PRESS ROOM logo

Έτοιμο το νέο Σχέδιο Πόλης - Όλες οι περιοχές που Εντάσσονται

Διευκολύνσεις για την πληρωμή των χρημάτων που πρέπει να καταβάλουν στους δήμους εκατπντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και "ψαλίδι" λόγω οικονομικής δυσπραγίας στην εισφορά σε γη, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Έθνος της Κυριακής. Ευνοϊκές οι ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων

Οι οικοπεδούχοι θα είναι όπως όλα δείχνουν ευνοημένοι, αφού σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς, θα δώσουν μικρότερα κομμάτια από την περιουσία τους, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και υποδομές. Ταυτόχρονα, διευκολύνονται και στην αποπληρωμή της εισφοράς σε χρλημα, καθώς έχουν τη δυνατότητα της καταβολής των ποσών σε διάστημα ακόμη και 9 ετών(!), αφού ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων φτάνει τις 108. Υπάρχει πρόβλεψη και για 36 ισόποσες τριμηνιαίες, αλλά και για 18 ισόποσες εξαμινηαίες δόσεις, ενώ ακόμη θα παρέχονται σχετικές εκπτώσεις, ως κίνητρα άμεσης αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι νέες, ευνοϊκές ρυθμίσεις θα αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, αφού περισσότερα από 400.000 στρέμματα είναι στον... πάγο εδώ και δεκαετίες για να ενταχθούν στα σχέδια πόλης σε όλη τη χώρα, με τα μισά μάλιστα από αυτά να βρίσκονται στο νομό Αττικής. Επιπρόσθετα, με βάση το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στο λεκανοπέδιο μπορούν αμέσως να ενταχθούν περίπου 30.000 στρέμματα γης που ως τώρα βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, ενώ άλλα τόσα αναμένεται να ενταχθούν μέχρι το 2020. Οι περιοχές της Αττικής που προβλέπεται να ισχύσει το νέο νομοσχέδιο, είναι οι Ανάβυσσος, Φώκαια, Καλύβια, Μαρκόπουλο, Βάρη, Πειραιάς, Κερατσίνι, Χολαργός, βριλήσσια, Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Φυλή Ωρωπός, Ελευσίνα και Μέγαρα.

Οι δύο πολύ σημαντικές παράμετροι του νομοσχεδίου για μεταβιβάσεις και απαλλοτροιώσεις - Μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας του ακιντήτου, τουτέστιν πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή, ακόμη κι αν υπάρχουν οφειλές σε χρηματικά ποσά, αρκεί να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% των δόσεων από τις συνολικές υποχρεώσεις που αναλογούν στο ακίνητο που μεταβιβάζεται.

- Μετά την παρέλευση 20ετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, ή την παρέλευση 10ετίας από την κύρωση της σχετικής παράταξης εφαρμογής, επέρχεται αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτροίωσης και μάλιστα δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης. Πάνω από 20 χρόνια για μία απαλλοτροίωση; Το κράτος επιστρέφει στον ιδιοκτήτη το ακίνητο Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμεί μ' αυτές τις ρυθμίσεις να γεμίσει και τα δημοτικά ταμεία από τις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Άλλωστε, με τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στους δήμους, τα μόνα έσοδα των ΟΤΑ τα επόμενα χρόνια, θα προέρχονται από τις εισφορές των οικοπεδούχων, αλλά φυσικά κι από την είσπραξη του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Τι προβλέπει το νέσο σχέδιο νόμου για τον υπολογισμό των εισφορών Μία νέα κλίμακα ποσοστού εισφοράς, αλλά και εισφοράς σε γη, προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα:

- Για ιδιοκτησία μέχρι 500 τ.μ. προβλέπεται εισφορά της τάξεως του 15% της έκτασης

- Για ιδιοκτησία από 501 μέχρι 1.000 τ.μ. προβλέπεται εισφορά της τάξεως του 20% της έκτασης

- Για ιδιοκτησία από 1.001 μέχρι 2.000 τ.μ. προβλέπεται εισφορά της τάξεως του 30% της έκτασης

- Για ιδιοκτησία από 2.001 μέχρι 10.000 τ.μ. προβλέπεται εισφορά της τάξεως του 40% της έκτασης

- Για ιδιοκτησία μεγαλύτερη από 10.000 τ.μ. η εισφορά θα φτάνει το 50% της έκτασης Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες έδιναν το 10% της έκτασης των ακινήτων έως και τα 250 τ.μ., με κλιμακούμενη αύξηση που έφτανε το 50% της έκτασης για 2.000 τ.μ. και πάνω. Εύνοια στις μεσαίες και μεγάλες ιδιοκτησίες - "Τσεκούρι" στις μικρές Με το παλιό καθεστώς, ένα οικόπεδο 250 τ.μ. θα εισέφερε 25 τ.μ. στο δήμο, ενώ με το νέο καθεστώς ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλει 37,5 τ.μ., γεγονός που αφήνει την εντύπωση πως οι μικρές ιδιοκτησίες είναι οι "χαμένοι" της υπόθεσης. Το κράτος, πλέον, δέχεται την κατάτμηση των εκτάσεων σε μικρά οικόπεδα Ωστόσο, υπάρχει μία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο, η οποία ανατρέπει τα πάντα και μειώνει κατά πολύ την εισφορά σε γη, τουλάχιστον στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί ο έλεγχος των ακινήτων μπορεί να γίνεται με βάση τα όσα ίσχυαν στις 28 Μαίου 2014 κι όχι με βάση τη διαμόρφωση του οικοπέδου στις 10 Μαρτίου 1983. Συγκεκριμένα παραδείγματα για οικόπεδα και αγροτεμάχια Οικόπεδο 520 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική 1.000 ευρώ/τ.μ.

Μέχρι σήμερα πλήρωνε: - Εισφορά σε γη: 520 τ.μ. Χ 30%= 156 τ.μ. - Εισφορά σε χρήμα: 520 τ.μ. - την εισφορά σε γη 156 τ.μ.= 364 τ.μ. Χ 1.000 ευρώ/τ.μ. Χ 15%= 54.600 ευρώ Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει: - Εισφορά σε γη: 520 τ.μ. 20%= 104 τ.μ., δηλαδή 52 τ.μ. λιγότερα - Εισφορά σε χρήμα: ίδια, αλλά με αποπληρωμή έως 108 δόσεις, δηλαδή 505 ευρώ το μήνα Αγροτεμάχιο 9.500 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική 3 ευρώ/τ.μ. Μέχρι σήμερα πλήρωνε: - Εισφορά σε γη: 9.500 τ.μ. Χ 50%= 4.750τ.μ. - Εισφορά σε χρήμα: 4.750 τ.μ. Χ3 ευρώ/ τ.μ. Χ 25%= 3.562 ευρώ Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει: - Εισφορά σε γη: 9.500τ.μ. Χ 20%= 3.800 τ.μ. - Εισφορά σε χρήμα: Την ίδια δυνατότητα αποπληρωμής έως 108 δόσεις, δηλαδή 33 ευρώ το μήνα