fbpx
Menu

Νέα Έρευνα: Η ζέστη και η υγρασία επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού

  • Γράφτηκε από τον 
Δείτε πώς έδρασε ο ιός σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία και πώς σε χώρες με υψηλή υγρασία | Διεθνείς Ειδήσεις Δείτε πώς έδρασε ο ιός σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία και πώς σε χώρες με υψηλή υγρασία | Διεθνείς Ειδήσεις

Η άνοδος της θερμοκρασίας και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι πιθανότατα θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ανά την υφήλιο, αλλά δεν θα τη σταματήσει από μόνη της η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, επισημαίνει μια νέα μελέτη.

Είναι μια επιστημονική αλήθεια πως ιοί συγγενείς με τον κορωνοϊό δεν έδειξαν ίδια αντοχή σε θερμά και στεγνά κλίματα, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να παραμένουν στον αέρα και τους έριχναν στο έδαφος, όπου η διάρκεια ζωής τους ήταν ως 3 ώρες. Αντιθέτως, σε πιο υγρά περιβάλλοντα ή με τη συνισταμένη της χαμηλής υγρασίας, αυτό που διαφαίνεται από επιστημονικές εκτιμήσεις είναι πως ιοί τέτοιας μορφής διατηρούνται για ως και 9 ημέρες στην εναέρια ατμόσφαιρα. 

Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού συνέβησαν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου (37,4-62,6 βαθμών Φαρενάιτ).

Ενώ οι χώρες με κλίμα Ισημερινού και αυτές στο Νότιο Ημισφαίριο, που βρίσκονται εν μέσω καλοκαιριού, είχαν ανακοινώσει κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο οι περιοχές με μέσες θερμοκρασίες άνω των 18 βαθμών Κελσίου (64,4 βαθμών Φαρενάιτ) αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής λιγότερο από το 6% των παγκόσμιων κρουσμάτων.

«Όπου οι θερμοκρασίες είναι ψυχρότερες, ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται γρήγορα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Qasim Bukhari. «Το βλέπετε αυτό στην Ευρώπη, αν και το σύστημα υγείας εκεί είναι από τα καλύτερα στον κόσμο».

Η σχέση με τη θερμοκρασία είναι εμφανής και στις ΗΠΑ, καθώς σε νότιες πολιτείες, όπως στην Αριζόνα, στη Φλόριντα και το Τέξας, ο ρυθμός ανάπτυξης της επιδημίας είναι βραδύτερος σε σχέση με τις βόρειες πολιτείες όπως της Ουάσινγκτον, της Νέας Υόρκης και του Κολοράντο.

Το εποχικό μοτίβο μοιάζει με αυτό που έχουν παρατηρήσει οι επιδημιολόγοι και με άλλους ιούς. Η Δρ. Deborah Birx, παγκόσμια συντονίστρια για το AIDS στις ΗΠΑ και μέλος της task force που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δήλωσε πρόσφατα πως η γρίπη, στο Βόρειο Ημισφαίριο, γενικά ακολουθεί μια τάση εκδήλωσης από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Οι τέσσερις τύποι του κορωνοϊού που προκαλούν το κοινό κρύωμα κάθε χρόνο, επίσης ελαττώνονται όταν ζεσταίνει ο καιρός.  

Επίσης σε μια πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua στην Κίνα,ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19, που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός με τα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, επιβραδύνθηκε καθώς ζέστανε ο καιρός και αυξήθηκε η υγρασία σε 100 κινεζικές πόλεις. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, «η υψηλή θερμοκρασία και η σχετικά υψηλή υγρασία μειώνουν σημαντικά την μετάδοση της Covid-19.» Ωστόσο, μολονότι η έρευνα αλλά και ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν ευνοούν τον κορωνοϊό, η ζέστη και η υγρασία απλώς θα επιβραδύνουν τον ρυθμό μετάδοσής του, δεν θα τον σταματήσουν.

Σε κάθε περίπτωση κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό και αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ακόμα κι αν συμβεί όντως ο ιός να ηττηθεί από τον καύσωνα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναέρθει, ούτε ότι θα πρέπει να πέσουν εντελώς οι άμυνες και η προσοχή, ατομική, συλλογική, εθνική και υπερεθνική.

Εμείς παρουσιάζουμε απλά έρευνες, τα συμπεράσματα δικά σας.

 

επιστροφή στην κορυφή