Connect with us

Published

on

«Λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» είναι η πάγια αφετηρία σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Αυτά προσυπογράφουν μέχρι σήμερα κάθε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

O τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η εκλογική ήττα του μετριοπαθούς Ακιντζί, που εμμένει στην ιδιαίτερη ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, από τον Ερσίν Τατάρ, που φαίνεται να ταυτίζεται πλήρως με τις επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλάζει την ατζέντα και μάλιστα σε μία εποχή που επίκειται πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Εντείνεται η απειλή της διχοτόμησης για την Κύπρο;

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), επισημαίνει ότι ο Τατάρ είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του και ότι «ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών μίλησε για δύο λαούς και δύο κράτη, έννοιες στις οποίες δεν μας συνήθιζε ο προηγούμενος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Είναι διαφορετικό να συνομιλείς για το Κυπριακό με αυτούς που έχουν αντίληψη Ακιντζί και με εκείνους που έχουν αντίληψη Τατάρ, λέει ο Λευτέρης Χριστοφόρου στην Deutsche Welle, για να προσθέσει όμως ότι «σε κάθε περίπτωση η λύση εξαρτάται από τις επιταγές της Άγκυρας, άρα αυτός που θα πρέπει να πιεστεί από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα είναι η Άγκυρα».

Advertisement

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας Δημήτρης Παπαδάκης, μιλώντας στην Deutsche Welle, εκτιμά ότι «θα δούμε μία πιο σκληρή γραμμή από πλευράς του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων», αλλά και «σκληρές αντιπαραθέσεις για τον διαμοιρασμό των πάντων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά».

 

Ευθύνες για την ελληνοκυπριακή πλευρά;

«Ταύτιση απόψεων» του Τατάρ με την Τουρκία βλέπει και ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής με το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ, και υπενθυμίζει ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων μιλούσε για «λύση δύο κρατών».

Ο ίδιος πιστεύει ότι μέσα στον Νοέμβριο μπορεί να υπάρξει κινητικότητα μετά πρωτοβουλια του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την Τουρκία να επιχειρεί «πακετοποίηση» άλλων θεμάτων γύρω από το Κυπριακό ώστε να αποκομίσει οφέλη, για παράδειγμα στο ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ ή στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου. Λέει όμως και κάτι άλλο ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «έχασε μία μεγάλη ευκαιρία» την περίοδο που ήταν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο μετριοπαθής Μουσταφά Ακιντζί.

«Είναι πολύ λυπηρό να δει κανείς την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην κάνει ελάχιστη κίνηση μετά το Κραν Μοντανά, τρία χρόνια πέρασαν χωρίς μία πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού αξιοποιώντας την παρουσία του Ακιντζί» δηλώνει στην Deutsche Welle ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, για να θέσει ευθέως το ερώτημα: «Μήπως και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ενδιαφέρεται πια για ομοσπονδιακή λύση; Μήπως θέλει να απαλλαγεί από την ομοσπονδιακή λύση; Ξεκάθαρα λέω ότι η πολιτική του (προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) Νίκου Αναστασιάδη τα τελευταία χρόνια ενδυνάμωσε πολύ τους αποσχιστικούς Τουρκοκύπριους και όχι τις δυνάμεις που πιστεύουν στην ομοσπονδιακή λύση».

Advertisement

 

Έχασε πράγματι ευκαιρίες η ελληνοκυπριακή πλευρά στη διάρκεια της θητείας Ακιντζί; Ο Λευτέρης Χριστοφόρου έχει διαφορετική άποψη: «Ο Ακιντζί στο Κραν Μοντανά έπαιξε διακοσμητικό ρόλο, δηλαδή δεν αφέθηκε να παίξει ρόλο και φάνηκε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία έκανε κουμάντο», λέει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

«Ο (Τούρκος υπουργός Εξωτερικών) Τσαβούσογλου επέμενε ότι θα παραμείνουν τα κατοχικά στρατεύματα, έλεγε να ξυπνήσουν οι Ελληνοκύπριοι από το όνειρο ότι θα φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα, άρα φάνηκε ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο».

Αλλά και ο Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της σοσιαλιστικής ευρω-ομάδας, πιστεύει ότι «όσο κι αν ήθελε ο Ακιντζί να το πάει μέχρι τέλους, αν δεν συναινούσε η Τουρκία, δεν θα γινόταν τίποτα. Κι αν τώρα κέρδιζε ο Ακιντζί θα υπήρχε μία ευφορία, αλλά αυτή θα προσέκρουε στις πραγματικότητες». Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να αρνηθεί τον διάλογο, ούτε με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Αλλά τι γίνεται αν ο Τατάρ- όπως είναι πολύ πιθανό- δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει «κεκτημένο» στο Κυπριακό και επιμείνει σε διαπραγμάτευση από άλλη αφετηρία, εμπλουτισμένη με αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «νέες ιδέες» περί συνομοσπονδίας; «Τότε θα απαντήσει ο Γενικός Γραμματέας» λέει ο Λευτέρης Χριστοφόρου. «Εκεί είναι που περιμένουμε από τον Γενικό Γραμματέα να προασπίσει τις αρχές και τις θέσεις του ΟΗΕ, τις οποίες εμείς ούτως ή άλλως υιοθετούμε, να επισημάνει ότι η άλλη πλευρά είναι εκτός πλαισίου».

Advertisement

 

Κίνδυνος ισλαμοποίησης στην Κύπρο

Η εκλογή Τατάρ ενδέχεται να προωθήσει και τις επιδιώξεις τις Άγκυρας για πιο έντονη «ισλαμοποίηση» στα Κατεχόμενα. Υπάρχει το παράδειγμα της Βοσνίας, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ανεγερθεί δεκάδες τζαμιά με χρηματοδότηση από την Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Για τον Δημήτρη Παπαδάκη «η πιθανότητα αυτή είναι ορατή, αν και δεν είναι κάτι καινούριο, απλά θα ενταθεί. Έχει ήδη χτιστεί ένα τεράστιο τζαμί στην κατεχόμενη Λευκωσία που δεν εκφράζει τις πεποιθήσεις των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν είναι βαθιά θρησκευόμενοι…»

Από την πλευρά του ο Νιαζί Κιζιλγκιουρέκ εκτιμά ότι «προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα αποδώσουν, γιατί υπάρχει ένα πολιτιστικό κεφάλαιο των Τουρκοκυπρίων που αντιστέκεται σε αυτό. Μπορεί όμως να συμβεί κάτι άλλο: ενίσχυση των εποίκων.

Είδαμε ότι στις εκλογές ο Τατάρ εξασφάλισε τη νίκη του εις βάρος του Ακιντζί με την ψήφο των εποίκων, όχι των Τουρκοκυπρίων. Και βεβαίως αναμένω να αυξηθεί η πολιτογράφηση, να υπάρχουν περισσότεροι έποικοι με δικαίωμα ψήφου και αυτό θα χειροτερέψει την πολιτική κατάσταση εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος…»

Advertisement

 

Πηγή DW

Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Spiegel: Παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία από περιοχές μετάλλαξης του κορονοϊού

Τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου πρόκειται να παραταθούν οι αυστηροί κανόνες εισόδου στη Γερμανία και συγκεκριμένα η απαγόρευση εισόδου από τις περιοχές όπου υπάρχουν «παραλλαγές του κορονοϊού».

Published

on

Spiegel: Παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία από περιοχές μετάλλαξης του κορονοϊού

Τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου πρόκειται να παραταθούν οι αυστηροί κανόνες εισόδου στη Γερμανία και συγκεκριμένα η απαγόρευση εισόδου από τις περιοχές όπου υπάρχουν «παραλλαγές του κορονοϊού».

Σύμφωνα με το Spiegel ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έστειλε σχετική πρόταση στα άλλα μέλη της κυβέρνησης τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του ότι «ο περιορισμός της εισόδου στη Γερμανία είναι απαραίτητος για 14 ακόμη ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία μειώνονται μεν ελαφρώς, ωστόσο, η δύσκολα επιτευχθείσα πρόοδος των τελευταίων εβδομάδων δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση των παραλλαγών του κορονοϊού στη Γερμανία». Επομένως, επιβάλλεται ο περιορισμός της εισόδου μετακινουμένων από περιοχές των παραλλαγών του».

Ποιες περιοχές αφορούν

Οι αυστηροί κανόνες εισόδου αφορούν κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Εκεί εντοπίστηκαν μεταλλάξεις, οι οποίες θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτικές από τις προηγούμενες γνωστές μορφές. Ωστόσο, οι κανόνες ισχύουν επίσης για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Τσεχία και τμήματα της Αυστρίας, καθώς οι μεταλλάξεις εξαπλώθηκαν γρήγορα στις χώρες αυτές. Λόγω της εξάπλωσης στο Τιρόλο και στην Τσεχία, η Γερμανία εφαρμόζει αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους με τις δύο γειτονικές χώρες από το Σαββατοκύριακο.

Advertisement

Οι κανόνες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απαγόρευση σε αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν στην Γερμανία επιβάτες οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες αυτές. Εξαιρέσεις ισχύουν επί του παρόντος μόνο για Γερμανούς πολίτες, όσα άτομα έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα και για επιβάτες οι οποίοι διέρχονται (transit) από αυτήν.

Όλοι όσοι εισέρχονται στην Γερμανία πρέπει να επιδεικνύουν πρόσφατο διαγνωστικό τεστ, να εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων εισόδου και να μπαίνουν σε καραντίνα. Η αρχική ισχύς της απαγόρευσης εισόδου ξεκίνησε με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά λήγει την Τετάρτη.

Περισσότερα

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Deutsche Welle: Αθώωση Τραμπ με μισή καρδιά και πολλή ντροπή

Πριν από μερικές εβδομάδες πολλοί Αμερικανοί Γερουσιαστές έπρεπε να το βάλουν στα πόδια για να γλιτώσουν από τη βίαιη επίθεση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Published

on

Αθώωση Τραμπ με μισή καρδιά και πολλή ντροπή

Πριν από μερικές εβδομάδες πολλοί Αμερικανοί Γερουσιαστές έπρεπε να το βάλουν στα πόδια για να γλιτώσουν από τη βίαιη επίθεση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Στον ίδιο χώρο κλήθηκαν να αποφασίσουν για την καταδίκη ή μη του πρώην προέδρου μέσω της διαδικασίας της προεδρικής καθαίρεσης (impeachment), ένα ισχυρό όπλο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που προσφέρει το αμερικανικό Σύνταγμα. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε και χθες να βγει αλώβητος στη Γερουσία, δεδομένου ότι δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σχετικά με την υποκίνηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου. Έτσι το 2024 ο Tραμπ θα μπορούσε να βάλει ξανά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Η δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης του πρώην προέδρου ολοκληρώνεται έτσι με μια αθώωση, η οποία ήταν οριακή και με μισή καρδιά. Κι αν δεν προχώρησε η διασικασία στο επίπεδο της απονομής ποινικών ευθυνών, σε πολιτικό επίπεδο ο Τραμπ έχει πληγεί. Η επίθεση στο Καπιτώλιο,τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, θεωρείται ήδη η χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Βέβαια πολλοί Ρεπουμπλικανοί, παρά τον θυμό τους απέναντι στον Τραμπ, δεν αποφάσισαν τελικά να έρθουν σε σύγκρουση μαζί του και να τον καταδικάσουν. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ωστόσο ότι παρά την αθώωσή του, ο πρώην πρόεδρος είναι «πρακτικά και ηθικά» υπεύθυνος για τα γεγονότα του Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε, ο Τραμπ «ενορχήστρωσε» την επίθεση και προσέβαλε «με ντροπιαστικό τρόπο» τα προεδρικά καθήκοντα. Εντούτοις τόσο ο Μακόνελ όσο και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά της καταδίκης, διότι θεώρησαν ότι μια καθαίρεση μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας αντίκειται στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Δημοκρατικοί: «Δειλό πρόσχημα»

Advertisement

Το επιχείρημα των Ρεπουμπλικανών περί αντισυνταγματικότητας ενός impeachment εκ των υστέρων συνιστά για τους Δημοκρατικούς «δειλό πρόσχημα». Στο πρώτο impeachment κατά του Τραμπ για την υπόθεση της Ουκρανίας είχε ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης μόνο ένας Ρεπουμπλικανός, ενώ στη διαδικασία του Σαββάτου επτά σε σύνολο 50 Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών. Αυτοί προστέθηκαν στους 50 Δημοκρατικούς, με αποτέλεσμα το τελικό σύνολο των 57 Γερουσιαστών υπέρ της καταδίκης Τραμπ να είναι το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία. Στο τέλος έλειπαν μόνο 10 ψήφοι για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τυπικά πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ελεύθερος να αποφασίσει ό,τι θέλει για το πολιτικό του μέλλον. Αν υποβάλει υποψηφιότητα και το 2024 παραμένει ακόμη ασαφές. Σαφής ωστόσο εξακολουθεί να είναι η επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Με τις λαϊκιστικές θέσεις του κατάφερε να λάβει σχεδόν 74 εκατομμύρια ψήφων. «Το ιστορικό, πατριωτικό και όμορφο κίνημα να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενος να επανέλθει τους επόμενους μήνες. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» δήλωσε. Πάντως όσοι Ρεπουμπλικάνοι πίστευαν ότι ο Τραμπ μετά την ήττα θα αποτελέσει παρελθόν πιθανότατα έχουν απογοητευθεί. Άλλωστε ακόμη δεν έχει παραδεχθεί καν την εκλογική του ήττα -γεγονός άνευ προηγουμένου στην αμερικανική ιστορία. Το ίδιο και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης.

Αρνητική πρωτιά Τραμπ στην αμερικανική ιστορία

Η διαίρεση της χώρας σε δύο στρατόπεδα πάντως συνεχίζεται. Χωρίς καταδίκη του Τραμπ οι φανατικοί οπαδοί του θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να καταφύγουν και πάλι στη βία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Νεγκούζ από τους Δημοκρατικούς: «Φοβάμαι ότι η βία που είδαμε εκείνη τη μέρα ήταν μόνο η αρχή».

Οι Δημοκρατικοί ήξεραν ότι θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί ο Τραμπ στη Γερουσία. Ωστόσο γνώριζαν επίσης ότι η ανάγνωση των κατηγοριών και η προβολή βίντεο με τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο, θα μείνουν στη μνήμη πολλών Αμερικανών. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σάμερ, η υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο ήταν «η πιο απεθχής πράξη που έχει διαπράξει ποτέ πρόεδρος». Ωστόσο η αθώωση Τραμπ δεν σημαίνει ότι μπορεί να απολαύσει ξέγνοιαστα στο εξής τον ήλιο στη Φλόριντα. Θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε δικαστικές αίθουσες για άλλες υποθέσεις αστικής ή ποινικής φύσης, δεδομένου ότι πλέον δεν καλύπτεται από ασυλία. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην αμερικανική ιστορία έχουν ξεκινήσει τέσσερις διαδικασίες καθαίρεσης εναντίον προέδρων από το 1868. Οι δύο αφορούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Γι αυτό και μόνο θα μείνει στην ιστορία.

Advertisement

Πηγή: Deutsche Welle

Advertisement
Περισσότερα

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

FT: Πάνω από 10 δισ. δολάρια η αξία της μελλοντικής αγοράς του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Η μελλοντική αγορά των υπό ανάπτυξη εμβολίων θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από κρατικά ταμεία καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times

Published

on

Η μελλοντική αγορά των υπό ανάπτυξη εμβολίων θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από κρατικά ταμεία καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times

που επικαλείται υπολογισμούς αναλυτών της Morgan Stanley και της Credit Suisse οι το εμβόλιο Covid-19 θα είναι αναγκαίο κάθε χρόνο, όπως γίνεται και με το αντίστοιχο της γρίπης.

Παράλληλα, το προβλεπόμενο κόστος υπολογίζεται στα 20 δολάρια ανά δόση βάση των τιμών του εμβολίου της γρίπης. «Η βασική υπόθεση εργασίας αυτή τη στιγμή είναι ότι θα χρειαζόμαστε ετήσιους εμβολιασμούς», δήλωσε ο Μάθιου Χάρισον, αναλυτής της Morgan Stanley. «Ο Covid-19 δεν πρόκειται να φύγει».

Ο Ιβάν Σέιγκερμαν, αναλυτής της Credit Suisse, εκτιμά ότι η αγορά θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Advertisement

Ο Ντέιβ Ρικς διευθύνων σύμβουλος της Eli Lilly, η οποία αναπτύσσει θεραπεία αντισωμάτων για τον Covid-19, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει μακροχρόνια ζήτηση για το φάρμακο, προβλέποντας ότι δεν θα εμβολιαστούν όλοι.

Σε αντίθεση με τη γρίπη, ο ιός πίσω από το Covid-19 δεν μεταλλάσσεται γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο διαρκεί μια φυσική ανοσοαπόκριση και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο καιρό θα αντέξει η ανοσία που προκαλείται από εμβόλια.

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ