«Νομίζω ότι το να κάνεις έρωτα είναι το καλύτερο είδος γυμναστικής» ισχυριζόταν ο τζέντλεμαν Κάρι Γκραντ που έζησε μεγάλους έρωτες και σπουδαίες επιτυχίες στον κινηματογράφο. Ο κομψός Κάρι Γκράντ συνδύαζε την άνεση και το πνεύμα του γοητευτικού αρσενικού του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1904 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Νοεμβρίου 1986
Τι έκανε όμως και γοήτευσε τόσο πολύ;
Προτίμησε να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Κάρι Γκραντ, στα πρότυπα άλλων αστέρων του Χόλιγουντ, όπως ο Γκάρι Κούπερ, ώστε να υπάρχει μία ηχητική αρμονία .
Μέχρι τα 27 του τον φώναζαν με το όνομα του που ήταν Άρτσιμπαλντ Λιτς!
Γεννήθηκε στο Μπρίστολ σε οικογένεια μεσαίου εισοδήματος. Ο πατέρας του ήταν ράφτης και έκλεισε τη μητέρα του σε ίδρυμα, γιατί έπασχε από κατάθλιψη. Στα 14 του έφυγε από το σπίτι του και αποφάσισε να ακολουθήσει ένα θίασο ως ακροβάτης.
Οι πρώτες του δουλειές στην Αμερική ήταν ζογκλέρ και περιστασιακά έκανε το μίμο.
Στις πρώτες του δουλειές στο σινεμά και στο θέατρο έβγαζε πολύ λίγα χρήματα. Στην «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» (1933), κέρδιζε μόλις 750 δολάρια την εβδομάδα, φορώντας την άβολη στολή της Ψευτοχελώνας.
Το αψεγάδιαστο ντύσιμο του ήταν το σήμα κατατεθέν του. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως το ντύσιμο πρέπει να είναι τέτοιο που να κρύβει τις ατέλειες και να προσδίδει ένα άνετο ύφος. «Ένα ζευγάρι καλά παπούτσια είναι καλύτερο από τέσσερα φθηνά. Αγοράστε το καλύτερο που μπορείτε με βάση τα χρήματά σας», συνήθιζε να λέει.
Ο ίδιος πρόσεχε και το χρώμα του. Πάντα ήταν μαυρισμένος, αλλά μόνο με ηλιοθεραπεία.
Δεν υπήρξε ποτέ πλούσιος αλλά ποτέ του δεν υπήρξε τσιγκούνης. Κάποτε, όλη του την αμοιβή από το ρόλο του στο «Αρσενικό και μαύρη δαντέλα», 100.000 δολάρια, τη δώρισε σε αμερικανικό ίδρυμα για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και όταν παντρεύτηκε την πλούσια Μπάρμπαρα Χάτον, υπήρξε ο μόνος από τους 7 συζύγους της που δεν δέχθηκε ούτε δεκάρα από εκείνη.
Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε μεγάλου μήκους ταινία ήρθε με την κωμωδία «This is the night» (1932). Όμως ο ρόλος του απατημένου συζύγου, τον οποίο υποδυόταν δεν του άρεσε καθόλου: πίστευε ότι ένας άνδρας που δέχεται τόσο ήρεμα την απιστία της γυναίκας του, δεν μπορούσε να γίνει πειστικός στη μεγάλη οθόνη. Λίγο έλειψε μάλιστα να εγκαταλείψει το σινεμά, μόλις είδε την ταινία ολοκληρωμένη.
Έκανε 5 γάμους και πάρα πολλές σχέσεις…
Στις ταινίες του έπαιξε με τις ωραιότερες σταρ. Μέριλιν Μονρόε, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Τζόαν Φοντέιν, Τζίντζερ Ρότζερς. Στην ταινία «Σπίτι πάνω σε βάρκα», ερωτεύτηκε τη Σοφία Λόρεν και ράγισε η καρδιά του όταν εκείνη επέλεξε άλλον, τον Κάρλο Πόντι.
Παρόλα αυτά, υπήρξαν σχόλια για το ότι ήταν ομοφυλόφιλος. «Δεν σκοπεύω να γράψω την αυτοβιογραφία μου. Ας το κάνει άλλος. Και φαντάζομαι θα γράψει ότι είμαι ομοφυλόφιλος, ναζί ή ποιος ξέρει τι», έλεγε. «Ο δεύτερος μεγαλύτερος άνδρας αστέρας όλων των εποχών», φέρεται να ήταν ένας από τους σταρ με τον οποίο είχε ερωτικές επαφές ο ζιγκολό Σκότι Μπόουερς, αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται στην αυτοβιογραφία του που έγραψε τελευταία και έκανε πάταγο με τα ονόματα διάσημων αστέρων του Χόλλυγουντ που είχαν σχέσεις μαζί του.
Ο Κάρι Γκράντ όταν χώρισε τη Βιρτζίνια Τσέριλ, κατηγορήθηκε για ενδοοικογενειακή βία. Δεν έκανε κάποιο σχόλιο, ωστόσο για τα ΜΜΕ ήταν φοβερό θέμα και έπεσε σε κατάθλιψη και χρειάστηκε τη βοήθεια ειδικών, ακόμα και φαρμάκων.
Η κόρη του αργότερα, επιβεβαίωσε ότι έκανε χρήση και LSD ένα διάστημα.
Προφανώς, η πιο σημαντική σύζυγός του ήταν η 26χρονη, τότε, Ντάιαν Κάνον, η οποία τον βοήθησε να ξεπεράσει τον εθισμό του στα φάρμακα και τα ναρκωτικά, ενώ γέννησε και την κόρη τους. Ο ίδιος ήταν 61 ετών και ο γάμος δεν κράτησε πολύ.
Η τελευταία του σύζυγος ήταν η Μπάρμπαρα Χάρις, μικρότερή του κατά 47 χρόνια. Η περιουσία του, όταν πέθανε, μοιράστηκε σε εκείνη και την κόρη του.
Πάντα έπαιζε καλούς χαρακτήρες στα έργα του, προκειμένου να δίνει μία καλή εντύπωση στο κοινό. Ακόμα και στην ταινία «Το κυνήγι του κλέφτη», με την Γκρέις Κέλι, όπου υποδύεται έναν πρώην κλέφτη, καταφέρνει στο τέλος να βγει αθώος.
Στη ζωή του, αν και κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμούς, απιστίες, ναρκωτικά και παρά τις όποιες άλλες φήμες, ο Γκραντ διατήρησε τη φήμη του «καλού παιδιού».
Στις ταινίες του υπήρχε πάντα μία δόση χιούμορ, ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις. Ο ίδιος θεωρούσε την κωμωδία το πιο δύσκολο είδος.
Είναι γνωστό ότι ο Ίαν Φλέμινγκ είχε τον Κάρι Γκραντ στο μυαλό του όταν έπλαθε τον Τζέιμς Μποντ. Μάλιστα, του πρότεινε και το ρόλο για την ταινία «Δόκτωρ Νο», αλλά ο ηθοποιός ήταν τότε 58 ετών και αρνήθηκε.
Το 1966 αποσύρθηκε από την ηθοποιία και δεν επέστρεψε, παρά τις παρακλήσεις που δέχθηκε.
Πέθανε το 1986 και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στον Ειρηνικό, κατόπιν αιτήματός του.
Ο Άγγλος ηθοποιός που αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο ταλαντούχους και γοητευτικούς πρωταγωνιστές της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Για το σύνολο της προσφοράς του στην 7η Τέχνη τιμήθηκε με Ειδικό βραβείο Όσκαρ το 1970.
Σταθμό στην καριέρα του αποτέλεσε και το «She done him wrong» (1934), με συμπρωταγωνίστρια την σεξοβόμβα της εποχής Mae West. Ήταν μια από τις πιο καθοριστικές εμπορικές επιτυχίες της Paramount, αφού την έσωσε από την χρεοκοπία.
Οι εμφανίσεις του σε δημοφιλή μελοδράματα της εποχής του χάρισαν δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ: το «Νύχτα γεμάτη έρωτα» του George Stevens και «None but the lonely heart» (1944) του Clifford Odets.
Μια από τις καλύτερες ταινίες του ήταν στο φιλμ του Χίτσκοκ «Υπόθεση Νοτόριους», στο πλευρό της Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η συνεργασία του με τον Χίτσκοκ, υπήρξε καθοριστική και είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά κλασικών αριστουργημάτων: από τις «Υποψίες» (Suspicion), το «Κυνήγι του κλέφτη» (Το catch a thief, 1955), με τη Γκρέις Κέλυ.
Το 1956 ο Cary Grant ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, την Grantley Productions