Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Αντιμέτωπες με το πρόβλημα της λειψυδρίας για ακόμα μια χρονιά είναι αρκετές περιοχές της χώρας, με τις Αρχές να προχωρούν σε εγκρίσεις οικονομικών ενισχύσεων προκειμένου οι πολίτες να μη φτάσουν στο σημείο να μείνουν χωρίς νερό μέσα στο καλοκαίρι.

Στο κόκκινο είναι η Μύκονος και η Κρήτη, ενώ οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, «κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατό ώστε το νησί να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα, ιδίως εν μέσω τουριστικής σεζόν». Οπως εξήγησε, έχουν πραγματοποιηθεί έργα επισκευών των 5 μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στο νησί για να βρίσκονται σε λειτουργία διαρκώς. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το γεγονός ότι φέτος το χειμώνα ήταν λιγοστές οι βροχοπτώσεις δεν βοήθησε τους υδάτινους αποταμιευτήρες.

Στο «νησί των ανέμων», τα αποθεματικά του νερού στα φράγματα είναι περιορισμένα, ενώ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση δύο νέων αφαλατώσεων, όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Μυκόνου Μιχάλης Ζουγανέλης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Ζουγανέλης, «από τον Ιανουάριο 2016 είχε ξεκινήσει η αίτηση προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση των νέων αφαλατώσεων. Δύο χρόνια και δύο μήνες διήρκεσε η αδειοδότησή τους». Παράλληλα, έχει υπάρξει η πρόβλεψη και για την αγορά νερού σε περίπτωση που δεν έρθουν έγκαιρα οι αφαλατώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα στα δύο φράγματα φτάνουν σε σύνολο το 1.000.000 κυβικά, 500.000 κυβικά στο Μαράθι και άλλες 500.000 κυβικά στο φράγμα της Ανω Μεράς, ενώ με τις υφιστάμενες και την τοποθέτηση και των δύο νέων αφαλατώσεων η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στα 11.000 κυβικά ημερησίως.

Κρήτη

Το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η Κρήτη εισέρχεται σε περίοδο ξηρασίας με σοβαρό κίνδυνο για λειψυδρία φανερώνουν τα στοιχεία που αφορούν την επάρκεια νερού στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, υδρολογικά ολόκληρη η Κρήτη είναι στο «κόκκινο».

Ο κ. Κριτσωτάκης επεσήμανε ότι «για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να στραφούμε τόσο σε προληπτικά όσο και σε κατασταλτικά μέτρα, τη μορφή των οποίων θα αποφασίζουν οι κατά τόπους φορείς, ωστόσο όλα θα πρέπει να υπακούσουν στη λογική διαχείρισης της προσφοράς και κυρίως της ζήτησης νερού». Η ανομβρία στο νησί, όπως τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης, είναι δεδομένη και στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποτραπεί η μετατροπή της σε λειψυδρία.

Στο Ηράκλειο, με κατεπείγουσα απόφαση που πάρθηκε έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου, τέθηκε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της άσκοπης χρήσης νερού από τους πολίτες λόγω παρατεταμένης ξηρασίας – λειψυδρίας. Μάλιστα, όσοι πολίτες εντοπίζονται να παραβιάζουν τα μέτρα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις επανάληψης θα αφαιρείται ο υδρομετρητής τους και η επανασύνδεση αυτού θα πραγματοποιείται μετά την καταβολή του προστίμου και του τέλους επανασύνδεσης.

Διαφήμιση

Πιο συγκεκριμένα:

Απαγόρευση ποτίσματος γκαζόν και πλήρωσης κολυμβητικών δεξαμενών από το δίκτυο ύδρευσης (εξαιρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις). Το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών επιτρέπεται με ποτιστήρι.
Απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων, αυλών, εξωστών, κοινοχρήστων χώρων με λάστιχο. Επιτρέπεται με πιεστικό ή ποτιστήρι.
Οικονομικές ενισχύσεις

Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ενισχύσεις 760 χιλ. ευρώ στους Δήμους Μακρακώμης (160 χιλ. ευρώ), Μινώα Πεδιάδας (150 χιλ. ευρώ), Νέας Ζίχνης (200 χιλ. ευρώ) και Τήνου (250 χιλ. ευρώ) για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, έπειτα από σχετικά αιτήματα που είχαν καταθέσει οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ. Μερικές μέρες πριν, το υπουργείο ενίσχυσε με 520 χιλ. ευρώ τους Δήμους Ανδρου (170 χιλ. ευρώ), Αποκορώνου – Χανιά (130 χιλ. ευρώ), Αρριανών – Ροδόπη (140 χιλ. ευρώ) και Καλαμπάκας (80 χιλ. ευρώ), επίσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 έτος πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 έτος πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 έτος πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ