Menu
K2 Items
K2 Categories

BLOOMBERG: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, ενέχει κινδύνους για κρίση ρευστότητας και πιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αναφέρει το Bloomberg, που αναλύει το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, εταιρείες και δανειστές έχουν χάσει ουσιαστικά την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας. Οι υπάρχουσες πηγές ρευστότητας είναι τα κεφάλαια διάσωσης από τις χώρες της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

 

Η αποτυχία να βρεθεί συμβιβασμός σημαίνει ότι αυτές οι πληρωμές θα σταματήσουν. Κάτι που σημαίνει την αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, που φτάνουν στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015.

«Αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι συνομιλίες σταμάτησαν, υπάρχει ο κίνδυνος να αναστείλει τον ELA, αφήνοντας ίσως την Ελλάδα δίχως άλλη επιλογή παρά να βγει από την ευρωζώνη», ανέφερε η Τζένιφερ ΜακΚίον, επικεφαλής οικονομολόγος του Capital Economics Ltd. στο Λονδίνο.

Η έλλειψη πρόσβασης στα κεφάλαια διάσωσης θα σήμαιναν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 15 δισ. ευρώ του βραχυπρόθεσμου χρέους που κατέχουν οι δανειστές της χώρας, σημειώνει το Bloomberg. Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και η επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να αγοράσουν νέα ομόλογα.

Χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης, το αναξιόχρεο κράτος και οι τράπεζές του θα έπρεπε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα νέο νόμισμα, καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρευστό. Αυτή θα ήταν η αρχή μίας de-facto εξόδου από την ευρωζώνη, προκαλούμενη από την ανικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ρευστότητας που φτάνει τα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 10.9 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αν δεν ζητηθούν για τέτοια χρήση, ή δεν υπάρχει πολιτική απόφαση στο Eurogroup για άλλη χρήση αυτού του ποσού έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα επιστραφεί στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).

Το 2012 τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη των εθνικών τραπεζών τους και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ, προβλεπόμενα κέρδη από αυτή τη συμφωνία για το 2015 και 2016 είναι 3,7 δισ. ευρώ και άλλα 1,9 δισ. Εκκρεμούν από το 2014.

Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος ή ζητήσει παράταση, θα μπορεί να πάρει τα 1,8 δισ. που εκκρεμούν από τις δεσμεύσεις του EFSF. Αν και το πρόγραμμα της ΕΕ εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται την επόμενη χρονιά. Η αποτυχία συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα με την ευρωζώνη θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει τις δόσεις του δικού του προγράμματος περίπου 12,5 δισ. που εκκρεμούν.

Οι ελληνικές τράπεζες επιβιώνουν χάρη στη σανίδα σωτηρίας του ELA, που υπόκειται στην έγκριση της ΕΚΤ. Σήμερα αυτή ανέρχεται στα 65 δισ. Ευρώ, αλλά αν στο τέλος του μήνα δεν υπάρχει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει την πρόσβαση στα κεφάλαια του ELA.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεκεμβρίου 11, 2018

Γαλλία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης κοντά στην εμβληματική χριστουγεννιάτικη αγορά, στην Κεντρική Πλατεία Κλεμπέρ στην πόλη του Στρασβούργου.
Δεκεμβρίου 11, 2018

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για ναρκωτικά στο ΑΠΘ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε χώρους του ΑΠΘ, αλλά και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με τις αρχές να…
Δεκεμβρίου 11, 2018

Αλβανία: Νέα πρόκληση - Παραχωρεί ακίνητα Ελλήνων ομογενών!

Χαμός στην Αλβανία μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα που ανήκουν…
Οκτωβρίου 28, 2018

Νεκρός από αλβανικά πυρά ο ομοεθνής που ύψωσε τη σημαία

Νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε ο 35χρονος Ελληνας, τον οποίο καταδίωκαν οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας της Αλβανίας. Σύμφωνα με…
Οκτωβρίου 28, 2018

5000 Ναπολιτάνοι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία για να σώσουν τον μικρό Alex

Στην έκκληση για βοήθεια που απευθύνε η οικογένεια του 6χρονου Αλέξανδρου, ο οποίος χρειάζεται άμεσα μεταμόσχευση μυελού των οστών, απάντησαν…