NASA: Εικονική περιήγηση στον πλανήτη Άρη με νέο τρισδιάστατο χάρτη
Η NASA μόλις κυκλοφόρησε τον πιο λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη του πλανήτη Άρη που δημιουργήθηκε ποτέ
Η NASA μόλις κυκλοφόρησε τον πιο λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη του πλανήτη Άρη που δημιουργήθηκε ποτέ. Δημιουργήθηκε από το εργαστήριο Bruce Murray για την Planetary Visualization στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στην Πασαντένα, ο διαδραστικός χάρτης Global CTX Mosaic of Mars είναι ένα μωσαϊκό που δημιουργήθηκε από εικόνες που ελήφθησαν από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA — πιο συγκεκριμένα, από τη μαύρη -και-λευκή κάμερα περιβάλλοντος.
Η ομάδα ανέπτυξε τον χάρτη σε μια περίοδο έξι ετών, συρράπτοντας περίπου 110.000 εικόνες του Άρη. Οι περισσότερες από τις εικόνες οργανώθηκαν χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο υπολογιστή, αλλά 13.000 προστέθηκαν στον χάρτη χειροκίνητα από ερευνητές.
Both scientists and the public can navigate a new global map of Mars that shows cliffs, craters, and dust devil tracks in mesmerizing detail. It uses a mosaic composed of 110,000 images from NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter. See more and try it yourself: https://t.co/TO69fe9pBK pic.twitter.com/4Dq0KnsVum
— NASA Mars (@NASAMars) April 5, 2023
Ο χάρτης είναι τόσο λεπτομερής που καλύπτει περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του Άρη σε κάθε pixel. Με άλλα λόγια: Εάν ο χάρτης επρόκειτο να εκτυπωθεί, η εικόνα των 5,7 τρισεκατομμυρίων pixel (5,7 Terapixel) θα ήταν μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
«Ήθελα κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό. Είναι ταυτόχρονα ένα όμορφο προϊόν τέχνης και επίσης χρήσιμο για την επιστήμη», δήλωσε η Λόρα Γκέρμπερ, επιστήμονας του Άρη στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια.
Στην πραγματικότητα, 120 δημοσιεύσεις με κριτικές έχουν ήδη αναφέρει την έκδοση beta του χάρτη, καταδεικνύοντας το όφελος για τους επιστήμονες.
Αλλά ο χάρτης είναι επίσης διαθέσιμος στο κοινό και είναι εξαιρετικά εύκολος στη χρήση του. Απλώς ανοίξτε τον χάρτη σε ένα πρόγραμμα περιήγησης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ για να εξερευνήσετε διάφορες περιοχές του πλανήτη, κάνοντας μεγέθυνση για να δείτε λεπτομέρειες όπως ίχνη «σκόνης διαβόλου» που διασχίζουν την επιφάνεια.
Υπάρχουν ακόμη και καρτέλες για να κάνετε κλικ που θα σας φέρουν σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο κρατήρας Jezero, όπου το rover Perseverance της NASA λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, και το Olympus Mons, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα.
«Ήθελα κάτι που να είναι προσβάσιμο σε όλους», είπε ο διευθυντής του εργαστηρίου Murray, Τζέι Ντίκσον, ο οποίος ηγήθηκε του έργου. «Τα παιδιά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τώρα. Η μητέρα μου, που μόλις έκλεισε τα 78, μπορεί να το χρησιμοποιήσει τώρα. Ο στόχος είναι να χαμηλώσουν τα εμπόδια για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον Άρη».