Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Τα δελφίνια έχουν αναπτύξει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τον άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι έχουν εξελιχθεί σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με ερευνητές.Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Comparative Psychology, μελέτησε 134 αρσενικά και θηλυκά δελφίνια από οκτώ εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με την προσωπικότητα κάθε δελφινιού να αξιολογείται από το προσωπικό των εγκαταστάσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σύγκλιση ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, ιδιαίτερα της περιέργειας και της κοινωνικότητας. Η μελέτη βοήθησε τους ερευνητές στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα χαρακτηριστικά ανθρώπινης προσωπικότητας αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από τα άμεσα περιβάλλοντα. Αυτές οι ομοιότητες βρέθηκαν παρά το γεγονός ότι τα δελφίνια να έχουν εξελιχθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από τα πρωτεύοντα, με τον τελευταίο κοινό πρόγονο να ζει περίπου 95 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο Δρ Blake Morton, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hull και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που έρευνα μελετά την προσωπικότητα των δελφινιών.

«Τα δελφίνια είναι ένα υπέροχο ζώο γι’ αυτό το είδος μελέτης, επειδή, όπως τα πρωτεύοντα, τα δελφίνια είναι ευφυή και κοινωνικά. Υποστηρίξαμε ότι εάν παράγοντες όπως η νοημοσύνη και η αδεξιότητα συμβάλλουν στην προσωπικότητα, τότε τα δελφίνια θα πρέπει να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τα πρωτεύοντα».

Είπε: «Τα δελφίνια, όπως και πολλά πρωτεύοντα, έχουν εγκεφάλους που είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από αυτούς που απαιτούν το σώμα τους για τις βασικές σωματικές λειτουργίες. Αυτή η περίσσεια της εγκεφαλικής ύλης ουσιαστικά ενισχύει την ικανότητά τους να είναι ευφυή και τα έξυπνα είδη είναι συχνά πολύ περίεργα».

Τα πέντε κοινά χαρακτηριστικά

Ο καθηγητής είπε ότι το πιο ευρέως αποδεκτό μοντέλο της ανθρώπινης προσωπικότητας ορίζεται από πέντε χαρακτηριστικά, τα οποία αναπαράγονται παντού στην ανθρώπινη προσωπικότητα ανεξάρτητα από το περιβάλλον. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να συνοψιστούν ως ανοιχτότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα και νευρωτισμός. Πρόσθεσε ότι αν και πολλές μελέτες έχουν εξετάσει σε ποιο βαθμό αυτά τα γνωρίσματα μοιράζονται τα πρωτεύοντα, η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να εξετάσει τα ευφυή ζώα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

«Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη πλήρως γιατί η συμπεριφορά μας καταλήγει σε αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά, οπότε ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα ζώα – αυτό που μοιραζόμαστε από κοινού και γιατί», είπε. «Οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε πρωτεύοντα, γι ‘αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να δούμε τα δελφίνια. Κανείς δεν έχει μελετήσει ποτέ την προσωπικότητα στα δελφίνια με τον τρόπο που έχουμε κάνει εμείς» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι παρόλο που οι προσωπικότητες των δελφινιών είχαν αποδειχθεί παρόμοιες με τους ανθρώπους, η μελέτη δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι προσωπικότητες ήταν πανομοιότυπες.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να παρερμηνεύουν αυτό και να λένε ότι οι άνθρωποι και τα δελφίνια έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας – δεν το κάνουν. Είναι ακριβώς ότι μερικά από αυτά είναι παρόμοια», πρόσθεσε.

Η μελέτη, «Personality Structure in Bottlenose Dolphins», ξεκίνησε το 2012. Οι χώρες στις οποίες βασίστηκαν οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Μεξικό, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τις Μπαχάμες και τα νησιά Cayman.

Διαφήμιση

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 έτος πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 έτος πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 έτος πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ