fbpx
Menu

ISKRA:Σοκ & δέος στους θεσμούς από τον αγωγό ρευστότητας φυσικού αερίου

Νέα δεδομένα βαρύνουσας σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», αλλά και τη γενικότερη πορεία της χώρας μας, εισάγει το ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου με τα πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη που αυτή θα έχει για την ελληνική πλευρά. Η ορατή πλέον προοπτική για άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στη χώρα μας ύψους μέχρι 5 δις. ευρώ, αλλά και η αναβάθμιση του ευρύτερου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας προβάλλουν ως απολύτως ρεαλιστική μια εναλλακτική πορεία του τόπου, μακριά από εκβιασμούς, πιέσεις και ψευτοδιλήμματα των δανειστών του τύπου «υποταγή στα μνημόνια ή χρεοκοπία».

 

Μια τέτοια προοπτική έχει προκαλέσει σοκ και δέος στους δανειστές, καθώς αλλάζει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και ακυρώνει την τακτική του πολέμου ρευστότητας που είχαν κηρύξει σε βάρος της χώρας, προκειμένου να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να υποχρεωθεί σε μια συμφωνία «στα μέτρα τους» με αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις (μειώσεις μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αύξηση φορολογίας και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας).  

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημερινό (18/4) δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», με τίτλο «Η Ρωσία στέλνει άμεσα έως 5 δις. Ευρώ στην Αθήνα με αγωγό», που από το πρωί έχει κάνει το γύρο του κόσμου, αναφέρει ότι «λύση από τη Ρωσία, για το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας, φέρνει ενδεχόμενο συμφωνίας για τον αγωγό». Το ζήτημα του αγωγού συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενός προσθέτει το Spiegel. «Τα χρήματα από τη Ρωσία θα είναι προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η Ελλάδα από τον αγωγό, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Μάλιστα, στο άρθρο φιλοξενείται και δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονομάζεται, αλλά, κατά το περιοδικό, έχει γνώση της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η συμφωνία θα αλλάξει ριζικά τις διαπραγματεύσεις.

Το πόσο έχει θορυβήσει η είδηση αυτή το ευρωενωσιακό κατεστημένο φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  δήλωσε αμήχανος ότι είναι …ευτυχής για το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία για αέριο με τη Ρωσία, προσθέτοντας βέβαια, για ευνόητους λόγους, πως δεν πιστεύει ότι «αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους  ευρωπαίους εταίρους της.  

Παράλληλα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα κινδυνολογικά δημοσιεύματα των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το λαό και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, για να εφαρμόσει καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ΕΕ μαζί με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους τους δίνουν πλέον «τα ρέστα» τους σε εκβιασμούς, κινδυνολογία και τρομοκρατία προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, με τη σημερινή (18/4) επανέναρξη των συνομιλιών στο Brussels Group.  

Στο πλαίσιο αυτό το Reuters γράφει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και ξεκινά να πληρώνει του δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs), δημιουργώντας ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης!  

Από την άλλη πλευρά με ένα εννεασέλιδο αφιέρωμά της στην Ελλάδα η γαλλική “Libetation” ανοίγει το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας στην ΕΕ, με αφορμή τη «σύγκρουση» Ελλάδας και Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα, που τέθηκε υπό μορφή «στρογγυλής τραπέζης», διατυπώνεται ως εξής: «Ψήφος των Ελλήνων κατά ευρωπαϊκών κανόνων, νομιμότητα της κάλπης κατά αυτής των Συνθηκών: Οι περιοριστικές δεσμεύσεις (εξαναγκασμοί) που επιβάλλονται στην Αθήνα σημαίνουν άρνηση της Δημοκρατίας;».

Την ίδια στιγμή ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε: «Αν και οι δύο πλευρές ‘’παίζουν’’ σκληρά, προσεγγίζουν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», ενώ υπογράμμισε ότι διαφωνεί με εκείνους που ισχυρίζονται ότι στην περίπτωση ενός Grexit, είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

επιστροφή στην κορυφή