Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Κατά μήκος των ελληναλβανικών συνόρων μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στην αστυνομία και σε λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Θεαματική αύξηση της παραγωγής και διακίνησης χασίς παρουσιάζεται, χρόνο με τον χρόνο, στην αλβανική κωμόπολη Λαζαράτι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις κυβερνητικών στελεχών να πάψει η καλλιέργεια του ναρκωτικού, καθώς αποτελεί τόσο τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όσο και στις επιδοτήσεις για άλλες καλλιέργειες στην περιοχή.

Όπως σημειώνουν, σε εκθέσεις τους, οι διωκτικές Αρχές στην Ήπειρο, Λαζαρατινοί «κτίζουν» καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία προωθούν το χασίς στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, αλλά και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με αποτέλεσμα κατά μήκος των ελληναλβανικών συνόρων να μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στην αστυνομία και σε λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων από τη Σαγιάδα ίσαμε την Κόνιτσα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα, είναι έξι τόνοι κατασχεμένο χασίς, ποσότητα κατά 40% μεγαλύτερη από εκείνη της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Οι διωκτικές αρχές στα μονοπάτια των συνόρων, είναι αντιμέτωπες με πάνοπλες εγκληματικές ομάδες. Μέσα σε σάκους και σε συσκευασίες κιλού χιλιάδες δέματα χασίς φτάνουν από τους Αλβανούς στις «καβάτζες» της μεθορίου, απ΄όπου, κατόπιν οδηγιών, τα παραλαμβάνουν οι συνεργοί τους στην Ελλάδα, κυρίως Έλληνες, με νοικιασμένα αυτοκίνητα.

Οι λαθρέμποροι ναρκωτικών, μάλιστα, προκειμένου να αποφύγουν τα μπλόκα της αλβανικής αστυνομίας, επιχειρούν τις μεταφορές όχι πλέον με αυτοκίνητα, αλλά στα… χέρια: πάνω σε ώμους, σε μουλάρια και γαϊδούρια. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή για την αγορά ενός γαϊδουριού πενταπλασιάστηκε και αγγίζει πλέον τα 1.000 ευρώ.

Όταν το παράνομο εμπόρευμα φτάσει με τα ζώα στην οριογραμμή, τη σκυτάλη παίρνουν ομάδες διακινητών, οπλισμένων με καλάσνικοφ, οι οποίοι μεταφέρουν στους ώμους το εμπόρευμα, μέχρι προκαθορισμένα σημεία σε ελληνικό έδαφος. Εκεί, τα παραλαμβάνουν τα μέλη των ελληνικών δικτύων, που καθοδηγούν οι Αλβανοί Τα οργανωμένα κυκλώματα προσπαθούν να «στρατολογήσουν» όλο και περισσότερο κόσμο, κυρίως άνεργους νέους, με το δέλεαρ των χρημάτων. Στόχος τους, σύμφωνα με αλβανικές πηγές, είναι να δεσμεύσουν -μέσω ενοχοποίησης- πολλούς, για να τους αξιοποιήσουν στη συνέχεια για διάφορους σκοπούς, ακόμη και σε προεκλογικές εκστρατείες.

Καθώς η παραγωγή χασίς μεγαλώνει, αφού έχουν «σπαρεί» όλα τα άγονα βουνά, που βρίσκονται πάνω από την κωμόπολη, οι Λαζαρατινοί, οικονομικά εύρωστοι πλέον, οργανώνουν καλύτερα την «επιχείρηση» τους. Μάλιστα, επειδή το χασίς καταλαμβάνει μεγάλο όγκο, και κάθε φορά η διακίνηση του είναι πονοκέφαλος για τους βαρόνους, τώρα σκέφτονται να το επεξεργάζονται. Να παράγουν, δηλαδή, απόσταγμα, η αξία του οποίου είναι έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Η παραβατική συμπεριφορά των Λαζαρατινών άρχισε μόλις άνοιξαν το σύνορα, το 1991, με την πώληση λαθραίων τσιγάρων και συνεχίστηκε την περίοδο του εμπάργκο στη Σερβία με τις παράνομες μεταφορές τροφίμων και πετρελαίου. Ώσπου το 1997 ξεκίνησε η συστηματική καλλιέργεια χασίς.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE8 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS8 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ