Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Εδώ και μία τριετία μία σημαντική τεχνογνωσία για την κρυογονική μετατροπή του γάλακτος γαϊδούρας σε σκόνη για καλλυντική χρήση παρήγαγε το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την νέα αυτή τεχνολογία το γάλα αφού πρώτα συμπυκνωθεί και εξυγιανθεί με χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογιών και με μηδενική θέρμανση,ώστε να διατηρούνται όλες οι βιοδραστικές πρωτεΐνες που περιέχει και έχουν θετικότατη επίδραση στο δέρμα και στην ανθρώπινη υγεία,μετατρέπεται τελικά σε σκόνη χωρίς θέρμανση με την τεχνολογία της λυοφιλίωσης.

Η τεχνογνωσία αυτή εδώ και περίπου ένα χρόνο, όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κώστας Πετρωτός, αξιοποιήθηκε από την εταιρεία Hellenic Asinus Farms που διαθέτει φάρμα και παράγει γάλα γαϊδούρας και σύναψε σύμβαση με το Εργαστήριο μέσω της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για παραγωγή σκόνης υψηλής ποιότητας.

Ειδικότερα, η εταιρεία ΗΑ Farms προχώρησε σε εξειδικευμένες αναλύσεις σχετικά με την αξία της σκόνης για χρήση της σε καλλυντικά και έχει ήδη αποδειχθεί ότι παρουσιάζει σημαντική ενυδατική δράση στο δέρμα και αποτελεί άριστη πρώτη ύλη για παραγωγή καλλυντικών. Επίσης,η εταιρεία συμμετείχε ήδη σε εκθέσεις σχετικές με πρώτες ύλες καλλυντικών και αύξησε το πελατολόγιο της στην διεθνή αγορά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κορέα.

Επιπλέον, η συνεργασία αυτή του ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ΗΑ Farms, σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, πέρα από τα προφανή οφέλη του Ιδρύματος, αναμένεται να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης για την περιοχή της Θεσσαλίας αφού προβλέπεται η ανάπτυξη φαρμών με γαϊδουράκια στην γειτονική της Λάρισας περιοχή για παραγωγή ποιοτικού γάλακτος σε κοντινή απόσταση με τον χώρο επεξεργασίας. Αντίστοιχα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα σε νέους της περιοχής της Θεσσαλίας να κάνουν συμβολαιακή ανάπτυξη δικών τους φαρμών για παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας με εμφανές κέρδος στην απασχόληση στην περιοχή.

Επιπλέον, η μοντέρνα αυτή δραστηριότητα έχει ήδη δημιουργήσει τρείς θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την εξειδικευμένη εργασία της επεξεργασίας του γάλακτος και της μετατροπής του σε κρυογονικά αποστειρωμένη σκόνη με τις σύγχρονες τεχνολογίες μεμβρανών και λυοφιλίωσης σύμφωνα με την τεχνολογία που έχει κατοχυρώσει με διπλώματα ευρεσιτεχνίας το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το εργαστήριο

Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας είναι ενταγμένο στην δομή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και εξυπηρετεί τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του εν λόγω Τμήματος.

Ιδρύθηκε το 2008 και στεγάζεται σε ένα μοντέρνο βιομηχανικού τύπου κτίριο με εμβαδό περίπου 250m2 και είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένο με προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα στον ευρύτερο τομέα της Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων.

Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι, εκτός της διδασκαλίας σειράς μαθημάτων στον τομέα της Μηχανικής των Αγροτικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών Τροφίμων και των Βιοσυστημάτων, η διεξαγωγή προωθημένης έρευνας σε σύγχρονους τομείς της Αγροτικής Βιομηχανίας και της Βιομηχανίας των Τροφίμων που αφορούν τουλάχιστον τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η τεχνολογία μεμβρανών και εφαρμογές της στην συμπύκνωση υγρών τροφίμων και απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η τεχνολογία υπερκρίσιμης εκχύλισης, οι σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και αγροτικών προϊόντων κ.ά.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ12 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE12 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS12 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ