PRESS ROOM logo

Τί βρήκαν στις ανασκαφές της Αμφίπολης

Μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου  φαίνεται πως βρίσκονται οι ανασκαφές, που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά , στην Αρχαία Αμφίπολη. Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για όλες εξελίξεις.

Τα σενάρια ότι ο τάφος ανήκει στην Ρωξάνη ή σε αρχιστράτηγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η σκέψη ότι ίσως να περιλαμβάνει την ταριχευμένη σωρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον ερευνητών, ιστορικών και άλλων υπηρεσιών.


Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται τώρα μπροστά στην μεγαλοπρεπή πύλη και η αγωνία τους κορυφώνεται για το τι θα συναντήσουν όταν την ανοίξουν.

Οι κάτοικοι στην κλειστή κοινωνία της Μεσολακιάς είναι ανάστατοι και περιμένουν με αγωνία να μάθουν την ιστορία που κρύβει ο τόπος τους, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη θεσμικών προσώπων του Νομού Σερρών για να εκτιμηθεί η έως τώρα κατάσταση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την κ. Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο,  λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.

Τον Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την κ.Περιστέρη, να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ  και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.

Η πρώτη είσοδος της τύμβου εντοπίσθηκε την Παρασκευή και ένας διάδρομος περίπου είκοσι μέτρων οδηγεί σ ένα ταξίδι χιλιάδων χρόνων πίσω. Έκπληκτοι οι ανασκαφείς με τον συντονισμό της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη αντίκρισαν την μεγάλη πύλη με δυο μεγάλα αγάλματα να βρίσκονται στις δυο πλευρές της ενώ για να αγγίξει κανείς την μεγάλη πόρτα πρέπει να ανέβει ορισμένα σκαλοπάτια. Δεξιά και αριστερά το μεγάλο οικοδόμημα που παραπέμπει σε βασιλικό τάφο υπάρχουν τοιχογραφίες και μακεδονικά σύμβολα.
Η είσοδος της τύμβου είναι σκεπασμένη με ένα πρόχειρο κιόσκι που έφτιαξε εκεί το επιτελείο της ανασκαφής ενώ η πρόσβαση έχει απαγορευτεί σε όλους πλην των εργαζομένων στην αρχαιολογική υπηρεσία.

Οι εργασίες στον λόφο Καστά συνεχίζονται αδιάκοπα και διακόπτεται μόνο με την δύση του Ήλιου . Μετά την αποκάλυψη των δύο αγαλμάτων με τη μορφή Σφίγγας ή λιονταριών οι αρχαιολόγοι εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια το υλικό του διαδρόμου προς την πύλη του τάφου, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, από χρόνους μετά την ταφή και τα οποία θα τους προετοιμάσουν για το τι θα αντικρίσουν μόλις ανοίξει ο τάφος.

Όλες οι ανασκαφικές διαδικασίες γίνονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ έχει δοθεί σαφέστατη εντολή να μην γίνουν ανακοινώσεις έως ότου ολοκληρωθούν. Έτσι τηρείται απ όλους σιγή ιχθύος.


Επικεφαλής της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη
Ωστόσο σε επίσημη παρουσίαση της ανασκαφικής της δουλειάς η αρχαιολόγος Κατερίνας Περιστέρη υποστήριξε ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου (γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια της 26ης επιστημονικής συνάντησης που αφορά τις ανασκαφές στη Μακεδονία και Θράκη που συνδιοργανώνεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου, ο Κάσσανδρος είχε στείλει στην Αμφίπολη τη Ρωξάνη και το μικρό Αλέξανδρο, όπου στη συνέχεια τους θανάτωσε.
Το ταφικό μνημείο κατασκευάστηκε από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα του Μέγα Αλέξανδρου, Δεινοκράτη, και όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θαυμαστής της Αμφίπολης και σκόπευε να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπή ναό για να τιμήσει την πόλη απ όπου απέπλευσε το 334π.χ. ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ασία. Το μνημείο είναι καλυμμένο με ποταμίσια άμμο και κοκκινόχωμα σχηματίζοντας ένα μεγάλο τύμβο που μοιάζει με λόφο

Για την εξέλιξη της ανασκαφής ενημερώνονται επίσης ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιζικώστας