Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

πιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα ερευνητικά κέντρα της Ιαπωνίας, βρήκαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One ότι το ρύζι βοηθάει στον καλό ύπνο ενώ τα λαζάνια τον εμποδίζουν. Το ψωμί, οι πίτσες, οι φρυγανιές και γενικότερα τα αρτοσκευάσματα δεν ασκούν επίδραση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζεται με την καλή ποιότητα του ύπνου. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερο και επί περισσότερη ώρα αυξάνεται το “ζάχαρο” του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη.

Μια αυστραλιανή μελέτη έχει δείξει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων επηρεάζει τη συγκέντρωση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα αμινοξέα. Αυτό προκαλεί υπνηλία διότι αυξάνει την μελατονίνη. Έχει βρεθεί ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη το βράδυ φέρνουν ύπνο 10 λεπτά γρηγορότερα από τις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που έχουν στον ύπνο τρεις τροφές που περιέχουν αρκετό άμυλο: το ρύζι, το ψωμί και τα λαζάνια. Ο γλυκαιμικός δείκτης των ψωμιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν μεταξύ  51 και 74, των λαζανιών μεταξύ 46 και 47, και του ρυζιού ήταν 77.
Το ρύζι ευνοεί τον ύπνο

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου 1.848 ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-60 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ποιότητας του ύπνου τους που λάμβανε υπ’ όψιν τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί όταν είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, τη διάρκεια του ύπνου, το πόσο ήσυχα κοιμάται, την συχνότητα έγερσης μέσα στη νύχτα, την λήψη υπνωτικών και το πόσο ξεκούραστος νιώθει όταν ξυπνάει.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές που συνήθιζαν να καταναλώνουν ρύζι για βραδινό είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα στον ύπνο τους σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λαζάνια. Η κατανάλωση ρυζιού σχετίσθηκε με καλύτερη γενική βαθμολογία σε όλες τις παραμέτρους αξιολόγησης του ύπνου, καθώς και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η κατανάλωση των λαζανιών σχετίσθηκε με πιο συχνή διαταραχή του ύπνου, υψηλότερα επίπεδα πρωινής δυσλειτουργίας, αυξημένη χρήση υπνωτικών φαρμάκων, φτωχότερη ποιότητα ύπνου και περισσότερη ώρα στριφογυρίσματος στο κρεβάτι. Η κατανάλωση ψωμιού και προϊόντων άρτου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον ύπνο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να εξηγούνται από τις διαφορές στις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, το ρύζι περιέχει μελατονίνη, κάτι  επίσης παίζει ρόλο.

Διαφήμιση

{loadmoduleid 635} {loadmoduleid 620}

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ10 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE10 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS10 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ