PRESS ROOM logo

Πολιτικός αναβρασμός από την αποχώρηση Παπούλια

Πλήθος διαδηλωτών εισήλθε στο χώρο όπου θα γινόταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της. Ο Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το χώρο της παρέλασης, εκφράζοντας τη λύπη του για όσα συμβαίνουν. «Λυπάμαι πολύ. Πρέπει να ντρέπονται. Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη»
δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για απαράδεκτα γεγονότα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Οργισμένος για την εξέλιξη αυτή ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.

Πριν ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαν την έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες.

Από αποδοκιμασίες μαθητών χαρακτηρίστηκε και η μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα. Οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους, αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επισήμους, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς, τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.

Επίσης με μαύρα περιβραχιόνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνόδευσε μουσικά την παρέλαση και η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τους είχε προειδοποιήσει προφορικά ότι, αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες, θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης, διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ’73» και «προδότες, προδότες, προδότες», ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης «Η δουλειά φέρνει ελευθερία» («Αrbeid macht frei Dachau 1933″).

Η παρέλαση έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Αποδοκιμασίες επισήμων σε πολλές περιοχές

Πρωτοφανείς αποδοκιμασίες σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο, όπου οι επίσημοι αποχώρησαν και η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία μόνο του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Στο Περιστέρι, γονείς και μαθητές ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ μαθητές από Λύκεια της περιοχής παρέλασαν με μαύρα ρούχα και μαύρα περιβραχιόνια.


Ένταση και στην παρέλαση στον Πειραιά, όπου πολίτες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, αλλά και των επισήμων που βρίσκονταν στην εξέδρα.

Ο υφυπουργός Άμυνας, Κ. Σπηλιόπουλος, φυγαδεύτηκε από αστυνομικούς, ενώ "βροχή" έπεφταν από διαδηλωτές αυγά κατά των επισήμων.

Επίθεση δέχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, στην Τρίπολη.

Επεισοδιακές ήταν οι παρελάσεις και στα Τρίκαλα και το Βόλο.

Διεκόπη, λίγο μετά την έναρξη της η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Ρόδο, με μια μεγάλη ομάδα διαμαρτυρομένων να διασπά τον κλοιό της Αστυνομίας και να διακόπτει την παρέλαση.