Πώς οι επιστήμονες έλυσαν το 1.400 ετών μυστήριο του «κόκκινου ουρανού» στην Ιαπωνία
Ένα κόκκινο φως εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από την Ιαπωνία πριν από 1.400 χρόνια και από τότε το φαινόμενο αυτό παραμένει ένα μυστήριο για τους αστρονόμους.
Ένα κόκκινο φως εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από την Ιαπωνία πριν από 1.400 χρόνια και από τότε το φαινόμενο αυτό παραμένει ένα μυστήριο για τους αστρονόμους.
Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, στις 30 Δεκεμβρίου του 620 εμφανίστηκε στον ουρανό ένα «κόκκινο σημάδι» σε σχήμα «ουράς». Την εποχή εκείνη, αυτό θεωρήθηκε κακός οιωνός.
Οι σύγχρονοι επιστήμονες, που εξέτασαν την τότε μελέτη, αναρωτήθηκαν αν το φαινόμενο μπορεί να προκλήθηκε από μια αύρα ή έναν κομήτη, αλλά καμία από αυτές τις εξηγήσεις δεν έβγαζε νόημα.
Ο Ryuho Kataoka, ο οποίος μελετά τον διαστημικό καιρό στο Εθνικό Ινστιτούτο Πολικών Ερευνών στην Ιαπωνία, και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να διερευνήσουν τι μπορεί να είχε προκαλέσει το φαινόμενο εκείνο, σύμφωνα με δήλωσή του.
Άρχισαν με τη σύγκριση της ιστορικής περιγραφής με μια σύγχρονη αντίληψη των αύρων. Οι αύρες αυτές μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, ανάλογα με τα στοιχεία της ατμόσφαιρας της Γης που ενεργοποιούνται από φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον ήλιο.
Η ομάδα παρακολούθησε πιο πρόσφατες παρατηρήσεις αύρας που ήταν ορατές πάνω από την Ιαπωνία με κόκκινο φόντο και βρήκε τη σύνδεση του φαινομένου με τη θεωρία της «αύρας».
Οι ερευνητές επίσης χαρτογράφησαν το μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως θεωρούν ότι έμοιαζε τότε, υποδηλώνοντας ότι η Ιαπωνία είχε περίπου 33 μοίρες μαγνητικού γεωγραφικού πλάτους το 620, σε αντίθεση με τους 25 βαθμούς σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ανέλυσαν, επίσης, την άλλη υπόθεση σχετικά με το «κόκκινο σημάδι», ότι μπορεί να προκλήθηκε από έναν κομήτη. Όμως, συνήθως δεν αφήνουν πίσω τους κόκκινο χρώμα, έτσι η ομάδα αποφάνθηκε ότι ήταν μικρή η πιθανότητα να είχε δημιουργηθεί από κομήτη τότε.
Η έρευνα περιγράφεται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου στο περιοδικό Sokendai Review of Culture and Social Studies.