Guardian: Αποκαλύψεις για αφορολόγητα έσοδα άνω του 1 δισ. για την βασιλική οικογένεια
Λογαριασμοί των δουκάτων που φυλάσσονται σε κοινοβουλευτικά και κρατικά αρχεία, αποκαλύπτουν πώς η βασίλισσα και ο πρωτότοκος γιος της 16ξαπλασίασαν τα έσοδά τους, από τα δουκάτα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ
Δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει ότι η βασιλική οικογένεια αποκόμισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες από την εκμετάλλευση ακινήτων και εκτάσεων γης, τα οποία το βρετανικό μέσο χαρακτηρίζει ως «αμφιλεγόμενα».
Το δημοσίευμα στρέφεται κυρίως στο δουκάτο του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης, τα οποία διαχειρίζονται τεράστια χαρτοφυλάκια, σε όλη την Αγγλία. Όπως σημειώνει ο Guardian τα δουκάτα λειτουργούν ως επαγγελματικές αυτοκρατορίες ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζονται αγροτικές εκτάσεις, ξενοδοχεία, μεσαιωνικά κάστρα, γραφεία, καταστήματα και μερικά από τα πιο πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου.
Έχουν επίσης σημαντικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο ή φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών.
Λογαριασμοί των δουκάτων που φυλάσσονται σε κοινοβουλευτικά και κρατικά αρχεία, αποκαλύπτουν πώς η βασίλισσα και ο πρωτότοκος γιος της – ο οποίος πριν ανέβει στον θρόνο ήταν δούκας της Κορνουάλης – 16ξαπλασίασαν τα έσοδά τους, από τα δουκάτα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ, που κράτησε επτά δεκαετίες.
Πέρυσι ο Κάρολος και Ελισάβετ «είδαν» έσοδα άνω των 1,2 δισ. λιρών, από τα δύο δουκάτα. Σημειώνεται ότι τα κέρδη από το δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο διαχειρίζεται 18.481 εκτάρια αγροτικής γης – κυρίως στη βόρεια Αγγλία και τα Μίντλαντς – περνούν αυτόματα σε όποιον βρίσκεται στον θρόνο. Το δουκάτο αποτιμάται στα £652 εκατομμύρια .
Όσο για εκείνο της Κορνουάλης, το οποίο αποτελείται από 52.450 εκτάρια γης – στη νοτιοδυτική Αγγλία – αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο στερλίνες. Παρά έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2013, για να φέρει την ισότητα των φύλων στη βασιλική διαδοχή, το εν λόγω δουκάτο περνάει αυτόματα μόνο στον άνδρα διάδοχο του θρόνου, ο οποίος στην προκειμένη είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.
Ο τελευταίος ανέλαβε το δουκάτο μετά την άνοδο του πατέρα του στον θρόνο, κάτι που τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Αγγλία. Μπορεί να αναμένει ετήσια κέρδη τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων λιρών.
Το να λαμβάνει η βασιλική οικογένεια έσοδα από τα δουκάτα χρονολογείται από την εποχή που η χώρα ήταν χωρισμένη σε μεσαιωνικά φέουδα. Από την έλευση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ωστόσο, γενιές βουλευτών έχουν ζητήσει τα έσοδα από τα δουκάτα να πηγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Άλλωστε η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας εκτός από τα «ιδιωτικά» έσοδα λαμβάνει και ετήσια κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των εξόδων της, τα οποία έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, αφού πλέον υπολογίζεται ότι «κοστίζουν» στους φορολογούμενους περίπου 86 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως.
Το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία του Guardian για τα έσοδα που έλαβε από τα δουκάτα. Το παλάτι έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι τα έσοδα αυτά σε μεγάλο βαθμό δαπανούνται για επίσημα καθήκοντα της οικογένειας η για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το βρετανικό μέσο, δεν παρείχαν ποτέ έναν λεπτομερή απολογισμό για το πώς ξοδεύονται τα χρήματα από τα δουκάτα, περιγράφοντάς τα έσοδα ως «ιδιωτικές οικονομικές ρυθμίσεις».
Ο Κάρολος ανέφερε το 49% έως το 51% του εισοδήματός του από το δουκάτο πήγε σε δημόσιες και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια. Όσο ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του δαπανήθηκε σε ιδιωτικούς σκοπούς όπως να πληρωθούν γραμματείς, πρακαδόροι, κηπουροί και σεφ.
Παράλληλα έχει αναφερθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το δουκάτο του Λάνκαστερ για να βοηθήσει τον γιο της πρίγκιπα Άντριου να πληρώσει ένα άγνωστο ποσό – λέγεται ότι ήταν πάνω από 9 εκατομμύρια λίρες – για να διευθετήσει την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης που είχε καταθέσει εναντίον του η Virginia Giuffre.