Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Στο επόμενο 15νθήμερο κατατίθεται το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας εντείνονται οι πιέσεις επιχειρήσεων προς το εργατικό δυναμικό τους για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειωμένο ωράριο και μειωμένο μισθό, αναφέρει δημοσίευμα το candianews,  έτσι ώστε μετά την ψήφιση των αλλαγών στη Βουλή να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στους εργαζομένους.

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα σε δύο φάσεις:

Η πρώτη μέσα στο 2015 και η δεύτερη μέσα στο 2016. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που πηγαίνει στη ΒουλήΕπαναφορά συλλογικών συμβάσεων, τριετιών και μετενέργειας, κατάργηση ηλικιακών ορίων στον βασικό μισθό και διαμόρφωση στα 751 ευρώ του πρώτου μισθού των νεοεισερχόμενων στον εργασιακό στίβο είναι ορισμένες από τις 8 αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά μέσα στο 2015. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ANT1, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτηςξεκαθάρισε πως «οι θεσμοί συμφώνησαν να μπουν τα εργασιακά στις διαπραγματεύσεις».
Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω του περιορισμού της εργασιακής ανασφάλειας και της κατάφωρης εκμετάλλευσης του εργατικου δυναμικού από εργοδότες, οι οποίοι αξιοποίησαν προς όφελός τους τις αλλαγές που προώθησαν οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας του μνημονίου.

Τα οκτώ μέτρα:
•    Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα σε δύο φάσεις: Η πρώτη μέσα στο 2015 και η δεύτερη μέσα στο 2016. Το μέτρο θα εφαρμοστεί με παράλληλη κατάργηση των ηλικιακών διαφοροποιήσεων στο εργατικό δυναμικό και προώθηση φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων στις επιχειρήσεις. Το υπουργείο προσανατολίζεται στον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση του μέτρου, ύστερα από συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
•    Αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα -ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας- φθάνει έως και τους έξι μήνες. Προώθηση αλλαγών στο ύψος της αποζημίωσης ώστε να διαμορφώνεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας.
•    Εφαρμογή μέτρων για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και της ενίσχυσης της μακροχρόνιας εργασιακής σχέσης ανάμεσα σε υπαλλήλους και επιχειρήσεις. Ειδικότερα: α) διασφάλιση της 5ήμερης εργασίας και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, β) περιορισμός ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, προσωρινές συμβάσεις) και γ) δραστική μείωση του φαινομένου «δανεισμός – ενοικίαση εργαζομένων» μέσω περιορισμού των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας και ενίσχυσης του ρόλου των δημόσιων φορέων προώθησης της απασχόλησης.
•    Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις (Το όριο ανά μήνα κατεβαίνει από το 5% στο 2%, ενώ ενεργοποιείται εκ νέου και το υπουργικό «βέτο»).
•    Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα υπερισχύει της ατομικής σύμβασης καθώς σε αυτήν θα υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
•    Αύξηση κατά στους έξι μήνες (από τρεις που είναι σήμερα) του χρονικού διαστήματος διαπραγμάτευσης μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης. Με την πάροδο του εξαμήνου και σε περίπτωση «ναυαγίου» στις επαφές εργοδοτών – εργαζομένων αρχίζει αυτόματα η περίοδος της μετενέργειας (όλοι οι όροι, δηλαδή, που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση μεταφέρονται και μετονομάζονται “ατομικοί” για κάθε εργαζόμενο χωριστά).
•    Κατάργηση των ορών της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας που ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
•    Συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί στον αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο. Μέχρι τώρα, υπήρχε η δυνατότητα σε μια επιχείρηση να αποχωρεί από τον κλάδο της και να προχωρεί σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 έτος πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 έτος πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 έτος πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ