PRESS ROOM logo

Έπεσαν υπογραφές για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ώθηση στις επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει η διμερής συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα ονομάζεται “Ελλάδα” γερμανικές επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση προκειμένου  να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο υπουργών η συμφωνία περιλαμβάνει:

*Σχέδιο για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν νύξεις για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Siemens

*Συνεργασία σε οικονομικά θέματα.

*Οικονομικοπολιτική συνεργασία

*Διοικητική υποστήριξη

*Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ρέσλερ: “Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας

”Η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να καταφέρουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερής Ευρώπης και οι χώρες με δυσκολίες όπως η Ελλάδα να στηριχθούν καθώς οι επιθέσεις των αγορών κατά μιας χώρας της Ευρωζώνης αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωζώνης”.

Αυτό τόνισε ο Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν ”θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη”.

Αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών είναι ότι ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει ήδη υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα- πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας και άλλη μια επένδυση στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Γερμανού αρχιτέκτονα αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία για την αξιοποίηση ζεόλιθου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις και να συνεχίσει το έργο που μακροπρόθεσμα θα φανεί ότι ήταν απαραίτητο να γίνει ”και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σθένος, συνέπεια, θάρρος και ικανότητα ότι μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και θα τις υλοποιήσει και αυτή η συμπεριφορά είναι παράδειγμα και για εμάς τους Γερμανούς”.

Τέλος, σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο αντικαγκελάριος σχετικά με το αν θα δοθούν στη χώρα μας και πότε οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ”έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Να επικεντρωθούμε στην κρίση”.

 

Δράση σε πέντε τομείς

Από την πλευρά του υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών ότι πρόκειται για μια συμφωνία 23 δράσεων και 5 θεματικών τομέων με στόχο την προώθηση των διοικητικών αλλαγών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης εμπορικών επενδύσεων ιδιαίτερα ΜμΕ, η ανάληψη πρωτοβουλίας της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας για τη δημιουργία αντίστοιχης Ελληνικής. Κομβικό σημείο της συμφωνίας που υπεγράφη είναι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που φέρει το όνομα ”Ελλάδα” το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας ”δάνεια για επιχειρήσεις” το οποίο θα δίνει δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν ή που θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η διμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας.

 

Παπανδρέου: “Επένδυση του μέλλοντος”

Η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση του μέλλοντος” τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της Οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες, τις θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού με τον Γερμανό αντικαγκελάριο να εκφράζει την εκτίμηση και τον σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, ενώ ανέδειξε και τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθούνται.

Από τη μεριά του ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση.

Τέλος, ο κ. Ρέσλερ έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους τους για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής,

“Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας”

Η κρίση στην ευρωζώνη, αλλά και οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβησαν από κοινού.


Όπως ανέφερε ο κ. Ρέσλερ, οι αιτίες της κρίσης στην ευρωζώνη εντοπίζονται στα προβλήματα χρέους και ανταγωνιστικότητας και τόνισε την αναγκαιότητα σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης ο Γερμανός αντικαγκελάριος ανέφερε ότι η ανάληψη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πρωτοβουλίας για τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων αποφάσεων που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Γερμανούς βιομηχάνους προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

“Πολύ ενδιαφέρουσα” χαρακτήρισε την συζήτηση που είχε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι μιλήσαμε για το κοινό μας σπίτι την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, καθώς και το κοινό μας νόμισμα το ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τόνισε και πάλι την σημασία του μηνύματος για σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωζώνης.

Σε ότι αφορά ειδικά το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα πεδία επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.