Connect with us

Published

on

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πόσες ασθένειες καλύπτει η ετικέτα «διαβήτης». Ωστόσο, δεν έχει σημασία τι προκαλεί το σώμα μας να αγωνιστεί με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σημασία έχει πως είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί καθημερινή φροντίδα.

Οι επιστήμονες εργάστηκαν σκληρά για να βρουν νέες θεραπείες και καλύτερες τεχνικές διαχείρισης για τα εκατομμύρια των ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από διαβήτη.

Ορισμένες από τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει οπωσδήποτε να τις ξέρετε!

1. Προηγμένη κυτταρική θεραπεία

Προηγμένη κυτταρική θεραπεία

 Παρόλο που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης, η κυτταροθεραπεία είναι μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την ίαση του διαβήτη – και ειδικά τον τύπου 1. Η αντικατάσταση των κυττάρων τα οποία παράγουν ινσουλίνη έχει τις δυνατότητες να ανακτήσει την κανονική παραγωγή ινσουλίνης και να θεραπεύσει τους ασθενείς.

Advertisement

Ωστόσο, οι πρώιμες προσπάθειες μεταμόσχευσης παγκρεατικών κυττάρων έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω ανοσοανταπόκρισης έναντι των κυττάρων-δοτών, που προκαλούν επιπλοκές και, τελικά, καταστρέφουν τα εμφυτευμένα κύτταρα. Η έλλειψη δωρητών είναι επίσης ένας περιορισμός.

Μία από τις πιο προηγμένες εναλλακτικές λύσεις προέρχεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Διαβήτη (DRI) στις ΗΠΑ, το οποίο αναπτύσσει ένα βιοτεχνικό μικρο-όργανο όπου τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη ενθυλακώνονται μέσα σε ένα προστατευτικό φράγμα. Πριν από δύο χρόνια, η DRI ανακοίνωσε ότι ο πρώτος ασθενής που έλαβε το μικρο-όργανο δεν χρειάζεται πλέον θεραπεία με ινσουλίνη.

Αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στη μεταμόσχευση νησίδων. Ο απώτερος στόχος είναι να αποτρέψουμε την ανάγκη για διά βίου θεραπεία.

Μια παρόμοια συσκευή αναπτύσσεται από άλλη εταιρεία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Έρευνα του Νεανικού Διαβήτη (JDRF) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από τη δοκιμή της πρώτης φάσης, κατά την οποία η συσκευή αποδείχθηκε ασφαλής, η εταιρεία εργάζεται τώρα για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Όλες οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των δικών τους μεθόδων κυτταροθεραπείας για τον διαβήτη.

Advertisement

 

2. Εμφυτεύματα που παράγουν ινσουλίνη και προέρχονται από βλαστοκύτταρα

Οι κλινικές δοκιμές άρχισαν πέρυσι. Πρόκειται για ένα εμφύτευμα μεγέθους πιστωτικής κάρτας, που περιέχει κύτταρα τα οποία παράγουν ινσουλίνη και προέρχονται από βλαστοκύτταρα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα εμφυτεύματα θα μπορούσαν να λειτουργούν μέσα στους ασθενείς. Η νέα έρευνα θα μας ενημερώσει σύντομα εάν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

 

3. Ολοκαίνουργια βήτα κύτταρα

Ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου καταστρέφει τα βήτα κύτταρα, που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Advertisement

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ένας άλλος τύπος ανώριμων βήτα κυττάρων κρύβεται στο πάγκρεάς μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας! Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αυτά τα «παρθένα βήτα κύτταρα» για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του παγκρέατος.

 

4. Μια κοινή φαρμακευτική αγωγή για την πίεση του αίματος

Ένα σκεύασμα που βρίσκεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα μπορούσε να έχει κι άλλον σκοπό: Να παρεμποδίσει ένα μόριο το οποίο εφαρμόζεται στην αυτοάνοση απόκριση που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1.

 Ονομάζεται methyldopa και κάνει ήδη σημαντική δουλειά, αφού θεραπεύει την υψηλή αρτηριακή πίεση σε έγκυες και παιδιά. Μένει να δούμε αν θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη με κάποιον τρόπο, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ήδη το καθιστά ένα ελπιδοφόρο εύρημα.

 

Advertisement

5. Μια μοναδική μεταμόσχευση

 Μια γυναίκα με σοβαρό διαβήτη τύπου 1 έχει περάσει έναν χρόνο χωρίς ενέσεις ινσουλίνης χάρη σε μια πειραματική μεταμόσχευση! Οι γιατροί εμφύτευσαν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη σε μια λιπαρή μεμβράνη στην κοιλότητα του στομάχου της. Η επιτυχία της επέμβασης ανοίγει τον δρόμο για περισσότερους ανθρώπους που λαμβάνουν τεχνητό πάγκρεας.

 

6. Μια εξαιρετική διατροφή
διατροφή για τον διαβητη

Μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη σε μόλις 298 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρυσι, διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους θα μπορούσε να θέσει τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση!

Οι εθελοντές περιορίστηκαν σε περίπου 850 θερμίδες ημερησίως, για τρεις έως πέντε μήνες, καταναλώνοντας κυρίως σούπες και κρέμες, προτού να λάβουν περισσότερα τρόφιμα.

 Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη σε αρουραίους το περασμένο έτος στις ΗΠΑ έδειξε επίσης ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων μπορούν να βοηθήσουν κάποια άτομα να αντιστρέψουν την κατάστασή τους.

 

Advertisement

7. Φακοί επαφής για την παρακολούθηση της γλυκόζης

 Μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε μια θεραπεία, θα πρέπει πάντα να παρακολουθούμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο έλεγχος των δακρύων σας με τη χρήση ενός έξυπνου φακού επαφής ή η παρακολούθηση του ιδρώτα σας με ένα μελάνι αλλαγής χρώματος μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επεμβατικά από το να παίρνετε αίμα.

Δεν πρόκειται για νέες ιδέες, αλλά για συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία μινιατούρας, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτά τα είδη συσκευών δεν είναι πολύ μακριά!

 

8. Η μοναξιά προκαλεί διαβήτη

Ενώ μπορούμε να απαριθμήσουμε μια ποικιλία παραγόντων -γενετικών και τρόπου ζωής- που επηρεάζει την αυξανόμενη αντίσταση του σώματος στην ινσουλίνη, υπάρχουν ακόμα πολλά τα οποία πρέπει να μάθουμε.

Advertisement

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, ηλικίας 40 έως 75 ετών, δείχνει πως υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης και του διαβήτη τύπου 2!

Δεν είναι σαφής ο σύνδεσμος, αλλά η παρέα συγκατοίκων ή μιας τοπικής κοινωνικής ομάδας μπορεί να κάνει τη διαφορά!

 

9. Τι είναι το «μεξικανικό σπηλαιόψαρο»;

Ενώ η ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη είναι κακή είδηση για τους ανθρώπους, το χλωμό, χωρίς μάτια ζώο που είναι γνωστό ως «mexican cavefish» (μεξικανικό σπηλαιόψαρο) έφερε στην επιφάνεια μια νέα εκδοχή του υποδοχέα ινσουλίνης, η οποία καθιστά δυσκολότερη τη δέσμευση της ορμόνης.

Δεν υπάρχει πρόβλημα για τα ψάρια αυτά, τα οποία έχουν αναπτύξει άλλα χαρακτηριστικά που τα βοηθούν να αντισταθμίσουν το «ελάττωμά» τους. Η μελέτη της βιολογίας τους θα μπορούσε να βοηθήσει να λάμψει ένα φως για το πώς ο διαβήτης εξελίχθηκε στους ανθρώπους και ίσως να οδηγήσει σε νέες θεραπείες!

Advertisement

 

10. Διαβήτης και μικροβίωμα

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος: Τα αντισώματα επιτίθενται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας μεταβολές του σακχάρου στο αίμα και υπεργλυκαιμία.

Η έρευνα έχει προ πολλού αναγνωρίσει τη σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και διαταραχών του μικροβιώματος, δηλαδή του συνόλου των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο και είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία του οργάνου και, κατά συνέπεια, την υγεία του ιδιοκτήτη του.

Μέχρι τώρα, οι μελέτες δεν είχαν εξηγήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους το μικροβίωμα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Cell Host & Microbe», προσθέσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από αυτόν τον σύνδεσμο.

Ο Aleksander Kostic και οι συνεργάτες του, από το Ινστιτούτο Broad των MIT και Χάρβαρντ, έχουν εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στο μικροβίωμα και της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα πρώτα χρόνια της ζωής 33 παιδιών και την πιθανή προδιάθεση στο γονιδίωμα για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από τη γέννηση έως τα 3 τους χρόνια αναλύθηκαν τακτικά δείγματα κοπράνων και έγινε συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Advertisement

Στα παιδιά που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1 οι ερευνητές παρατήρησαν 25% λιγότερα είδη στο μικροβίωμα του εντέρου περίπου έναν χρόνο πριν από την έναρξη της νόσου. Η αλλαγή στην ποικιλία μικροβίων οδήγησε σε μείωση των καλών βακτηρίων για την υγεία του εντέρου και σε αύξηση των δυνητικά επιβλαβών, κάτι που μπορεί να αύξησε τη φλεγμονή, η οποία είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 1.

Από συγκρίσεις και σε παιδιά που δεν έχουν διαβήτη τύπου 1, στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποκτήσουν γνώσεις για την ομαλή ανάπτυξη του μικροβιώματος στην παιδική ηλικία και διαπίστωσαν ότι, ενώ τα είδη των βακτηρίων που υπάρχουν στο μικροβίωμα του εντέρου ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ανηλίκων, η σύνθεση του μικροβιώματος και οι λειτουργίες του κάθε βακτηρίου είναι γενικά σταθερά σε όλα τα άτομα με την πάροδο του χρόνου.

«Γνωρίζοντας ποια είδη απουσιάζουν και ποια ακμάζουν στον γαστρεντερικό σωλήνα των παιδιών με διαβήτη τύπου 1, μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αν ανακαλύψουμε τους τρόπους για να χειραγωγήσουμε το μικροβίωμα. Με τη σειρά του, το μικροβίωμα προκαλεί ανοσορρυθμίσεις», λέει ο δρ Kostic. «Η έλλειψη της έκθεσης των παιδιών στο μικροβίωμα και σε άλλους δυνητικά μολυσματικούς παράγοντες μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει αυξημένη ευπάθεια σε ανοσολογικές παθήσεις».

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Σημείωση: Το μικροβίωμα είναι ένα σύνολο μικροβίων με τα συνοδά τους γονίδια που υπάρχουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Ουσιαστικά, είναι ένα νέο «όργανο», με μεγάλο εύρος μεταβολικών δραστηριοτήτων.

Advertisement

Εν αναμονή της πλήρους θεραπείας

Αν και το τοπίο της θεραπείας του διαβήτη και η έρευνα έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία 50 χρόνια, οι γιατροί εξακολουθούν να είναι σε θέση μόνο να διαχειριστούν την ασθένεια και όχι να τη θεραπεύσουν εντελώς. Ο δρ Robert Ratner, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος για την ADA, περιγράφει τι πρέπει να γίνει: «Τα επόμενα 50 χρόνια πρέπει να διαλευκανθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους τόσο ο τύπου 1 όσο και ο τύπου 2 διαβήτης εμφανίζονται, μαζί με τα κρίσιμα στάδια στα οποία θα μπορούσαμε να παρέμβουμε για να αποτρέψουμε τη νόσο. Οι θεραπείες πρέπει να παρέχουν τη βέλτιστη διαχείριση της γλυκόζης και του μεταβολικού ελέγχου, χωρίς τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ώστε οι επιπλοκές του διαβήτη να γίνουν ιστορικές μνήμες».

Αν η έρευνα και η θεραπεία προχωρήσουν με τον ίδιο ρυθμό τις επόμενες πέντε δεκαετίες, όπως έχει κατά τις τελευταίες πέντε, ποιος μπορεί να πει τι μπορεί να επιτευχθεί;

{loadmoduleid 633} {loadmoduleid 620}

Πηγές: Alessandra Gilardini, «Cell Host & Microbe», Panorama Online, https://labiotech.eu/features/diabetes-treatment-cure-review/, Medical News Today, Diabete Ricerca, https://www.sciencealert.com/new-breakthroughs-diabetes-research-treatments-2018

Advertisement
Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Ελπιδοφόρο φάρμακο από φύκια – Βελτιώνει κατά 125% τη νόηση

Στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας βρίσκεται ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% <τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα.

Published

on

Αλτσχάιμερ: Ελπιδοφόρο φάρμακο από φύκια - Βελτιώνει κατά 125% τη νόηση

Στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας βρίσκεται ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% <τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα.

Πρόκειται για το ALZ-801 (τραμιπροσάτη), το οποίο θα χορηγείται από στόματος υπό μορφή χαπιού και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών -μεταξύ άλλων- ελαττώνει την ατροφία του ιπποκάμπου και τη φλεγμονή.

Φαίνεται δε, ότι μπορεί να έχει ενδείξεις χορήγησης κυρίως σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που είναι φορείς του προδιαθεσικού γονιδίου της Απολιποπρωτεΐνης Ε ε4 (ΑΡΟΕ e4) και πιθανόν σε παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος- ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή ανακοίνωσή της, με θέμα «Παραμένει το Αβ θεραπευτικός στόχος για τη νόσο Alzheimer; O ρόλος της τραμιπροσάτης», στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων PICAD & MeCoND, οι εργασίες των οποίων αρχίζουν αύριο.

Advertisement

Σε κλινικές δοκιμές τέσσερα φάρμακα

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κλινικές δοκιμές τέσσερα φάρμακα, το Aducanumab, το Gantenerumab, το BAN2401 και το ALZ-801. Τα τρία πρώτα είναι μονοκλωνικά αντισώματα και είναι ενέσιμα (ενδοφλέβια ή υποδόρια) ενώ το τέταρτο -ήτοι το ALZ801 (τραμιπροσάτη)- χορηγείται από το στόμα με μορφή χαπιού. Ο στόχος και των τεσσάρων είναι τα αδιάλυτα ολιγομερή, τα οποία θεωρούνται ότι είναι τοξικά. Η προσπάθεια είναι να χρησιμοποιηθούν, ιδιαίτερα το ALZ -801, σε ασθενείς με θετικό γονίδιο ΑΡΟΕ ε4 (το οποίο είναι γενετικός παράγοντας κινδύνου για Alzheimer), για να μπορέσουμε να δούμε αν αυτά τα φάρμακα έχουν κάποιο αποτέλεσμα σε αυτή την ομοιογενή ομάδα των ανθρώπων. Οι πρώτες μελέτες είχαν καλά αποτελέσματα και τώρα τρέχουν οι μελέτες φάσης 3, οι οποίες περιμένουμε ότι θα έχουν, επίσης, καλά αποτελέσματα. Αλλά για να μπορέσουν να εγκριθούν θα πρέπει να τελειώσει η μελέτη φάσης 3», σημειώνει η κ. Τσολάκη, αναφερόμενη στα νέα φάρμακα για τη νόσο< Alzheimer.

Επισημαίνει ακόμη ότι το πλέον υποσχόμενο απ’ αυτά τα φάρμακα είναι το ALZ-801 γιατί τελικά έδειξε ότι βελτιώνει τη νόηση κατά 125% και τη λειτουργικότητα κατά 81%, ενώ τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμές φάσης 3 βελτιώνουν τη νόηση το πολύ κατά 80-84% (ΒΑΝ2401) και τη λειτουργικότητα κατά 22-26%. Υπογραμμίζει δε πως είναι σημαντικό, ότι ενώ με τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει παρατηρηθεί οίδημα στον εγκέφαλο, με το ALZ-801 δεν παρατηρήθηκε παρόμοιο πρόβλημα.

«Το ALZ-801 είναι το πιο ελπιδοφόρο. Πιστεύω ότι όταν κυκλοφορήσει θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και για προφύλαξη, γιατί μπορούμε να δούμε αν έχουμε το γονίδιο ΑΡΟΕ Ε4 στο χρωμόσωμα 19 στο DNA, και να ξέρουμε, αν έχουμε γενετική προδιάθεση. Αν έχουμε γενετική προδιάθεση, μπορούμε να το παίρνουμε. Αυτό το σκεύασμα παράγεται από τα φύκια, είναι ένα φυτικό προϊόν που έχει εγκριθεί στη Κίνα και έχει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία και καμιά φορά εμετό, εάν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις. Με τη χορήγηση του ALZ-801 φαίνεται ότι και ελαττώνεται ο ρυθμός της ατροφίας του ιππόκαμπου και νοητικά υπάρχει βελτίωση 125%. Ελαττώνει τη φλεγμονή και πραγματικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενδείξεις όπως στο σύνδρομο Down, στην οικογενειακή νόσο Alzheimer με μεταλλάξεις, και πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στο γλαύκωμα και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», προσθέτει η κ. Τσολάκη.

Advertisement
Περισσότερα

ΥΓΕΙΑ

Η υδροξυχλωροκίνη αυξάνει την πιθανότητα θανάτου των ασθενών με Covid-19

Μία νέα διεθνής συνεργατική μελέτη, η οποία αποτελεί μετα-ανάλυση δεκάδων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που έχουν γίνει έως τώρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη των ασθενών με Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα θανάτου τους, ενώ η χλωροκίνη δεν προσφέρει κανένα κλινικό όφελος.

Published

on

Μία νέα διεθνής συνεργατική μελέτη, η οποία αποτελεί μετα-ανάλυση δεκάδων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που έχουν γίνει έως τώρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη των ασθενών με Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα θανάτου τους, ενώ η χλωροκίνη δεν προσφέρει κανένα κλινικό όφελος.

Η μελέτη περιέλαβε 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 9.011 ασθενείς, καθώς και άλλες 14 μη δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές (συνολικά σε 1.308 ασθενείς). Οι δημοσιεύσεις είχαν γίνει σε PubMed, medRxiv και bioRxiv έως τις 16 Οκτωβρίου και, μεταξύ άλλων, αφορούσαν τις μεγάλες διεθνείς κλινικές δοκιμές RECOVERY και SOLIDARITY του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες έγιναν σε 4.716 και 1.853 ασθενείς αντίστοιχα (67% του συνόλου).

Ένας από τους υπεύθυνους της νέα μελέτης (μετα-ανάλυσης) ήταν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης, ειδικός σε θέματα Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, σύμφωνα με τον οποίο «μάλλον 50.000 έως 100.000 θάνατοι μέχρι σήμερα προήλθαν από τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης. Για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι όταν δεν έχεις κάτι αποτελεσματικό, το να χρησιμοποιήσεις ένα φάρμακο ή κάποια άλλη παρέμβαση απλώς για να λες ότι “έκανα κάτι”, είναι η συνταγή για την καταστροφή. Σε αυτήν την πανδημία το βλέπουμε αυτό το φαινόμενο ξανά και ξανά από ανθρώπους που δεν μπορούν να διατηρήσουν μία στοιχειώδη ψυχραιμία. Κλινικός πανικός».

Σε άλλο άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Global Health», ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς προτείνει η πανδημία Covid-19 να χρησιμοποιηθεί σαν ευκαιρία για την εξάλειψη της καπνοβιομηχανίας. Όπως αναφέρει, «η πανδημία είναι φυσικά σοβαρό πρόβλημα, αλλά καταστρέψαμε τα πάντα προσπαθώντας -εν πολλοίς αποτυχημένα και μη ρεαλιστικά- να την εξαλείψουμε. Το κάπνισμα είναι 100 φορές χειρότερο πρόβλημα και είναι επιτέλους ευκαιρία να μπει λουκέτο στις καπνοβιομηχανίες με ένα ρεαλιστικό μεταβατικό πλάνο».

Advertisement

Τέλος, σε ένα τρίτο άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) σχετικά με τις ανοιχτές επιστολές, τις διακηρύξεις και τα μνημόνια που προσπαθούν να συγκεντρώσουν υπογραφές πολλών επιστημόνων σχετικά με την πανδημία και άλλα θέματα, ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι η επιστήμη δεν πρέπει να ασκείται με ακτιβιστικές μεθόδους και με ψηφοφορία διά βοής.

Όπως σημειώνει, «μου ζητήθηκε να ηγηθώ της διακήρυξης Great Barrington Declaration, αλλά δεν το έκανα, αν και συμφωνώ με το 90%. Οι ηγέτες της είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και πολλοί είναι καλοί μου φίλοι. Η αντίθετη διακήρυξη John Snow Memorandum προέρχεται επίσης από εξαιρετικούς επιστήμονες, ανάμεσά τους επίσης βρίσκονται πολλοί φίλοι μου και συμφωνώ μαζί της κατά 50%. Το άθροισμα 90+50 υπερβαίνει το 100%, γιατί οι δυο αντίπαλες διακηρύσσουσες ομάδες συμφωνούν σε πολλά, αν και αρνούνται να συμφωνήσουν».

Οι επιστήμονες που συνυπογράφουν τη Διακήρυξη του Μπάρινγκτον υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτραπεί στις ομάδες χαμηλού κινδύνου του πληθυσμού να ζήσουν χωρίς περιορισμούς για να χτίσουν φυσική ανοσία κατά του κορονοϊού και έτσι να επιταχυνθεί η «ανοσία της αγέλης», με παράλληλη εστιασμένη προστασία των ευπαθών ομάδων. Οι -κατά πολύ περισσότεροι- επιστήμονες του αντίπαλου Μνημονίου Τζον Σνόου θεωρούν ότι μία τέτοια πολιτική θα έχει απαράδεκτα υψηλό ανθρώπινο τίμημα

Advertisement
Περισσότερα

ΥΓΕΙΑ

Καινοτόμο Πρόγραμμα κατάρτισης φροντιστών για την Αλτσχάιμερ στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Σχεδιασμένο από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ» με την καθοδήγηση συνεργατών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Published

on

Σχεδιασμένο από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ» με την καθοδήγηση συνεργατών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης για φροντιστές νοσούντων από Αλτσχάιμερ και Άνοια από το Μητροπολιτικό Κολέγιο ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως, οι οποίες εισάγονται από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ».

Υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για το Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Κώστα Λυκέτσο, και της διδακτικής ομάδας της Andrea Nelson, RN, MS Director of Memory Care Programs at the Johns Hopkins Memory and Alzheimer Treatment Center, η επιστημονική ομάδα του Μητροπολιτικού Κολεγίου έχει προσαρμόσει το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος στις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα της Ελλάδας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Το πρόγραμμα προσφέρεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, με συνδυασμό ασύγχρονης (80%) και σύγχρονης (20%) εκπαίδευσης. Μέσω του προγράμματος καλύπτονται και οι δύο βασικές κατηγορίες φροντιστών:

Advertisement

· οι επαγγελματίες Υγείας (όπως ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις (πρόγραμμα 100 ωρών),

 

· καθώς και τα μέλη οικογενειών που φροντίζουν συνανθρώπους μας που πάσχουν από την Αλτσχάιμερ και τις συναφείς νόσους (πρόγραμμα 40 ωρών).

 

Η ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στην απόκτηση πιστοποίησης, καθιστώντας υψηλά τα ποιοτικά κριτήρια υλοποίησής του.

Advertisement

Οι επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί αποτυπώνουν τις βασικές αρχές της Ιατρικής Ακριβείας στον χώρο των νευροεκφυλιστικών νόσων, έχοντας ως πρότυπο τα αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης που εφαρμόζονται στην Αμερική. Απώτερος στόχος της παροχής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι να αναπτυχθεί ένα νέο επίπεδο παροχών φροντίδας στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Άνοια και Αλτσχάιμερ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας κάντε κλικ εδώ η επισκεφθείτε το www.mitropolitiko.edu.gr

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ