PRESS ROOM logo

Πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο πρωθυπουργός που θα ηγείται της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 14.00, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Χίο εν όψει της ορκωμοσίας.

Ακόμα, πάντως, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για τα ονόματα που θα πλαισιώνουν τον κ. Παπαδήμο, ωστόσο την Πέμπτη έγινε σύσκεψη υπό τον ίδιο με τους εκπροσώπους των κομμάτων, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά.

«Αποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από την πρόταση των πολικών αρχηγών, να σχηματίσω κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισης της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής ζωής μου στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν, θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν ταχύτερα και θα επιλυθούν με αποτελεσματικότερο τρόπο εάν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση, εάν όλοι συνδράμουμε στη διαδικασία ανόρθωσης της οικονομίας. Γι αυτό έχει σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας

Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι εγγύηση νομισματικής σταθερότητας και συντελεστής οικονομικής ευημερίας και παρά τις δυσχέρειες θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα και να συνεργαστούμε στενά. Τέλος διευκρίνισε πως δεν τέθηκαν όροι προς κανένα πολιτικό αρχηγό».

Ερωτηθείς για το αν καθορίστηκε ο χρόνος των εκλογών τόνισε ότι αυτό δεν συζητήθηκε, αλλά είναι σημείο αναφοράς το πλαίσιο αρχών το οποίο διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολικών αρχηγών.

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνηση δόθηκε στον κ. Παπαδήμο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Πέμτπη, έπειτα από πολυήμερο θρίλερ σχετικά με τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Στο θέμα των εκλογών αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ, μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ο πρόεδρος ΝΔ και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ακόμη ότι «οι εκλογές θα γίνουν άμεσα».

Αίσθηση έχει προκαλέσει εν τω μεταξύ η δήλωση του κ. Παπαδήμου ότι δεν έθεσε όρους προς κανέναν πολιτικό αρχηγό, όπως τόνιζε την Τετάρτη το Μαξίμου. Πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι ο κ. Παπαδήμος έθεσε 4 όρους, όπως τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο Άγγελος Τόλκας. «Όπως σας είπαμε και χθες υπήρχαν 4 σημεία συγκεκριμένα τα οποία ήταν ξεκάθαρο και αν θέλετε επί της ουσίας να το δούμε, έχει να κάνει με το εξής, ότι όσον αφορά καταρχήν το οικονομικό επιτελείο εκεί είχαμε πει ότι δεν υπήρξε κάποια απαίτηση από τον κ. Παπαδήμο, να υπάρξει κάποιο άλλο επιτελείο δηλαδή, και αυτό το είπαμε χθες, ήταν η υπογραφή και η αποδοχή των δυο κομμάτων αυτού του προγράμματος το οποίο φαντάζομαι υπάρχει πλέον με την αποδοχή αυτή η οποία υπήρξε από τα δυο μεγάλα κόμματα, και τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ τα οποία απομένει να δούμε εάν αυτά συμμετέχουν», ανέφερε ο κ. Τόλκας.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το σημείο και αν υπήρχαν δημιουργούσε κάποια θέματα έχει να κάνει κυρίως ως προς τη ΝΔ που αφορά την αποδοχή της και αφορά την συμμετοχή των στελεχών της. Άρα κυρίαρχα προς εκεί πρέπει να είναι η ερώτηση και όχι προς εμάς. Προς εμάς σας λέω ότι χθες βγήκαμε με μια επίσημη ανακοίνωση και όχι με διαρροές και σας λέμε αυτά τα οποία ακριβώς σας ανέλυσα και τώρα».

«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη. Έχουμε τρεις πολιτικούς αρχηγούς που υπεύθυνα σήμερα, ομόφωνα, κατέληξαν ότι η Ελλάδα δεν θα "καταλήξει". Αισιοδοξώ για το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης.

Την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, από τον οποίο μάλιστα ζήτησε να μην επιβάλλει νέους φόρους καθώς ο λαός δεν αντέχει, επικρότησε ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ήταν λάβρος για τα όσα προηγήθηκαν όλη την εβδομάδα. «Το μόνο ευχάριστο είναι η επιλογή του κ. Παπαδήμου. Από τη πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχαν συμφωνήσει στο πρόσωπό του», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για «πλήρη γελοιοποίηση», αναφερόμενος στην καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για τον ορισμό του πρωθυπουργού.

Η σύντομη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών που παρέστησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011.

Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν προτάσεως των Πολιτικών Αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο».

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις τόσο εντός των συνόρων, όσο και στο εξωτερικό για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο.