Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Ο επικίνδυνος μύκητας που ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο, Batrachochytrium dendrobatidis, εντοπίστηκε πρόσφατα στη λίμνη Βιστωνίδα στη Θράκη και τη Δυτική Πελοπόννησο, στο οικοσύστημα Στροφυλιά.
Στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας πεδίου, διεθνής επιστημονική ομάδα διαπίστωσε την ύπαρξη θετικών δειγμάτων βατραχοχυτριδιωμύκωσης σε αμφίβια και στις δύο περιοχές. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της παγκόσμιας εξάπλωσης του μύκητα, οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων Αρχών.

Ο Φορέας Διαχείρησης Στενών και Εκβολών ποταμών Καλαμά-Αχέροντα, με σχετική ανακοίνωση, προειδοποιεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του, δηλαδή της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν νεκρά άτομα βατράχων, να απευθυνθούν αρμοδίως.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ενδέχεται ο συγκεκριμένος μύκητας να υπάρχει και σε άλλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα, σε λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, ρέματα, γενικότερα σε γλυκά και υφάλμυρα νερά, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι υγρότοποι.

Ο μύκητας πρωτοεμφανίστηκε το 1998 και από τότε έως σήμερα έχει προσβάλει εκατοντάδες είδη αμφιβίων, σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου. Η παρουσία του στην Ευρώπη έχει γίνει εδώ και καιρό, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνητών αποτελούν και την πρώτη αναφορά για την Ελλάδα.

Η ταχύτητα εξάπλωσης του μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο δράση του, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν, ακόμη, μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Π. Παφίλης, στις 6 Απριλίου, ενημέρωσε για το ζήτημα, με έγγραφό του, τη Γενική Διεύθυνση Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων και το αρμόδιο Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών, του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Παφίλης ζητά από το υπουργείο να ενημερωθούν, άμεσα, τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις περιβάλλοντος για την παρουσία του μύκητα και να ληφθούν αυστηρά μέτρα απολύμανσης όσων δραστηριοποιούνται στα υδατικά οικοσυστήματα σε όλη την Ελλάδα.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 έτος πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 έτος πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE1 έτος πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS1 έτος πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ