
Κίνα: Θανατική ποινή σε νηπιαγωγό που δηλητηρίασε 25 παιδιά
Σε θάνατο καταδικάστηκε νηπιαγωγός στην Κίνα που κρίθηκε υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση 25 παιδιών, ένα εκ των οποίων πέθανε. Σύμφωνα με το BBC, η Γουάνγκ Γιουν συνελήφθη πέρυσι όταν τα παιδιά ενός νηπιαγωγείου
Σε θάνατο καταδικάστηκε νηπιαγωγός στην Κίνα που κρίθηκε υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση 25 παιδιών, ένα εκ των οποίων πέθανε. Σύμφωνα με το BBC, η Γουάνγκ Γιουν συνελήφθη πέρυσι όταν τα παιδιά ενός νηπιαγωγείου
στην πόλη Τζιάζουο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση κατόπιν κατανάλωσης του πρωινού τους γεύματος στο σχολείο
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γουάνγκ έριξε νιτρικό οξύ στο γεύμα των παιδιών για να εκδικηθεί μια συνάδελφό της που ήταν η δασκάλα των παιδιών. Οι δύο νηπιαγωγοί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είχαν διαφωνήσει σε θέματα διαχείρισης των μαθητών. Η συνάδελφος περιέγραψε τη δράστιδα ως «απεχθή και κακία». Το συμβάν στις 27 Μαρτίου του περασμένου έτους συγκλόνισε την Κίνα και έγινε πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο.
Ακολούθησε αστυνομική έρευνα και η νηπιαγωγός συνελήφθη. Τη Δευτέρα, ένα τοπικό δικαστήριο στην πόλη Τζιαοζούο καταδίκασε την Γουάνγκ σε θάνατο. Το νιτρώδες νάτριο χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο τροφίμων αλλά μπορεί να είναι τοξικό σε υψηλές ποσότητες.
Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Γουάνγκ είχε δηλητηριάσει ανθρώπους. Αναφέρθηκε σε προηγούμενο περιστατικό, με την εκπαιδευτικό να αγοράζει την ίδια ουσία μέσω Διαδικτύου, δηλητηριάζοντας τον άντρα της που υπέστη μεν ζημιά αλλά όχι σοβαρή.
Χιλιάδες εκτελέσεις στην Κίνα κάθε χρονιά
Ένα από τα 25 παιδιά που δηλητηριάστηκαν, πέθανε τον Ιανουάριο έπειτα από 10 μήνες νοσηλείας. Το δικαστήριο τόνισε ότι οι συνέπειες των εγκλημάτων της ήταν εξαιρετικά σοβαρές και αξίζει να τιμωρηθεί αυστηρά. Η ποινή εκτελείται συνήθως με θανατηφόρο ένεση.
Η Κίνα μάλιστα είναι ανάμεσα στις χώρες που πραγματοποίησαν τις περισσότερες εκτελέσεις το 2019. Ειδικότερα, κατά την περσινή χρονιά εκτελέστηκαν σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον 657 άνθρωποι. Στα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι σχετικές καταγραφές από την Κίνα, όπου ο αριθμός των εκτελέσεων, αν και πιστεύεται πως ανέρχεται σε χιλιάδες κάθε χρόνο, παραμένει απόρρητος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν ένα ανεπτυγμένο απόρρητο σύστημα απόκρυψης των εκτελέσεων με την κυβέρνηση της χώρας να μην ανταποκρίνεται στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρει πόσους ανθρώπους εκτελεί.