PRESS ROOM logo

Τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ψηφοφορία

Συνεχίζονται και κορυφόνται οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα με τη σημερινή κρίσιμη, για την κυβέρνηση Παπανδρέου, ονομαστική ψηφοφορία  που αναμένεται να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Οι εξελίξεις πάντως παίρνουν νέα τροπή, μετά το χθεσινό πολιτικό θρίλερ και την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μη διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα και να αρχίσουν διαβουλεύσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που αφού ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και εξασφαλίσει την έκτη δόση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Όσον αφορά τη σημερινή ψηφοφορία ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα καθώς οι σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ερωτηματικά για τη στάση που τελικά θα κρατήσουν

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες την αναγκαιότητα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και πώς θα συζητήσουμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα θελήσουν -αν θελήσουν- να συνεργαστούμε».


Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τις χθεσινές αιχμηρές τοποθετήσεις αρκετών εξ αυτών.

Σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι προϋπόθεση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι να αρχίσουν από αύριο διαδικασίες για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης σωτηρίας.
Ο κ. Χυτήρης επισήμανε ότι αν από τις συζητήσεις προκύψει ότι δεν είναι αποδεκτός για επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου, «τότε θα είναι άλλος πρωθυπουργός».

O πρώην υπουργός Κ. Γείτονας δήλωσε το πρωί, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1

«Την ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν, θα πρέπει να έχουμε νέα μεταβατική κυβέρνηση»

Προσερχόμενη στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Ελσα Παπαδημητρίου δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου μετά την επιτυχία της 27ης Οκτωβρίου, ωστόσο «την τελευταία εβδομάδα από όλα τα κόμματα και κυρίως τους μεγάλους παίχτες υπήρξε τόσο κακή διαχείριση που δεν της πάει το χέρι».
«Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε στελέχη αυτής της κυβέρνησης και αυτού του κόμματος που έχουν καταπλήξει την υφήλιο», σημείωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ο κ. Παπανδρέου αξίζει την ψήφο μας αν μας πει ότι αύριο το πρωί αρχίζω για διαδικασίες για σοβαρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Την έντονη διαφωνία της με τις δρομολογούμενες λύσεις εξέφρασε χθες, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου. «Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», είπε, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και συνέχισε σε έντονο τόνο: «Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση».
«Business as usual. Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι», κατέληξε.


Σε παρέμβασή της μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να καταστήσει σαφές στην ΚΟ το πλαίσιο στο οποίο κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο».
«Πρεπει να ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες για συναίνεση», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, εξηγώντας ότι μιλάει για συγκρότηση κυβερνησης εθνικής ευθύνης.

Απαντώντας της ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τη ΝΔ, τονίζοντας πάντως ότι «εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». «Αλλά», πρόσθεσε, «μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι φυσικά κάτι που θέλουμε».

Χθες το πρωί πάντως η κ. Εύα Καϊλή ανακοίνωσε με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Θέμα αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού έθεσε, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός και ταυτόχρονα πρότεινε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα αυτών που όπως είπε, «δεν έχουν κυβερνήσει και δεν έχουν εξαρτήσεις».

Το συνταγματικό μου δικαίωμα να ψηφίσω με τη συνείδησή μου και όχι με την κομματική πειθαρχία, δεν θα το απεμπολήσω ποτέ, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κώστας Καρτάλης.

 

NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δριμεία ήταν η επίθεση του κ. Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό.

«Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει... Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «λέει ψέματα, εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του».

Σημείωσε συγκεκριμένα πως μετά τη δήλωσή του για στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης «ο κ. Παπανδρέου φάνηκε πρόθυμος να αποσύρει το δημοψήφισμα, με τον εξής απίστευτο ισχυρισμό: Ότι όλα αυτά τα έκανε, λέει, για να εξασφαλίσει τη συμφωνία Σαμαρά. Ισχυρίστηκε, στις Κάννες, ότι "αν υπήρχε συναίνεση δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα". Και προφανώς τώρα που υπάρχει δήθεν "συναίνεση" - τόσα κατάλαβε - απέσυρε το δημοψήφισμα ... Αναρωτιέμαι: ο κ. Παπανδρέου κόντεψε να διαλύσει την Ελλάδα, και την Ευρώπη, το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια και το ίδιο το κόμμα του, για να εξασφαλίσει τι; Για να εκβιάσει εμένα και τον ελληνικό λαό; Ή για να εξασφαλίσει αυτό που εγώ, από πολλές μέρες, είχα δηλώσει πως αποδέχομαι ως "αναπόφευκτο"; Από την 27ης Οκτωβρίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε το "κούρεμα" είχα πει τότε, ότι εκεί που έφερε τα πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, που κανένας δεν το ήθελε ως πριν λίγο, ήταν πια αναπόφευκτο».

Είχα πει ξεκάθαρα πως άλλο πράγμα είναι η δανειακή σύμβαση από τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας πως οι αντιρρήσεις της ΝΔ με το μίγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες.

Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές, σημείωσε πως δεν δέχθηκε και δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η πρόταση του προς τον κ. Παπανδρέου ήταν να αποσυρθεί, να σχηματιστεί μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής και μέσα σε έξι εβδομάδες και αφού έχουν εξασφαλιστεί συνθήκες ομαλότητας και παραμεριστούν οι δύο παραλυτικές, όπως είπε, αβεβαιότητες, η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ώστε να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

ΚΚΕ

«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ψηφίσετε πρώτα τη δανειακή σύμβαση και μετά να πάτε σε εκλογές» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση αλλά και τη ΝΔ .
Όπως ανέφερε, πρέπει να υπάρξει λαϊκή και εργατική πλειοψηφία με κοινό ορίζοντα. Ζήτησε και πάλι «υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών και τίποτε άλλο».

 

ΛΑΟΣ

Λακωνικός και καυστικός ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής . «Δώσατε σήμερα κ. Παπανδρέου και κ. Σαμαρά την απολυτη βεβαιότητα στον ελληνικό λαό ότι ζείτε και κινήστε στον αστερισμό της παράνοιας», είπε χαρακτηριστικά.

«Επικοινωνήστε επιτέλους με τη λογική, στηρίξτε επιτέλους του Ελληνες, σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα. Οι καιροί ου μενετοί, τίποτα περισσότερο», υπογράμμισε και κατέβηκε από το βήμα.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Σε συμπαράταξη είτε πριν είτε μετά τις εκλογές κάλεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην «επονείδιστη» δανειακή σύμβαση, ζητώντας για πολλοστή φορά να γίνουν εκλογές [Βλέπε άρθρο] .

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία, που δεν τιμά την πολιτική ζωή και την κοινωνία» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις λέγοντας πως την ώρα που η χώρα απειλείται με μακροχρόνια στέρηση κυριαρχίας και ο λαός στενάζει, και οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, σε κρίση πανικού, ψάχνουν τρόπο να σώσουν τους εαυτούς τους.