Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Οριστικοποιείται στο τέλος της εβδομάδας το σχέδιο του υπουργείου εργασίας για το νέο ασφαλιστικό που θα αποτελέσει το κομβικό θέμα του επόμενου πακέτου προαπαιτουμένων μετά την εκταμίευση της δόσης των 2,1 δισ. ευρώ.

Η πρόταση θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τις ερχόμενες μέρες όπου δεν αποκλείεται να ακουστούν και διαφορετικές εισηγήσεις.

Πάντως το μαθηματικό μοντέλο που επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή βάσει του οποίου θα επανυπολογιστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, «δείχνει» αμελητέες διαφοροποιήσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ ενώ αντίθετα προοιωνίζει μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων. Σε ακραίες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν και το 40% σε σχέση με το αρχικό ποσό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2011.

Μεγαλύτερες περικοπές θα υποστούν όσοι αποχώρησαν πριν από την ηλικία των 60 ετών (ρήτρα ηλικίας) με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Στο στόχαστρο μπαίνουν συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι που έφυγαν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς καθώς και συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ που βγήκαν στη σύνταξη συμμετέχοντας σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Το παράδοξο είναι ότι το μαχαίρι θα είναι πιο κοφτερό στις μεσαίες συντάξεις από 800 έως 1300 ευρώ καθώς εκεί εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με την ηλικία εξόδου και τα έτη ασφάλισης. Κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι χαμηλότερες συντάξεις που έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης , με λίγα χρόνια ασφάλισης και μικρή ηλικία εξόδου . Ωστόσο ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι αν ο επανυπολογισμός οδηγεί σε μειώσεις χαμηλές συντάξεις θα τις διασώσει με συμπλήρωση του ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς όμως να αναφέρει από πιο όριο και κάτω οι συντάξεις παραμένουν στο απυρόβλητο.

Πάντως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρές ηλικίες δεν θα τύχουν της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης με τους υπόλοιπους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να επιμένει στην πρόταση για μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2018 προκειμένου το βάρος της εξοικονόμησης δαπανών να μην πέσει αποκλειστικά στους ώμους των συνταξιούχων.

Τα σενάρια που μελετώνται προβλέπουν αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή για τους εργαζόμενους όσον αφορά στα ταμεία κύριας ασφάλισης ενώ για το ενιαίο επικουρικό προτείνεται αύξηση των εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή για τους εργαζόμενους.

Με δεδομένο ότι αποφασίστηκε να διατηρηθεί η αυτονομία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου , η αύξηση των εισφορών θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος ώστε να μην πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές συντάξεις .Η επιβολή εισφορών υπέρ υγείας 6% θα μπορούσε να συμβάλει κατά 250 εκατ. ευρώ στη μείωση των ελλειμμάτων του ταμείου αλλά το πιθανότερο είναι θα χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει ένα ποσοστό από τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της ασφάλισης η αναπόφευκτη μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση είναι έωλη καθώς οι φορείς της αφοράς ( ΣΕΒ,ΕΣΕΕ) εξακολουθούν να αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών προειδοποιώντας για λουκέτα ενώ οι θεσμοί βλέπουν αρνητικά την πρόταση παρότι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη.

Διαφήμιση

Την ίδια ώρα αναστάτωση επικρατεί στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ μετά την απαίτηση των δανειστών να καταργηθεί το αγγελιόσημο, ενδεχόμενο που θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα δραματικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των ταμείων.

Πάντως χθες ο ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Δημήτρη Κουμπιά και Γιώργο Σαββίδη ,τους διαβεβαίωσε ότι “Δεν υπάρχει τώρα από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του αγγελιοσήμου” και ότι το μέλλον των ταμείων των εργαζομένων στην Ενημέρωση στο σύνολό της θα συζητηθεί αργότερα, μαζί με το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση του ίδιου και των αρμοδίων υπουργών με τους εκπροσώπους των Ταμείων μας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για εξεύρεση ικανής και δίκαιης ρύθμισης.

{loadmoduleid 629} {loadmoduleid 620}

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 έτος πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 έτος πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 έτος πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ