Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Ενα πείραμα για τον έλεγχο των μολύνσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή ιταλική κοινότητα στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, σταμάτησε όλες τις νέες μολύνσεις στην πόλη, που βρισκόταν στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.

Μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Vò, κοντά στη Βενετία, ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα, και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιωνόταν η μόλυνση, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας εκεί.

Ο Andrea Crisanti, λοιμωξιολόγος του Imperial College London, ο οποίος συμμετέχει στο εγχείρημα της πόλης Vò ενώ βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, απηύθυνε έκκληση στις χώρες που περιορίζουν τις εξετάσεις για τον ιό, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, να πάρουν μαθήματα και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που εξετάζονται.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές μολύνσεις που τις έχουν αγνοήσει τελείως», δήλωσε στους Financial Times ο καθηγητής κ. Crisanti. «Μπορέσαμε να περιορίσουμε την επιδημία εδώ, διότι αναγνωρίσαμε τις μολύνσεις που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και τις απομονώσαμε», είπε αναφερόμενος στην προσέγγιση της Vò. «Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά».

Η επιτυχία τονίζει τη σημασία της εξέτασης και της απομόνωσης κατά τα άλλα υγιών φορέων, μια προσέγγιση που υποστηρίζει σθεναρά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο Π.Ο.Υ. απηύθυνε έκκληση αυτή την εβδομάδα σε όλες τις χώρες να προβαίνουν επιθετικά σε εξετάσεις, σημειώνοντας πως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν πετυχαίνουν περιορισμό των μολύνσεων με την πρακτική αυτή. «Το βασικό μας μήνυμα είναι: τεστ, τεστ, τεστ», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Tendros Adhanom Ghebreyesus.

Ο καθηγητής Crissanti δήλωσε πως το ασυνήθιστο -και κάπως τυχαίο- πείραμα των εξετάσεων στη Vò έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να αποκτήσουν μια πλήρη «επιδημιολογική εικόνα» της νόσου.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν ως ένα μπερδεμένο μέτρο έκτακτης ανάγκης μετά τον πρώτο θάνατο που σχετιζόταν με τον ιό, στις 22 Φεβρουαρίου. Δεν ήταν σαφές γιατί η βόρεια Ιταλία βίωσε την εκτίναξη των κρουσμάτων πριν από άλλες περιοχές της Ευρώπης, αν και ο καθηγητής Crisanti και άλλοι εκτιμούν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στους στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.

Με τον πρώτο γύρο των εξετάσεων, που έγινε σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης στα τέλη Φεβρουαρίου, βρέθηκε πως το 3% του πληθυσμού είχε μολυνθεί, αν και το ήμισυ των φορέων δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. Μετά την απομόνωση όλων αυτών που είχαν μολυνθεί, έγινε δεύτερος γύρος εξετάσεων περίπου 10 ημέρες αργότερα, που έδειξε πως ο ρυθμός των μολύνσεων είχε μειωθεί στο 0,3%.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως αυτός ο δεύτερος γύρος έδειξε τουλάχιστον έξι άτομα που ήταν φορείς του ιού αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. «Αν δεν είχαν ταυτοποιηθεί, η μόλυνση θα ξανάρχιζε», εξήγησε ο καθηγητής Crisanti.

Διαφήμιση

Αντί των εκτεταμένων εξετάσεων, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία προωθούσαν μια στρατηγική της «αγελαίας ανοσίας», αφήνοντας περισσότερους ανθρώπους να μολυνθούν και να αναπτύξουν αντισώματα στον ιό, προκειμένου να αυξηθούν οι αντοχές της κοινότητας, αν και οι πολιτικές αυτές αλλάζουν καθώς εντείνεται η κρίση.

Γιατρός του Π.Ο.Υ. δήλωσε την Τρίτη πως η «αγελαία ανοσία» μπορεί να μην είναι ο σωστός τρόπος για περιορισμό του ιού. Η Dorit Nitzan, συντονίστρια υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του Π.Ο.Υ. για την περιοχή της Ευρώπης, είπε πως επειδή ελάχιστα είναι γνωστά για τον κορωνοϊό, δεν είναι «η κατάλληλη ώρα για να συστήσουμε» μια προσέγγιση της «αγελαίας ανοσίας». «Είναι ένας νέος ιός και πρέπει να μάθουμε», είπε.

Η Βρετανία δεν εξετάζει άτομα με ήπια συμπτώματα αλλά επικεντρώνεται σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, μια απότομη αντιστροφή της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον αυτή την εβδομάδα, θα δει το ΗΒ να αυξάνει τις εξετάσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσει τις νέες μολύνσεις και να «ισιώσει την καμπύλη», ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι υπηρεσίες υγείας και για να μειωθούν τα θύματα.

Στο Βένετο, οι αρχές σχεδιάζουν να επεκτείνουν το καθεστώς της επιθετικής εξέτασης σε όλη την περιοχή και επιδιώκουν να παίρνουν τουλάχιστον 11.000 δείγματα ημερησίως. «Αν κάποιος καλέσει στην ειδική γραμμή για τον ιό και πει πως είναι άρρωστος, τότε όλοι στην οικογένειά του, όλοι οι φίλοι του και ολόκληρο το κτίριο στο οποίο διαμένει, θα εξετάζονται», είπε ο καθηγητής Crisanti.

Ο Luca Zaia, πρόεδρος του Βένετο, ο οποίος ξεκίνησε το εγχείρημα στη Vò, στήριξε τη θέση πως η εκτεταμένη εξέταση είναι ζωτικής σημασίας. «Ένας ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μολύνει 10 άτομα», είπε σε δημοσιογράφους. «Τα δείγματα μπορεί να σώσουν ζωές».

Πηγή:  Financial Times, euro2day.gr

{loadmoduleid 635} {loadmoduleid 620}

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE5 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS5 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ