Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Την προτροπή προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης και βιοασφάλειας για την προστασία από πιθανές νέες εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων

(EFSA).

Η ασθένεια είναι πολύ μεταδοτική μεταξύ των πτηνών αλλά ο κίνδυνος μετάδοσής της στους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας και τροφίμων της ΕΕ σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε καθώς η ήπειρος προσπαθεί να καταπολεμήσει μια νέα αύξηση των μολύνσεων κοροναϊού.

Αν και όλα τα πουλιά μπορεί να κολλήσουν γρίπη των πτηνών, πολλά άγρια πουλιά μπορεί να έχουν τον ιό χωρίς σημάδια ασθένειας. Άλλα πουλιά, όπως κότες,πάπιες και χήνες, νοσούν μόλις κολλήσουν τους ίδιους ιούς της γρίπης των πτηνών. Στα πουλερικά, οι ιοί της γρίπης των πτηνών προκαλούν δύο διαφορετικούς τύπους νόσου. Ο ένας είναι σχετικά κοινός και αποτελεί ασθένεια ήπιας μορφής, και ο άλλος είναι σπάνιος και θανατηφόρος.

Η προειδοποίηση ακολουθεί ξεσπάσματα τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε άγρια και οικόσιτα πτηνά στη δυτική Ρωσία και το Καζακστάν, τα οποία βρίσκονται στις φθινοπωρινές μεταναστευτικές διαδρομές που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Η περιοχή της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης είναι πιθανότατα η πιο ευάλωτη σε νέα κρούσματα, κρίνοντας από την υπάρχουσα εμπειρία. Όταν εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην ίδια περιοχή της Ρωσίας τα καλοκαίρια του 2005 και του 2016, ακολούθησαν ύστερα επιδημίες στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Εάν επαναληφθεί και φέτος το μοτίβο, η γρίπη των πτηνών αναμένεται να φτάσει στις ίδιες περιοχές της Ευρώπης το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Η επακόλουθη εξάπλωση σε χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης είναι επίσης δυνατή.

Αυτή η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, μια έκθεση –συντάσσεται από την EFSA, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και το εργαστήριο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γρίπη των πτηνών– η οποία καλύπτει την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2020.

Η έκθεση συνιστά στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα εξάλλου και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά τον μετριασμό των κινδύνων και την έγκαιρη ανίχνευση:

1. Να λάβουν μέτρα για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων και να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις πτηνοτροφικές μονάδες.

Διαφήμιση

2. Να προειδοποιήσουν τις κτηνιατρικές αρχές και τους οργανισμούς αρμόδιους για την άγρια ζωή, για τον κίνδυνο εισαγωγής της γρίπης των πτηνών, και να προτρέψουν σε διαρκή παρατήρηση και έγκαιρα τεστ σε νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

Η εξάπλωση του ιού είναι πιθανό να πυροδοτηθεί από μια ξαφνική και επίμονη πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική Ρωσία και το Καζακστάν. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο ψυχρός καιρός οδήγησε στην ταχεία προς δυσμάς επέκταση του ιού της γρίπης των πτηνών από μολυσμένα αποδημητικά πτηνά στη διάρκεια των επιδημιών του 2005-2006 και 2016-2017.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στο ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο, για να ελαχιστοποιηθεί, συνιστάται να αποφεύγεται το άγγιγμα νεκρών πτηνών χωρίς τον κατάλληλο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE5 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS5 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ