fbpx
Menu

Σαντορίνη: Ένα νησί… θηρίο στην καρδιά των Κυκλάδων

  • Γράφτηκε από τον 
Το Πολυτελές 5 Αστέρων Ξενοδοχείο, το Pegasus Suites & Spa σας υπόσχεται Ανέμελες και Αξέχαστες Διακοπές απολαμβάνοντας την Μαγεία και το Μυστήριο της Σαντορίνης | Σαντορίνη Ξενοδοχεία Το Πολυτελές 5 Αστέρων Ξενοδοχείο, το Pegasus Suites & Spa σας υπόσχεται Ανέμελες και Αξέχαστες Διακοπές απολαμβάνοντας την Μαγεία και το Μυστήριο της Σαντορίνης | Σαντορίνη Ξενοδοχεία

Στα πέρατα του κόσμου η Σαντορίνη είναι γνωστή με το σημερινό της όνομα, ωστόσο για χρόνια διέθετε διαφορετική ονομασία, καθώς από τους αρχαϊκούς χρόνους λεγόταν Θήρα. Και φαίνεται πως το όνομά της δεν ήταν τυχαίο, αφού «θηρ» ήταν η λέξη που χρησιμοποιείτο για την έννοια του θηρίου, του τέρατος. 

Στη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων λοιπόν η Σαντορίνη είχε ένα θηρίο κρυμμένο στα βάθη του Αιγαίου που βρυχάτο και οι ηφαιστειακές εκρήξεις δήλωναν αυτά ακριβώς τα ξεσπάσματά του. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με ένα άλλο νησί του ηφαιστειακού τόξου, τη Νίσυρο, οι εκρήξεις του οποίου αποδίδονταν στην καυτή ανάσα του γίγαντα Πολυβώτη, τον οποίο τραυμάτισε ο Ποσειδώνας. 

Χωρίς να πάψει να αποτελεί ακόμη και σήμερα μια δυνάμει απειλή, φαίνεται πως η Σαντορίνη είναι σήμερα δημοφιλής και ξεχωριστή χάρη και στο ηφαίστειό της, αφού η Καλντέρα είναι ονομαστή για τον μορφολογικό σχηματισμό της και για τα υπέροχα ηλιοβασιλέματά της. Όλο το νησί μάλιστα έχει επηρεαστεί γεωλογικά από το ηφαίστειο, που μάλιστα δεν είναι το μόνο στην περιοχή, αφού το υποθαλάσσιο Κολούμπο, στα ανοιχτά της ομώνυμης παραλίας, συμπληρώνει το παζλ.

Έχοντας υποστεί πολλές εκρήξεις στο διάβα των αιώνων, οι ηρωικοί Σαντορινιοί δεν εγκατέλειψαν το νησί τους, αλλά έμειναν και προσάρμοσαν τη ζωή τους στα νέα κάθε φορά δεδομένα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αμπέλια σε χαμηλό ύψος και σε σχήμα κουλούρας, από τα οποία έχουν βγει πολλές ονομαστές μάρκες κρασιών. 

Ώσπου ήρθε μια άλλη… έκρηξη η οποία δικαίωσε τους ντόπιους και ανέβασε το νησί σε δυσθεώρητα ύψη δημοτικότητας. Και μιλάμε βέβαια για την έκρηξη του ελληνικού τουρισμού τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Οι αλλοδαποί άρχισαν να γνωρίζουν μια Ελλάδα ζωηρή, πολύχρωμη, με νησιά πραγματικούς επίγειους παραδείσους διασκέδασης, αρκετά διαφορετική από αυτήν που έμαθαν στα σχολικά τους βιβλία. Αλλά και οι ντόπιοι χάρη στο σταδιακά αυξανόμενο εισόδημά τους έμαθαν καλύτερα την ίδια τους τη χώρα. 

Η Σαντορίνη χάρη στη γεωλογική ιδιαιτερότητά της και η Μύκονος λόγω του ότι είναι το τελευταίο κατοικήσιμο νησί που συναντά κανείς πριν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου πήραν γρήγορα τα πρωτεία στον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο η Σαντορίνη είναι εκείνη που γοητεύει τους πάντες και απευθύνεται σε όλους, χωρίς να προτιμά ή να αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. 

Και αυτό γιατί τόσο η διαμονή όσο και η διασκέδαση στο νησί κινούνται σε ένα ευρύ οικονομικό φάσμα, αφού μπορεί κανείς να φάει φτηνά και να μείνει σε ένα από τα ενοικιαζόμενα σωμάτια ή στούντιο των Φηρών, της πρωτεύουσας του νησιού. Η μετακίνηση είναι πολύ εύκολη με τα λεωφορεία που φτάνουν σε όλες σχεδόν τις παραλίες του νησιού και τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ακόμη και δωρεάν, δεν λείπουν, ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Με λίγο ψάξιμο παραπάνω η εμπειρία των διακοπών στη Σαντορίνη μπορεί να είναι πολύ οικονομική. 

Όσο για την αρχική ονομασία της Σαντορίνης, θα λέγαμε ότι μάλλον ταιριάζει στις τουριστικές της επιδόσεις και στον τρόπο με τον οποίο τη βλέπουν οι ανταγωνιστές της, σαν ένα θηρίο που με τη δυναμική του κατατροπώνει όλους τους άλλους προορισμούς για τις θερινές – και όχι μόνο – διακοπές.            

Δείτε περισσότερα: https://pegasussuites.com

επιστροφή στην κορυφή