Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Περισσότερες από 100 μέρες στην εξουσία συμπλήρωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως ακόμα η Αθήνα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus, σύμφωνα με την DW.

Grexit και Graccident είναι όροι που έχουν περάσει πια στο σταθερό λεξιλόγιο όσων αναφέρονται στο άλυτο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια επικίνδυνη και μετέωρη κατάσταση. Ανοιχτό παραμένει μόνο το ερώτημα ποιος τομέας πλήττεται περισσότερο: πιθανότατα η ιδιωτική οικονομία.

Το 2015 η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 2,5%. H Ε.Ε. διόρθωσε ωστόσο τις προβλέψεις της προς τα κάτω κατά 0,5%. Πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους για επιστροφή της ύφεσης. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι το χειρότερο των τελευταίων 16 μηνών. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά την τρέχουσα χρονιά κατά 16%, ενώ οι εξαγωγές κατά 13%.

Κατά μέσο όρο κλείνουν από τον Ιανουάριο κάθε μέρα 59 επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο θα φθάσουν τις 8.500. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αναλήψεις στις τράπεζες, οι επενδυτές είναι διστακτικοί και η ανεργία παραμένει σε επίπεδα – ρεκόρ.

«Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα», προειδοποιεί ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). «Δεν βλέπουμε ούτε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ούτε κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα. Φοβάμαι ότι το τρένο έχει εκτροχιαστεί», σημειώνει.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εκπροσωπεί 765.000 επιχειρηματίες. Είναι συχνά αποδέκτης της δυσφορίας πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν δίνουν δάνεια και πιστώσεις ούτε σε φερέγγυες επιχειρήσεις. Και σε περίπτωση που το κάνουν, ζητούν επιτόκιο 10% με 12%. «Αυτό θα ήταν αυτοκτονία για έναν επιχειρηματία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, οι πολιτικοί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα άκουσαν προσεκτικά τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Μέχρι τώρα όμως δεν έχουν κάνει πράξη τίποτα. «Στο μεταξύ, οι αριστεροί πολιτικοί αναλώνουν το χρόνο τους σε εσωτερικές έριδες στην ελληνική τηλεόραση». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «σκέτη κακοφωνία».

Κατά την άποψη του προέδρου του ΕΒΕΑ, ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στην ιδιωτική οικονομία τον «ιδεολογικό και ταξικό του αντίπαλο. Δεν θα καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα με μια ακραία αριστερή νοοτροπία. Αυτό δεν πέτυχε σε καμία χώρα του κόσμου», υποστηρίζει.

Διαφήμιση

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ10 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE10 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS10 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ