Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Μέχρι και τις 12 του μήνα το οικονομικό επιτελείο και οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης που έχουν ακόμη αρκετά κενά.

Το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού δεν έκλεισε ούτε χθες αφού μετά από τρείς ώρες συζητήσεων ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και οι δανειστές συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση σήμερα.

Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να μην επιθυμούν ούτε και την ελάχιστη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του 0,5% που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας και ζητά η περαιτέρω εξοικονόμηση να προέλθει από περικοπές υφιστάμενων συντάξεων.

Διαφορές υπάρχουν ακόμη και στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων και στο θέμα της απονομής σύνταξης χηρείας πάνω από 57 χρόνια που έθεσαν ξαφνικά οι δανειστές, αλλά απέκλεισε το Yπουργείο Εργασίας.

Αντίθετα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν χθες εκπρόσωποι του Yπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, αφού οι δανειστές φαίνεται ότι δέχθηκαν την μελέτη σκοπιμότητας για το μέλλον της θυγατρικής της ΔΕΗ. Σήμερα και αύριο αναμένεται να συζητηθούν με στόχο μια τελική συμφωνία το φορολογικό, οι έμμεσοι φόροι, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό θα συζητηθούν από την Κυριακή και μετά αφού θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά στοιχεία διαφοροποίησης μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ.

Βαθαίνει το ρήγμα με ΔΝΤ

Στο μεταξύ, νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανοίγει το οικονομικό επιτελείο με το ΔΝΤ προσδοκώντας να αναβάλει ή και να ακυρώσει την υλοποίηση των αυξήσεων εμμέσων φόρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. για το 2018 ή και καθόλου αν καλυτερέψει σταθερά η ροή των δημοσίων εσόδων.

Υπουργοί της Κυβέρνησης υπέβαλλαν την σχετική ιδέα μιλώντας για μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το τελευταίο έτος του προγράμματος ή και καθόλου αν τα πράγματα πάνε καλά. Την ίδια ώρα που το Ταμείο επιμένει ότι ακόμη λείπουν από το πρόγραμμα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αφού με αυτά που συζητά η Κυβέρνηση κυρίως με τους Ευρωπαίους εταίρους της, φτάνουν για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ αντί 3,5% του ΑΕΠ που απαιτεί το πρόγραμμα.

Από το ΥΠΟΙΚ εξαπέλυαν χθες νέα πυρά κατά του Ταμείου κατηγορώντας το για σκοπιμότητες με τις οποίες συντάσσονται οι μακροοικονομικές του προβλέψεις οι οποίες αποτελούν στην παρούσα χρονική περίοδο ένα ανοιχτό μέτωπο με το ΔΝΤ.

Διαφήμιση

Θύμιζαν συγκεκριμένα ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης του πρώτου μνημονίου για τα έτη 2010 – 2012 ήταν υπεραισιόδοξες ενώ για το 2015 ενώ το ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,3% του ΑΕΠ τα επίσημα στοιχεία του προηγούμενου χρόνου περιόρισαν τη συρρίκνωση της οικονομίας στο 0,2% του ΑΕΠ.

Με αφορμή αυτό αμφισβητούνταν και το συμπέρασμα του ταμείου ότι το 2015 έκλεισε με έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ ενώ τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.

Οι απαιτήσεις των δανειστών 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε αφορολόγητο όριο κοντά στα 8.000 ευρώ, ενώ προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, όπως και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ.

Στις απαιτήσεις τους περιλαμβάνονται και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ενώ την ίδια ώρα παραμένει το χάσμα στο ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, και να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Συγκεκριμένα: 

1. Επιμένουν σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (κοντά στα 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο. Η πρόταση της Αθήνας είναι η μείωση σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ.

2. Θεωρούν, κυρίως το ΔΝΤ, ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Για αυτό προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδα κλπ. αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

3. Στο ασφαλιστικό, παραμένει η απόσταση στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».

4. Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Στο EuroWorking Group της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των Θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Διαφήμιση

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που έχει στείλει η ευρωζώνη, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ εκείνο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Ακόμη, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

{loadmoduleid 629} {loadmoduleid 620}

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE8 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS8 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ