JIMAKOS logo

SOS για τους αστέγους - Πεθαίνουν στο κρύο...

Το θλιβερό γεγονός με τον θάνατο του αστέγου στους Αμπελόκηπους έφερε για πολλοστή φορά στην επιφάνεια τις δραματικές συνθήκες με τις οποίες αναγκάζονται να ζουν στην πρωτεύουσα χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν στέγη.

Στην Αθήνα τα περιστατικά είναι εκατοντάδες και οι προσπάθειες αγωνιώδεις για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, εθελοντές, οργανώσεις και φορείς καταβάλλουν το ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουν όσους πολίτες βρίσκονται στον δρόμο, ώστε να διευκολύνουν τη ζωή τους, τουλάχιστον τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

Οι οικονομικές περιστάσεις εκτίναξαν τα τελευταία χρόνια τον αριθμό των αστέγων, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες φέρνουν κάθε φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες αντιμέτωπες με ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι άστεγοι που βρίσκονται στον δήμο και υπολογίζονται σύμφωνα με την Ελένη Κατσούλη, πρόεδρο του ιδρύματος αστέγων (ΚΥΑΔΑ), στους 1.100, αρνούνται να δεχτούν βοήθεια.

«Προσπαθούμε για να αποφευχθεί ανθρώπινη τραγωδία, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να πετύχει. Παντού ανακαλύπτουμε ανθρώπους άστεγους, μέσα στο κρύο», τονίζει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Ελένη Κατσούλη και προσθέτει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ομάδες εργασίας είναι να πείσουν τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. «Πρόκειται για μετακινούμενο πληθυσμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή. Επίσης αρνούνται να δεχθούν βοήθεια είτε γιατί είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που τους οδήγησε στον δρόμο, είτε γιατί αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι υπάλληλοι του δήμου δεν μπορούν να μεταφέρουν τους αστέγους σε κλειστούς χώρους εάν αυτοί δεν το θέλουν. «Μόνο με εισαγγελική παρέμβαση μπορούμε να τους πάρουμε», σημειώνει ενδεικτικά.

Τραγωδία

Η περίπτωση του αστέγου που κάηκε (στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Ιατρίδου, απέναντι από το Γηροκομείο Αθηνών), στην προσπάθειά του να ζεσταθεί, είναι σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων μία από τις δύσκολες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, ο άτυχος άστεγος είχε εντοπιστεί στο συγκεκριμένο σημείο από τις 30/12/2014. Τότε συνεργείο του ΚΥΑΔΑ έκρινε απαραίτητη την άμεση διακομιδή του σε νοσοκομείο, κάτι που έγινε μέσω του ΕΚΑΒ. Τις τελευταίες ημέρες επέστρεψε στο πρόχειρο κατάλυμά του και είχε προσεγγιστεί αρκετές φορές λόγω των έκτακτων μέτρων για το ψύχος.

«Συγκεκριμένα στις 2/1/15, στις 5/1/2015, στις 7/1/15, στις 8/1/15, στις 9/2/15, στις 10/2/15 και στις 11/2/15 ομάδες επιτόπιας επέμβασης που διενήργησαν οι φορείς ΚΥΑΔΑ, PRAKSIS, PROTEKTA και ΚΛΙΜΑΚΑ, είχαν παράσχει όλα τα απαραίτητα υλικά διαβίωσης και πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ενώ του δόθηκαν και πληροφορίες για τους χώρους υποδοχής, χωρίς όμως, δυστυχώς, αποδοχή της πρότασης να μετακινηθεί σε αυτούς», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοιχτό το γυμναστήριο στο Ρουφ για τις μέρες που επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Επίσης για πιο μόνιμη φιλοξενία διαθέτει δύο ξενώνες, στους οποίους διαμένουν 221 άτομα, καθώς και ακόμη ένας ξενώνας μόνο για νυχτερινή διαμονή σε άλλα 50 άτομα. Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και δύο κοινωνικές πολυκατοικίες, που φιλοξενούν συνολικά 26 οικογένειες.

Επιπλέον ο ΚΥΑΔΑ μοιράζει καθημερινά 1.600 μερίδες φαγητού, καθώς και άλλες 700 η Εκκλησία, στον ίδιο χώρο.