XRISTINA ZAUBER logo

Αμφίπολη: Αυτή είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση του τάφου - Τι λένε οι Καθηγητές για το μνημείο;

Το γύρο του κόσμου κάνει η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης παρουσίαστηκε χθες από τον αρχιτέκτονα Μ. Λεφαντζή, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο.

Στο σχεδιάγραμμα απεικονίζονται οι δύο διαφραγματικοί τοίχοι, επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες, ενώ αντιστοιχίζονται τα ευρήματα προς τα σημεία όπου βρέθηκαν, προσφέροντάς μας μία πιο σφαιρική εικόνα για τη μέχρι στιγμής πρόοδο των ερευνών.

Tι λένε καθηγητές:


Εν τω μεταξύ, φουντώνουν τα σενάρια για το αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι μετά την ανακάλυψη των ακρωτηριασμένων Καρυάτιδων αλλά και των οπών που βρέθηκαν στους τοίχους σφράγισης.
Μιλώντας στο Star ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός-συγγραφέας αναφέρει: «Από την πρώτη εικόνα που είδα σχημάτισα την εντύπωση ότι ο τάφος έχει συληθεί κι αυτό που με έκανε να το πιστεύω είναι πρώτον, οι ακρωτηριασμένες Σφίγγες, αλλά περισσότερο το κακό χτίσιμο του τοίχου που είναι κάτω από τις Σφίγγες. Επειδή μπορεί να είναι δύο επιπέδων και δίνω έμφαση σ' αυτό - δύο επιπέδων - μπορεί να είχαν συλήσει το 1ο επίπεδο , αλλά το δεύτερο επίπεδο να είναι ασύλητο. Ας ελπίσουμε πως οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν σ' αυτό το δεύτερο επίπεδο που δεν έχει συληθεί και που θα μας προσφέρει εκπληκτικά ευρήματα.»

«Οι φθορές στις Καρυάτιδες πιθανώς οφείλονται σε γήρανση των υλικών.» τόνισε η Λίνα Μενδώνη, γ.γ.πολιτισμού-αρχαιολόγος, στο Mega.

Βέβαιος για τη σύληση του τύμβου, εμφανίστηκε στον ΣΚΑΙ και ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάλαρης.
    «Οι τυμβωρύχοι ίσως προσπάθησαν να αποσπάσουν το πρόσωπο χτυπώντας το, αλλά απέτυχε η προσπάθεια και τα τραυμάτισαν έτσι. Είναι καθαρά έργο των τυμβωρύχων αυτό. Όπως είναι και στα κεφάλια των Σφιγγών.»

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Λεκάκης, αποκαλύπτει επίσης το εύρος της αρχαιοκαπηλίας που έχει υποστεί η Αμφίπολη, σε βάθος χρόνων.

«Φανταστείτε ότι στη γύρω περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 1000 τάφοι. Μάλιστα πάρα πολλά μουσεία στο εξωτερικό είναι περήφανα που έχουν αρχαίους θησαυρούς από την Αμφίπολη, η οποία έκοψε τα πιο όμορφα νομίσματα στην αρχαιότητα.»

Ο καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολόγίας Π. Βαλαβάνης μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο διατυπώνει την άποψη ότι ακόμη έχουμε πολλά να δούμε.

Εκφράζει μάλιστα μια διαφορετική άποψη από αυτή που ακούσαμε για το ρόλο που έπαιζαν στο ταφικό μνημείο οι δύο κόρες, οι “Καρυάτιδες” όπως ονομάστηκαν λόγω των γνωστών γλυπτών στον ιερό βράχο της ακρόπολης των Αθηνών, κατά τον καθηγητή δεν είχαν ρόλο “φύλακα”, αυτόν λέει ο Π. Βαλαβάνης τον είχαν στην πρώτη είσοδο οι Σφίγγες.
Αντίθετα, λέει ο κ. Βαλαβάνης οι δύο κόρες είχαν τα χέρια τους σε γωνία 90 μοιρών προς τα επάνω λειτουργώντας εκτός από διακοσμητικό στοιχείο και ως μέτρο στήριξης του θόλου του μνημείου.
Παράλληλα είχαν το συμβολικό χαρακτήρα ένδειξης ζωοποιού έκφρασης του νεκρού, όπως και στην περίπτωση του Ερεχθείου στην Αθήνα.

Κατά τον καθηγητή οι ενδείξεις που έχουμε ως σήμερα οδηγούν στο συμπέρασμα πως και τον επόμενο θάλαμο στην είσοδο του ταφικού θόλου αναμένεται να εντοπιστούν και νέα γλυπτά, αλλά πιθανότατα και όπως στους περισσότερους μακεδονικούς τάφους, ζωγραφιστός διάκοσμος.
Ως προς τον “ένοικο” του αρχαίου τάφου ο κ. Βαλαβάνης τονίζει την ύπαρξει του λέοντα στην κορυφή του μνημείου που παραπέμπει σε πρόσωπο που απέδειξε την αξία του σε πόλεμο και έτσι δύσκολα θα εντοπιστούν ίχνη πως ανήκε σε γυναίκα.
Φυσικά ο καθηγητής αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα, πιθανολογεί ότι πρόκειται για ισχυρό αλλά και πλούσιο πρόσωπο, ωστόσο πολύ δύσκολα, λέει, θα μάθουμε καθώς είναι σπάνιες οι γραπτές αναφορές για το ποιος είναι ενταφιασμένος στους τάφους ενώ η ταυτοποίηση ενέχει πάντα μεγάλο ρίσκο.

Απίθανο να είναι “ένοικος” του τάφου ο Μέγας Αλέξανδρος, λέει μιλώντας στο Έθνος ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος, ενώ κτιμά ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενεί την Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο, καθώς για τον μεν πρώτο οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε στην Αλεξάνδρεια για τον δε Αλέξανδρο Δ' η ταφή του θα γινόταν στις Αιγές, στους τάφους των βασιλιάδων της Μακεδονίας.

“Η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων εκείνη την εποχή αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής» λέει. Μεταξύ των ονομάτων που το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί, ο κ. Τιβέριος ξεχωρίζει αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παιδικού του φίλου. Οπως αναφέρει, ο Νέαρχος είχε στενούς δεσμούς με την Αμφίπολη, που ήταν η ναυτική βάση των Μακεδόνων, καθώς εκεί τον είχε εξορίσει ο Φίλιππος Β΄, μαζί με άλλους φίλος του Αλέξανδρου.