ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Η Ιαπωνία πατάει πρώτη φορά στη Σελήνη

Η διαστημική εταιρεία ispace της Ιαπωνίας θα προσπαθήσει να πατήσει για πρώτη φορά στην επιφάνεια της Σελήνης στις 18:40 ώρα Ελλάδος.

Δημοσιεύθηκε

/

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να πανηγυρίσει την πρώτη προσγείωση διαστημοπλοίου της στη Σελήνη. Εντός της ημέρας σήμερα (25.4.2023) το διαστημόπλοιο της Ιαπωνίας, Hakuto-R Mission 1 της ispace θα επιχειρήσει να προσεληνωθεί στο φεγγάρι.

Η προσπάθεια προσγείωσης του διαστημοπλοίου της Ιαπωνίας στη Σελήνη έχει προγραμματιστεί να γίνει σε λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 18:40 ώρα Ελλάδας.

Αν οι καιρικές συνθήκες ή κάποιο άλλο πρόβλημα δεν επιτρέψουν την προσελήνωση τότε η ispace, που έχει ανακοινώσει τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες προσεδάφισης για σήμερα, ενδέχεται να μεταθέσει την ημερομηνία της προγείωσης του Hakuto-R Mission 1 για τις 26 Απριλίου, την 1η Μαΐου ή τις 3 Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 11 Δεκεμβρίου και είχε πάνω του πύραυλο της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ, SpaceX.

Από τότε, χρειάστηκε ένα ταξίδι 3 μηνών για να μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που βρίσκεται περίπου 239.000 μίλια (383.000 χιλιόμετρα) από τη Γη, χρησιμοποιώντας χαμηλής ενέργειας τροχιά.

Δείτε live την προσελήνωση του σκάφους:

Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσει την κάθοδό του προς την επιφάνεια της Σελήνης περίπου στις 18:40 (ώρα Ελλάδος).
 

 
Το Hakuto-R Mission 1, μεταφέρει ένα ρόβερ Rashid, το οποίο κατασκευάστηκε από το Διαστημικό Κέντρο Mohammed bin Rashid του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και αποτελεί το πρώτο σεληνιακό διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε από εκεί.

Στην ιστορία, μόνο τρεις χώρες έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσελήνωση – οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα που έχει βάλει ανθρώπους στο φεγγάρι.
 


 
Η ιαπωνική εταιρεία ispace, η οποία κατασκεύασε το Hakuto-R, έχει διαφορετική προσέγγιση σε προηγούμενες σεληνιακές αποστολές, με στόχο να προσεληνώσει το διαστημικό σκάφος της ως επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι υπό τη σημαία μιας και μόνο χώρας.

Δώστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΡΕΣΟΥΝ

Exit mobile version