκο ανοχής

Published

on

Έμαθε ότι την απατούσε ο άντρας της με ιερόδουλη και «μπούκαρε» στον οίκο ανοχής

Έξαλλη ήταν μια γυναίκα από την Ταϊλάνδη η οποία έκανε έφοδο σε οίκο ανοχής στην πόλη Πουκέτ και ξυλοκόπησε την ιερόδουλo με την οποία είχε σχέσεις ο σύζυγός της. (περισσότερα…)

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Συγκλονίζει το βίντεο με την στιγμή της δραματικής διάσωσης ενός παιδιού από τα συντρίμμια Συγκλονίζει το βίντεο με την στιγμή της δραματικής διάσωσης ενός παιδιού από τα συντρίμμια
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΙΝΤΕΟ7 ώρες ago

Συρία: Η στιγμή της δραματικής διάσωσης ενός παιδιού από συντρίμμια

Τουρκία και η Συρία ζουν μια ασύλληπτη τραγωδία μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο τη γειτονική...

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή που ο οδηγός πέφτει πάνω στη στάση του λεωφορείου Δείτε το βίντεο με τη στιγμή που ο οδηγός πέφτει πάνω στη στάση του λεωφορείου
ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Κωνσταντινούπολη: Λεωφορείο πέφτει πάνω σε πεζούς – Ένας νεκρός, 5 τραυματίες

Σοκάρουν τα πλάνα που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη με το το σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα σε στάση λεωφορείου.

Δείτε πως διατηρούν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα στην κακοκαιρία στις ΗΠΑ Δείτε πως διατηρούν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα στην κακοκαιρία στις ΗΠΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΙΝΤΕΟ20 ώρες ago

ΗΠΑ: Πως διατηρούν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα στην κακοκαιρία

Η κακοκαιρία και τα προβλήματα που φέρνει ο χιονιάς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς και σε άλλες χώρες του...

Νέστος: Δέος προκαλούν οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του Νέστος: Δέος προκαλούν οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του
ΤΑΞΙΔΙΑ4 ημέρες ago

Νέστος: Δέος προκαλούν οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του

Ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι του Νέστου είναι στη διαδρομή που ξεκινάει περίπου από το ύψος της Σταυρούπολης στην...

Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ. Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ημέρες ago

Ιράκ: Ανακαλύφθηκε ταβέρνα 5.000 ετών στην αρχαία πόλη Λαγκάς

Μια ταβέρνα που χρονολογείται περίπου στο 2.700 π.Χ. ανακαλύφθηκε στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου Λαγκάς στο νότιο Ιράκ.

Ο Τάιρ Νίκολς, 29 ετών, συνελήφθη στις 7 Ιανουαρίου από μέλη της ειδικής μονάδας Scorpion της αστυνομίας του Μέμφις στις νότιες ΗΠΑ για μια τροχαία παράβαση. Ο Τάιρ Νίκολς, 29 ετών, συνελήφθη στις 7 Ιανουαρίου από μέλη της ειδικής μονάδας Scorpion της αστυνομίας του Μέμφις στις νότιες ΗΠΑ για μια τροχαία παράβαση.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ημέρες ago

ΗΠΑ: Αγανάκτηση και οργή κατά της αστυνομικής βίας στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς

«Μια όμορφη ψυχή», η οποία εξαιτίας μιας «βίαιης ενέργειας» της αστυνομίας έσβησε πολύ νωρίς: όσοι παρευρέθηκαν στην κηδεία του Τάιρ...

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 83-68 από την Ρεάλ, για την 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 83-68 από την Ρεάλ, για την 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.
ΜΠΑΣΚΕΤ5 ημέρες ago

Euroleague: Βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ (83-68)

Τις προβληματικές του εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα συνέχισε ο Παναθηναϊκός, απέναντι στην Ρεάλ γνωρίζοντας την συντριβή από την «Βασίλισσα» στην Μαδρίτη...

Η Βίρτους εκμεταλλεύθηκε την απογοήτευση του Ερυθρού Αστέρα και τον νίκησε εύκολα (84-72). Η Βίρτους εκμεταλλεύθηκε την απογοήτευση του Ερυθρού Αστέρα και τον νίκησε εύκολα (84-72).
ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες ago

Euroleague:: Άνετη νίκη της Βίρτους κόντρα στον Αστέρα

Με μπροστάρη τον Τόκο Σενγκέλια που πέτυχε 15 πόντους η Βίρτους νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα και ξεκόλλησε από τα χαμηλά...

Η Βαλένθια έκαμψε την αντίσταση της Μπάγερν Μονάχου επικρατώντας με σκορ 82-73, κάνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την είσοδό της στην οκτάδα. Η Βαλένθια έκαμψε την αντίσταση της Μπάγερν Μονάχου επικρατώντας με σκορ 82-73, κάνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την είσοδό της στην οκτάδα.
ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες ago

Euroleague: Άνετη νίκη για Βαλένθια με 82-73 επί της Μπάγερν

Σημαντική νίκη για την οκτάδα πέτυχε η Βαλένθια που επικράτησε σε ένα πολύ κλειστό ματς της Μπάγερν Μονάχου.

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε δύσκολα της Μακάμπι Τελ Αβίβ (83-78) στο Palau Blaugrana για την 22η αγωνιστική στην Euroleague. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε δύσκολα της Μακάμπι Τελ Αβίβ (83-78) στο Palau Blaugrana για την 22η αγωνιστική στην Euroleague.
ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες ago

Euroleague: Το γύρισε στο φινάλε η Μπαρτσελόνα με τη Μακάμπι

Στα νικηφόρα αποτελέσματα επέστρεψε η Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα, κερδίζοντας εντός έδρας τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 83-78 το βράδυ της...

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ