Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας πέντε παθογένειες δεκαετιών, να δώσουμε στα παιδιά μας, στους καθηγητές μας, σε όλη την ακαδημαϊκή

κοινότητα το Πανεπιστήμιο που τους αξίζει. Πέντε παθογένειες που ελπίζω να μην απασχολήσουν ποτέ ξανά την κοινοβουλευτική διαδικασία, πέντε παθογένειες για τις οποίες θεωρούμε ήδη παράδοξο το γεγονός ότι, εν έτει 2021, υφίστανται και συζητούνται ακόμη», υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την Παιδεία, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ίδια, αναφέρθηκε διεξοδικά στις παθογένειες αυτές και τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση, μέσω τις προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης:

  • «Παθογένεια πρώτη: Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, με βαθμούς 1, 2 και 3 στα 20. Η απάντησή μας: Ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
  • Παθογένεια δεύτερη: Εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα που έχουν δηλώσει τυχαία, πχ ως 100ή, ως 200ή επιλογή τους. Η απάντησή μας: Συνειδητές, στοχευμένες επιλογές νέων, για να εισάγονται περισσότεροι νέοι σε τμήματα υψηλά στις προτιμήσεις τους,
  • Παθογένεια τρίτη: Πάνω από το 40% των φοιτητών μας έχει ξεπεράσει τα Ν+2 έτη σπουδών. Η απάντησή μας: Σπουδές με χρονικό όριο φοίτησης, όπως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία,
  • Παθογένεια τέταρτη: Στρεβλή αντίληψη ότι ο μόνος δρόμος εκπαιδευτικής ανέλιξης είναι ο πανεπιστημιακός. Η απάντησή μας: Παράλληλοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, ποιοτικές εναλλακτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους νέους μας,
  • Παθογένεια πέμπτη: Συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ της χώρας. Φόβος, τραυματισμοί, αξιόποινες πράξεις, καταστροφές. Η απάντησή μας: Ασφαλές περιβάλλον φοίτησης, ελευθερία έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας».

Ειδικά ως προς τις συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ, η Υπουργός ανέφερε «δύο είναι οι βασικές εναλλακτικές:

α) να αφήσουμε το θέμα αποκλειστικά στα Πανεπιστήμια. Μια λύση που εφαρμόζεται δεκαετίες ολόκληρες, μια λύση που έχει αποτύχει. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα εν έτει 2021 να συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να διαπομπεύεται Πρύτανης, να του κρεμάνε ταμπέλα από τον λαιμό,

β) και η λύση που προτείνουμε: για θέματα φύλαξης αρμόδια βεβαίως τα Πανεπιστήμια. Αλλά για θέματα αξιόποινων πράξεων, προφανώς και δεν μπορεί κανείς άλλος να έχει αρμοδιότητα από την ΕΛΑΣ. Και δεν έχει αρμοδιότητα ο Πρύτανης να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ, και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό».

Και όπως προσέθεσε η κα Κεραμέως: «προτείνουμε στο παρόν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, μία ρύθμιση που ισχύει διεθνώς. Θα μπορεί να εισέρχεται όποιος και όποτε έχει λόγο να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και θα προστατεύονται όλοι από αυτό τον έλεγχο.

Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Γιατί χρειάζεται μία ειδική ομάδα; Για τρεις λόγους:

  • Γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνει ειδική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στον ιδιαίτερο χώρο του Πανεπιστημίου.
  • Για να μπορεί να δρα αποτρεπτικά.
  • Για να μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με άλλα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μπορούν να παρέμβουν αν παραστεί ανάγκη».

Αφού παρέθεσε παραδείγματα για τα διεθνώς ισχύοντα και την ύπαρξη κέντρων λήψης σημάτων για την προστασία διακεκριμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, η Υπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Παντού “control rooms” κ. Φίλη! ‘Όλα τα Πανεπιστήμια λοιπόν διεθνώς είναι διεστραμμένα, είναι οργουελικά! Καταλάβετέ το κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς στραβά αρμενίζετε! Ας βάλουμε λοιπόν τέλος στη νοοτροπία της ασυδοσίας, στην υπόθαλψη της ανομίας, στην υπονόμευση των ίδιων των πανεπιστημίων μας. Οι νεαροί που ανέλαβαν την ευθύνη για την «παρέμβαση» στο γραφείο μου έγραψαν ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι όπου «(μέσα στα στέκια και τις καταλήψεις τους) ζυμωνόμαστε ιδεολογικά και οργανώνουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες μας». Λυπάμαι πολύ για αυτή την άποψη νέων ανθρώπων και δη -όπως ισχυρίζονται- φοιτητών. ΟΧΙ, το Πανεπιστήμιο είναι κοιτίδα γνώσης, μάθησης, έρευνας, γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, διεύρυνσης πνευματικών οριζόντων – δεν είναι χώρος ιδεολογικής ζύμωσης, στρατολόγησης και καταλήψεων».

Η κα Κεραμέως δεν παρέλειψε να στιγματίσει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και όσων υπερασπίζονται το ισχύον καθεστώς, εν ονόματι μίας υποτιθέμενης ελευθερίας που δήθεν θα πληγεί: «Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας, εισαγωγή με βαθμολογίες της μονάδας, πανεπιστημιακά τμήματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Κάθε χωριό και τμήμα, κάθε υποψήφιος και κίβδηλη επιτυχία.

Διαφήμιση

Τι κι αν οι σπουδές δεν οδηγούν πουθενά,

τι κι αν τα τμήματα δεν είναι βιώσιμα,

τι κι αν δεν εξασφάλιζαν κανένα μέλλον στους φοιτητές,δεν πει

ράζει, εσείς μοιράσατε θέσεις, τμήματα, σχολές.

Η Ελλάδα της μετριότητας, η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, η Ελλάδα του λαϊκισμού. Θέλετε τη νέα γενιά κρατημένη στη μετριότητα, στο λίγο, στο ελάχιστο.

Εν τέλει, δεν είναι τυχαίο, τόσες μέρες τώρα, τόσες εβδομάδες που συζητείται το νομοσχέδιο, πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ καμία (αν εξαιρέσουμε την πρόταση του κ. Μάρδα για αστυνομικούς-φοιτητές incognito).

Γιατί δεν υπάρχει πρόταση;

Γιατί επιδιώκετε τη διατήρηση μίας θλιβερής κατάστασης στα Πανεπιστήμια.

Γιατί σας βοηθά να ψαρεύετε σε θολά νερά, να καλλιεργείτε κομματικές πελατείες και ιδεολογικούς μηχανισμούς».

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός: «έχουμε ενώπιον μας ένα νομοσχέδιο που απαιτεί η κοινωνία και επιτάσσει η κοινή λογική, που συγκρούεται με δεινά της μεταπολίτευσης που ταλαιπωρούν τα Πανεπιστήμιά μας για σχεδόν μισό αιώνα.

Διαφήμιση

Ας κάνουμε επιτέλους το βήμα μπροστά. Και ας ασχοληθούμε με τις σύγχρονες προκλήσεις των Πανεπιστημίων, και όχι με προβλήματα που άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει δεκαετίες τώρα».

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Κεραμέως είπε:

«Όλες τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνω μηνύματα και κλήσεις από καθηγητές, από φοιτητές, που μου λένε: «συμφωνώ, μην κάνεις πίσω σε τίποτα, αλλά φοβάμαι να βγω να το πω. Ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η σιωπή και η νοσηρή παράδοση. Ήρθε η ώρα να διαλυθεί άπαξ δια παντός αυτή η οσμή φόβου και λογοκρισίας στο Πανεπιστήμιο, η οποία ευδοκιμεί εκεί και πουθενά αλλού στη χώρα μας.

Κι ας ασχοληθούμε επί τέλους με τις σύγχρονες προκλήσεις του Πανεπιστημίου, με την καλύτερη διασύνδεση Πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας, με βιομηχανικά διδακτορικά, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με διπλά ή κοινά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με ανταλλαγές τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ Ιδρυμάτων, με ερευνητικά προγράμματα, με αναβάθμιση ποιοτικών δεικτών, με πρωτοπόρες μελέτες και δημοσιεύσεις, ψηφιοποίηση συστημάτων και διαδικασιών.

Τόση γνώση, τόσες δυνατότητες, τόσο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Δεν επιτρέπεται να τα αφήσουμε να πάνε χαμένα.

– Το οφείλουμε στα παιδιά μας, που διεκδικούν με κόπο, με προσήλωση ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο,

– το οφείλουμε στους εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς μας, που επιθυμούν να επικεντρωθούν στο διδακτικό και ερευνητικό τους έργο,

– το οφείλουμε στα διαπρεπή μας ιδρύματα, που διεκδικούν τη θέση που αξιωματικά τους ανήκει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

– Το οφείλουμε στη χώρα μας.

Πάμε να δώσουμε στα Πανεπιστήμιά μας το επίπεδο σπουδών που τους αξίζει, το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αξίζει. Πάμε να διεκδικήσουμε τις θέσεις που μας αξίζουν στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

Διαφήμιση

Πάμε επιτέλους μπροστά

Συρίγος: Δεν ξέρετε τι σημαίνει να σε έχουν επικηρύξει

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία σήμερα δεν προστατεύεται στα ελληνικά ΑΕΙ και αυτή είναι η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών πανεπιστημίων» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ότι περιθωριακές ομάδες, πολλές φορές εντελώς άσχετες με τη φοιτητική κοινότητα, που κάνουν την επαναστατική γυμναστική τους στα ελληνικά ΑΕΙ. Όσο πιο μαζικά τα ΑΕΙ, τόσο πιο έντονη η παρουσία τους. Κάνουν θόρυβο, γράφουν συνθήματα, τραμπουκίζουν, βανδαλίζουν συστηματικά τους χώρους του δημόσιου πανεπιστημίου, απειλούν και προπηλακίζουν, θέλουν να τρομοκρατήσουν. Κινούνται με μίσος, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα».

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός έδειξε αφίσες όπου ανέφεραν εκφράσεις όπως «Κάτω τα ξερά σας!», «βλέποντας τους εχθρούς στα πρόσωπα των συμφοιτητών μας», «στο πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ διεξάγεται πόλεμος».

Η ακαδημαϊκή ελευθερία είπε, «εδώ και χρόνια περνάει υπό τα καυδιανά δίκρανα αυτών των περιθωριακών ομάδων, που με βίαια μέσα επιθυμούν να καθορίζουν τα όριά τους με τον φόβο που περνάει μέσα από φυλλάδια στα πανεπιστήμια, όπως αυτά που λένε ‘Πόσα καθάρματα χωράνε στο Πάντειο;’, ‘η αντιεγκληματική πολιτική δεν είναι αριστερή ή δεξιά. Είναι κρατική στρατηγική για τον έλεγχο της πολυεθνικής εργατικής τάξης. Οι εγκληματολόγοι είναι φορείς και δημιουργοί των στρατηγικών του ελληνικού κράτους για την κυριαρχία του στον δημόσιο χώρο και για τη ζωή του πολυεθνικού προλεταριάτου. Είναι θεωρητικοί του πολέμου ενάντια στον εσωτερικό εχθρό’! Διαβάζω σε άλλη αφίσα ότι ‘το τμήμα Διεθνών Σχέσεων συμβουλεύει τον ελληνικό ιμπεριαλισμό. Τα τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου προσφέρουν την υλικοτεχνική υποδομή της ελεγχόμενης κίνησης των μεταναστών προλετάριων. Τα ΚΥΠατζίδικα προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού…’ κοκ».

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «δεν ξέρετε τι σημαίνει να σε έχουν επικηρύξει» και πρόσθεσε ότι όποιοι πρυτάνεις «θα τολμήσουν να ζητήσουν αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων από την αστυνομία, θα είναι μια-δυο μέρες με την αστυνομία και τις υπόλοιπες τριακόσιες εξήντα ημέρες του χρόνου θα είναι με αυτές τις ομάδες. Θα βλέπουν τις φωτογραφίες τους με χιτλερικό μουστάκι και τίτλο ‘το τάδε πανεπιστήμιο ανήκει στα ΜΑΤ‘ και σε προκηρύξεις όπως αυτή που έχουμε δει».

Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι «ο χουλιγκανισμός, η βαρβαρότητα, οι βανδαλισμοί και η αλητεία δεν μπορούν να βαφτίζονται πολιτική δράση. Συνιστούν βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μας ενοχλούν οι απόψεις τους. Μας ενοχλεί η βία που ασκούν και ο φόβος που βαραίνει αυτούς που περιλαμβάνουν στις προγραφές τους, στις προκηρύξεις τους. Ο φόβος δεν είναι θεωρητικός δυστυχώς». Αυτά, είπε, «στοιχίζουν στην ακαδημαϊκή ελευθερία της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας. Στοιχίζουν στον Έλληνα πολίτη, που κυριολεκτικά πληρώνει τα σπασμένα του υπέρτατου αγαθού που προσφέρει η Πολιτεία, της δωρεάν παιδείας που επιτρέπει την κινητικότητα τάξεων και δίνει πρόσβαση στον κάθε Έλληνα να μορφώνεται δωρεάν».

Χρυσοχοΐδης: Μόνο η αστυνομία μπορεί να διαφυλάξει τους χώρους των πανεπιστημίων

«Οι ‘χωροφύλακες’ στις σχολές, δεν είναι οι αστυνομικοί, αλλά οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται, άλλοι θωπεύουν, κι άλλοι φοβούνται» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου για την Παιδεία. Ο υπουργός υποστήριξε πως «δεν έχει καταργηθεί το άσυλο των ιδεών από τα ΑΕΙ, αλλά το άσυλο των εγκληματιών» και κάλεσε τους αρχηγούς και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «να κάνουν μια βόλτα από τα ελληνικά πανεπιστήμια και την πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου για να το διαπιστώσουν».

Διαφήμιση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταλόγισε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, που εδώ και δεκαετίες παρέμεινε σε ρόλο παρατηρητή αυτής της «αδιανόητης κατάσταση που εξελίσσεται μέσα στα Ιδρύματά μας», που άφησε «να έχει εμπεδωθεί μια σχέση άρρητης υποτέλειας σε δεσποτικές, μικρές, βίαιες μειοψηφίες της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας», να «υπάρχει ένα καθεστώς πλέον ανελευθερίας, όπου οι μειοψηφίες κυριαρχούν γιατί δεν διστάζουν να παραβιάζουν τη νομιμότητα, να εκβιάζουν τους διοικούντες και να βιάζουν το κράτος δικαίου». Ο ίδιος σημείωσε πως «η εικόνα του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ ήταν μια αβάσταχτη επιτομή και η τελευταία κρίσιμη σταγόνα για να πούμε ‘ως εδώ’» προσθέτοντας ότι πριν λίγους μήνες «και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου γλύτωσε τα χειρότερα».

Δεν γίνεται πια, είπε ο υπουργός, «να συνεχίζουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, και σε κάθε Μπουραντώνη να αγανακτούμε πύρινα για τρεις μέρες. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να λύσουμε το θέμα, γιατί δεν το ανέχεται άλλο η δημοκρατική μας συνείδηση, η κοινωνική μας ευαισθησία και η πολιτική μας αποστολή». Αυτά είπε, είναι «είναι καρφί στο κράτος δικαίου».

«Ποιο δικαίωμα παραβιάζει λοιπόν η παρουσία της Αστυνομίας, όταν ήδη παραβιάζεται συστηματικά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και στοχασμού μέσα στο πανεπιστήμιο;» αναρωτήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης και τόνισε πως «οι ‘χωροφύλακες’ της ελευθερίας έκφρασης, η ‘γκεστάπο’ στις σχολές (σ.σ. κατά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης) δεν είναι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν. Είναι οι τραμπούκοι, που άλλοι ανέχονται, άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται». Ο υπουργός ξεκαθάρισε, πως «η παρουσία της Αστυνομίας στα ΑΕΙ δεν είναι ιδεολογική επιλογή, αλλά συζητιέται μόνο σαν αναγκαίο και μεταβατικό μέτρο αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης». Κάλεσε «να πάψουν οι άστοχες κρίσεις και οι άτοπες συγκρίσεις με τον υπόλοιπο κόσμο», καθώς «εδώ έχουμε μια διαρκή κρίση παρακμής, που πλέον δεν μπορεί να συνεχισθεί. Κρίση που παροξύνθηκε και θέλει ένα σχέδιο λύσης».

Σχολιάζοντας την άποψη ότι «μπορεί προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας να αναλάβει την φρούρηση», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπενθύμισε τη δήλωση του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Π. Μήτκα τον Ιούνιο του 2017, που έλεγε πως «η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να διαφυλάξει τους χώρους από διακινητές και άλλα τέτοια στοιχεία, δεν μπορεί να ασχολείται με εγκλήματα ποινικού δικαίου, ούτε να συλλάβει κανένα…Οι φύλακές μας είναι θυρωροί και επόπτες κτηρίων. Ούτε επιχειρησιακή ικανότητα έχουν, ούτε νομική εξουσιοδότηση να κυνηγούν παρανομούντες».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ρώτησε αν κάποιος από την Αριστερά «θα ήθελε να δώσει στις ιδιωτικές εταιρείες τέτοιες αρμοδιότητες» και ανέφερε ότι «μόνο η Αστυνομία μπορεί σήμερα. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι μια ακόμη τρύπα στο νερό»… Σχετικά, με το εάν οι ομάδες περιφρούρησης θα πρέπει να υπάγονται στις πρυτανικές αρχές και όχι στην αστυνομία, ο υπουργός αντιπρότεινε το ερώτημα: «Έχετε ρωτήσεις τις πρυτανικές αρχές εάν το θέλουν και εάν μπορούν; Σήμερα τουλάχιστον δεν το μπορούν. Μακάρι να το μπορέσουν στο μέλλον».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «για τεσσεράμισι χρόνια άφησε και κακοφόρμισε η ανομία, φούντωσε η εγκληματικότητα στα ιδρύματα. Οι απαντήσεις των υπουργών σας, ήταν, είτε η κάλυψη, είτε η αδιαφορία, είτε το αμίμητο πως ‘το θέμα θα λύσει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα’. Και μέχρι να έρθει αυτό το κίνημα στα πανεπιστήμια, έγινε καθεστώς ο φόβος, εμπεδώθηκε η μοιρολατρία. Έγινε ανεκτή, θεωρήθηκε σχεδόν φυσιολογική η ανελευθερία».

Αντιπαράθεση με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαδεχόμενος στο βήμα της ολομέλειας τον κατελθόντα γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, σχολίασε την ομιλία του λέγοντας πως «από όσα άκουσα, το μόνο σωστό ήταν η προφορά του ‘Κέιμπριτζ’. Τα υπόλοιπα είναι «βεβαιότητες» με ύφος αλλά χωρίς επιχειρήματα, όπως τον άκουσα να λέει ότι η ΔΑΠ και η Αστυνομία θα κάνουν επιθέσεις στα πανεπιστήμια. Τον θαυμάζω που αντέχει όρθιος τόση πραγματικά τερατολογία!».

O υπουργός επίσης είπε, ότι «δεν μπορώ να μην σχολιάσω αυτό που είπε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης για τα «μέσα αποβλάκωσης», μέσα από τα οποία όμως, εσείς επί πολλά χρόνια ήσασταν παρών κάθε πρωί ως αναλυτής των μνημονίων, που με αντιμνημονιακό λόγο λέγατε ψέματα και καλλιεργούσατε ψευδαισθήσεις σε εκατομμύρια Έλληνες. Και ευτυχώς όταν ήρθατε (σ.σ. στην κυβέρνηση το 2015) δεν μπορέσατε να ολοκληρώσετε τα σχέδιά σας και να καταστρέψετε την Ελλάδα. Και δεν κινδυνεύουμε σήμερα να καταστρέψετε την Ελλάδα, διότι αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, απάντησε στον κ. Χρυσοχοΐδη, ότι «η παρουσία μου στα μέσα μαζικής ‘αποβλάκωσης’ – όπως τα ονόμασαόταν δήθεν έλεγα ψέματα για το μνημόνιο, ήταν τότε που εσείς το είχατε υπογράψει χωρίς να το έχετε διαβάσει. Ελπίζω από τότε να το έχετε διαβάσει και να έχετε διαβάσει και τους σχολιασμούς που έχουν γίνει» γιατί αυτό που έλεγα ήταν ότι «το πρώτο μνημόνιο που υπογράψατε, μας το έδωσαν για να αποπληρωθούν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες, όχι για να σωθεί η Ελλάδα. Και δεύτερον, ότι δεν θα έβγαινε και θα χρειαζόταν και δεύτερο, και μετά και τρίτο, και θα πηγαίναμε στον αιώνα τον άπαντα… μέχρι το 2060. Αυτά δεν ήταν τα ψέματα, ήταν η αλήθεια. Μπορεί να μην σας άρεσαν τότε, όπως δεν σας αρέσουν και αυτά που λέω τώρα».

Διαφήμιση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, του αντέτεινε ότι «τα μέσα μαζικής ‘αποβλάκωσης’ τότε, ήταν το βήμα για να διασπείρετε βαριά ψέματα, καταστροφικά σε βάρος του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας. Και θέλω να σας πω, ότι αυτός ο εφιάλτης πέρασε, και ας μην προσπαθείτε να μας το θυμίσετε, είναι περασμένα και ξεχασμένα για εμάς. Σας αφήνω στην ζάλη των αναζητήσεών σας».

Ο κ. Βαρουφάκης με τη σειρά του, του ανταπάντησε πως «εσείς δεν είστε γέννημα θρέμμα της ΝΔ. Γιατί όταν έβγαινα και έλεγα εγώ αυτά στα ΜΜΕ, θυμάμαι μια φορά πως όταν γύρισα στο σπίτι μου μετά από μια τέτοια παρουσία μου στην ΕΡΤ, με πήρε τηλέφωνο ένας κύριος Αντώνης Σαμαράς και μου είπε ότι ‘ποτέ δεν έχει συγκινηθεί τόσο πολύ ακούγοντας αυτά που έλεγες’. Γιατί τότε, η ΝΔ, πριν το δεύτερο μνημόνιο συμφωνούσε μαζί μας. Εσείς δεν είστε γέννημα-θρέμμα της ΝΔ. Βρείτε τα μεταξύ σας».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Διαφήμιση
ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE8 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS8 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ