Connect with us

Δημοσιεύθηκε

/

Σε περισσότερα από 25 δις ευρώ θα ανέλθουν με την εθνική συμμετοχή οι πόροι του επόμενου ΕΣΠΑ που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027. Πρόκειται για σημαντική αύξηση η οποία αγγίζει τα 5 δις ευρώ συγκριτικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020).

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει εκπονήσει σχέδιο με προτάσεις για την κατανομή των πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο.

Περίπου το 30% των πόρων θα κατανεμηθούν στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα κονδύλια για τις Περιφέρειες θα είναι αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι ελληνικές περιφέρειες έχουν υποβαθμιστεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κατατάσσονται πλέον στις λιγότερο ανεπτυγμένες. Όλες οι περιφέρειες της Ευρώπης κατατάσσονται με βάση το ΑΕΠ, με εκείνες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά από τις περισσότερο ανεπτυγμένες.

Το περιφερειακό πρόγραμμα για την Αττική για παράδειγμα, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2,3 δις ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Πρόκειται για αύξηση που υπερβαίνει το 100% συγκριτικά με το προηγούμενο περιφερειακό πρόγραμμα το οποίο ανήλθε σε 1,1 δις ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο από το επόμενο ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διαδραματίσει το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το οποίο έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη. Το σχέδιο για την ελληνική οικονομία αναμένεται να λάβει την οριστική του μορφή έως τα μέσα Οκτωβρίου και ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η παροχή διευκρινίσεων προς την Κομισιόν για την αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο περιλαμβάνει τους εξής πυλώνες:

Ψηφιακή διακυβέρνηση
Περιβάλλον και ενέργεια
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Υποδομές, μεταφορές και ευρυζωνικά δίκτυα
Επενδύσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις
Μέσω των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ) χρηματοδοτούνται έργα για την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες. Συνολικά, διατέθηκαν σε δήμους 260 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΟΧΕ στο πλαίσιο του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Ωστόσο, ελάχιστα από τα διαθέσιμα κονδύλια απορροφήθηκαν δεδομένου ότι στην Κομισιόν έχουν δηλωθεί ως δαπάνες μόλις 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca» Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 μήνες πριν

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης του «Espai Barca»

To σχέδιο προβλέπει 20 επενδυτές με 1,450 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το κόστος των εργασιών του σχεδίου

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Λισαβόνα: Ακτιβιστές μάζεψαν 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν σε πλατεία

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συνέλεξαν περίπου 650.000 αποτσίγαρα και τα στοίβαξαν την Κυριακή σε μια πλατεία, στο κέντρο...

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 μήνες πριν

Franz Müllner: Τράβηξε τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα

Ο αθλητής Franz Müllner τράβηξε ένα τρένο 81 τόνων για δέκα μέτρα και 60 εκατοστά σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4»
YOUTUBE8 μήνες πριν

Η Χάρις Αλεξίου στον καναπέ του «Στούντιο 4»

Η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την οικογένειά της και...

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram
SOCIAL NEWS8 μήνες πριν

Heidi Klum: Το supermodel έβαλε “φωτιά” στο Instagram τον αισθησιακό χορό του

Ο αισθησιακός χορός της Heidi Klum, που αναστάτωσε τους θαυμαστές της στο Instagram. Δείτε την ανάρτηση του supermodel

Διαφήμιση

ΑΡΕΣΟΥΝ