ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κοτζιάς: Η Τουρκία ήξερε από καιρό ότι θα επεκτείναμε την αιγιαλίτιδα ζώνη

«Η Τουρκία ήξερε από καιρό ότι θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη» δήλωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του.

Published

on

«Η Τουρκία ήξερε από καιρό ότι θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη» δήλωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του.

 «Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, το ήξεραν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτική σταθμό «Σίγμα».

Ανέφερε ακόμη πως η πρόσκληση για τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα «υπήρχε από καιρό».

«Ήταν προγραμματισμένη συνάντηση» είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί οι Τούρκοι να έθεσαν κάποιες ερωτήσεις ή απορίες για την αιγιαλίτιδα.

Advertisement

Για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την θωράκιση των κρατών τους.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οροθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας είπε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οροθετηθεί με την Αίγυπτο.

Ο πρώην ΥΠΕΞ δήλωσε ότι παραμένει «βουλευτής της πλειοψηφίας» ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά.

Αναφερόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι τρέφει σεβασμό προς το πρόσωπό του, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μετα-αποικιοκρατικά καθεστώτα. «Η φράση που είπε στο Μοντανά ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ένα καθεστώς μετα-αποικιακό, όπως αυτό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων είναι μια πάρα πολύ μεγάλη κατάκτηση για την ελληνοκυπριακή πλευρά» επισήμανε. Εκτίμησε παράλληλα ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα αρχίσει από καλύτερη θέση, καθώς έχει μπει στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών.

Advertisement

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΡΕΣΟΥΝ

Exit mobile version