«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.
Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.
«Η Ευρώπη από Ψηλά», που έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα και θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00.
Ο νέος κύκλος αποτελείται από έξι εκπληκτικά επεισόδια και χαρίζει στους τηλεθεατές αποκλειστικές εικόνες από τις ομορφότερες γεωγραφικές και πολιτιστικές τοποθεσίες σε Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία.
Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.
Η σειρά-ντοκιμαντέρ «Η Ευρώπη από Ψηλά» δημιουργεί μια νέα προοπτική για τον τρόπο με τον οποίο η παράδοση, η μηχανική και τα θαύματα της φύσης έχουν διαμορφώσει την Ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει το πορτρέτο της κάθε περιοχής, αλλά και των ανθρώπων που ζουν σε αυτές. Κάθε επεισόδιο επικεντρώνεται σε μια ξεχωριστή Ευρωπαϊκή χώρα, όπου μέσα από ένα συναρπαστικό, οπτικό ταξίδι αναδεικνύονται τόσο τα δημιουργήματα της φύσης, όσο και οι ανθρώπινες ιστορίες που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τα έθνη μέχρι και σήμερα.
Στο νέο κύκλο, οι τηλεθεατές θα περιπλανηθούν πάνω από διάσημα μνημεία, όπως ο Παρθενώνας στην Αθήνα, όπου ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θα εξερευνήσουν τη μεγαλύτερη φάρμα στον κόσμο, που βρίσκεται στην ταράτσα ενός κτιρίου στο Παρίσι και θα γίνουν μάρτυρες της κατασκευής μιας σχεδίας 12 χιλιάδων τόνων στη Φινλανδία, πριν ξεκινήσει το πλωτό της ταξίδι 270 χιλιομέτρων.
Ανάμεσα στα καλύτερα στιγμιότυπα του νέου κύκλου, είναι οι θεαματικές εικόνες από την κατασκευή της γέφυρας Cannakale στη δυτική Τουρκία, που μελλοντικά θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία, τα πανύψηλα Ale Stones στη Σουηδία και το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Ευρώπης στο πάρκο της Βουδαπέστης.
Αναλυτικά τα επεισόδια του νέου κύκλου:
Γαλλία: Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 21.00
Το Παρίσι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ευρώπης με 54.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό μίλι. Οι εναέριες λήψεις του National Geograhic εντοπίζουν το κρυφό μυστικό της γαλλικής πρωτεύουσας: μια πράσινη όαση πολύ υψηλότερα από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται η εναέρια εικόνα της μεγαλύτερης αστικής φάρμας στον κόσμο, που δημιούργησε μια ομάδα γεωπόνων στην ταράτσα ενός κτιρίου, στα πλαίσια του project ελαχιστοποίησης της διαδρομής τροφίμων στη Γαλλία. Στη Νότια Γαλλία, η οδογέφυρα Millau αποτελεί την ψηλότερη γέφυρα του κόσμου και ένα από τα μεγαλύτερα μηχανικά επιτεύγματα στην ιστορία. Αλλά πώς γίνεται η συντήρηση μιας τέτοιας γέφυρας; Οι τηλεθεατές παρακολουθούν μέσα απο εναέρια πλάνα τις επισκευές που γίνονται στις λάμπες κάτω από το οδόστρωμα, αλλά και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για να διασφαλίσουν ότι τα οχήματα προστατεύονται από τους κεραυνούς που χτυπούν τους τεράστιους πύργους της γέφυρας κάθε χρόνο.
Ουγγαρία: Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 21.00
Στη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λίμνη και το μεγαλοπρεπές κάστρο μεταμορφώνονται. Καθώς τα νερά της λίμνης παγώνουν, εκεί γεννιέται το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Ευρώπης. Το πατινάζ αποτελεί μια από τις παλαιότερες παραδόσεις της πόλης και πηγή υπερηφάνειας για τους ντόπιους. Με ένα πανοραμικό πλάνο, η ομάδα ακολουθεί τους υπεύθυνους για τη φροντίδα του τεράστιου παγοδρομίου. Ένα ακόμα θεαματικό στοιχείο της Βουδαπέστης είναι τα πλακάκια Zsolnay, τα οποία κοσμούν τις στέγες της πόλης. Με μοναδικά εναέρια πλάνα, ανακαλύπτουμε την ιστορία και τη σημασία τους, παρατηρώντας μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης: την Εκκλησία του Matthias, την Εκκλησία Szent László, το Ουγγρικό Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Szilágyi Dezső.
Σουηδία: Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 21.00
Στη Σουηδία, τα πανοραμικά πλάνα αποκαλύπτουν έναν από τους πιο πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς της χώρας – το Ale Stones. Πρόκειται για μια σειρά από 59 τεράστιους ογκόλιθους, βάρους 1 έως 5 τόνων ο καθένας, που βρίσκονται στη νότια Σουηδία τουλάχιστον από το 600 μ.Χ. Χρησιμοποιώντας κορυφαία CGI γραφικά, οι ιστορικοί παρουσιάζουν πώς οι ογκόλιθοι απέκτησαν το χαρακτηριστικό σχήμα τους, που μοιάζει με το κύτος ενός σκάφους. Όμως, ποιος τους τοποθέτησε σε αυτό το σημείο; Και γιατί αυτός ο τόπος ήταν τόσο σημαντικός για τους προγόνους της Σουηδίας; Στο βόρειο τμήμα της χώρας, βρίσκεται το νησί Hindersön, με μόλις 12 κατοίκους, οι οποίοι για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά, πρέπει να πάρουν βάρκα προς την ηπειρωτική χώρα. Όμως κάθε χειμώνα τα νερά γύρω από αυτό το νησί παγώνουν, επιτρέποντας στους ντόπιους να κατασκευάσουν ένα δρόμο 15 χιλιομέτρων φτιαγμένο από πάγο.
Φινλανδία: Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 21.00
Το μεγαλύτερο μέρος της Φινλανδίας είναι καλυμμένο από δάση. Το επεισόδιο παρουσιάζει ένα εκπληκτικό επίτευγμα μηχανικής, τη δημιουργία μιας σχεδίας 12 χιλιάδων τόνων, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει ένα πλωτό ταξίδι 270 χιλιομέτρων προς τη λίμνη Samaii. Το ρίσκο είναι μεγάλο, καθώς η περίπλοκη σχεδία κοστίζει εκατομμύρια και αν καταστραφεί, θα προκαλέσει χάος στις πολυσύχναστες εσωτερικές πλωτές οδούς. Στην ανατολική Φινλανδία, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, Saimaa, φιλοξενεί τη φώκια Saimaa, ένα είδος υπό εξαφάνιση, καθώς απομένουν μόνο 400 παγκοσμίως. Η ομάδα παραγωγής ακολουθεί έναν οικολόγο, στην προσπάθεια του να σώσει αυτά τα ιδιαίτερα ζώα, διασφαλίζοντας ότι το περιβάλλον τους προστατεύεται.
Τουρκία: Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 21.00
Στη δυτική Τουρκία, η γέφυρα Cannakale είναι μια πρωτοποριακή υπερ-κατασκευή, η οποία μόλις ολοκληρωθεί, θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και θα θεωρείται η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα μεσαίου μεγέθους στον κόσμο. Τα εναέρια πλάνα ακολουθούν τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς που εργάζονται σε ένα από τα πιο φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα στην ιστορία, στην ανέγερση ενός από τους μεγαλύτερους πύργους στήριξης του έργου σε ύψος που υπερβαίνει τα 300 μέτρα. Στη συνέχεια, η ομάδα καταγράφει τους αρχαιολόγους στην προσπάθεια τους να αποκαλύψουν τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής πόλης της Ιεράπολης, η οποία από ψηλά φαίνεται χωρισμένη στα δύο, όχι λόγω του χιονισμένου εδάφους, αλλά λόγω των ορυκτών κοιτασμάτων, που σχηματίζονται από φυσικές πηγές.