Connect with us

Published

on

 «Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, μείνε με το αλάτι για να “ψηθεί” το δέρμα». «Αν πατήσεις αχινό, βάλε λάδι». «Μην περπατάς ποτέ ξυπόλητος στην άμμο». «Το μαύρισμα είναι ένδειξη υγείας». Νουθεσίες σαν κι αυτές περισσεύουν τώρα το καλοκαίρι. Πόσο σίγουρο, όμως, είναι πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Εν όψει θερινών διακοπών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής-Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Ρηγόπουλος, ξεδιαλύνει τους μύθους από τις αλήθειες σε ό,τι είθισται να ακούμε τώρα το καλοκαίρι για το δέρμα και την υγεία του.

* Η θάλασσα «ψήνει» το δέρμα και το κάνει ανθεκτικό. Η άποψη αυτή είναι μύθος, καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά πως αν βάλουμε το δέρμα σε νερό με αλάτι, θα γίνει ανθεκτικό.

Η ρήση αυτή μάλλον προέκυψε επειδή πολλές δερματοπάθειες (όπως η ακμή, η ψωρίαση και διάφορες μορφές εκζεμάτων) βελτιώνονται το καλοκαίρι, είτε πραγματικά είτε φαινομενικά.

Advertisement

Η βελτίωση της ακμής, όμως, οφείλεται κυρίως στο ότι μαυρίζει το δέρμα και έτσι δεν φαίνονται τα σπυράκια και οι ουλές. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλες τις μορφές της ακμής: υπάρχουν ορισμένες που επιδεινώνονται το καλοκαίρι.

Στην ψωρίαση το παρατηρούμενο όφελος προέρχεται κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και δευτερευόντως από το θαλασσινό νερό το οποίο κάνει πιο καλά ανεκτή την έκθεση στον ήλιο.

Όσον αφορά τα εκζέματα, αυτά βελτιώνονται κυρίως από τον ήλιο και όχι από τη θάλασσα.

* Το αλάτι και το ιώδιο κάνουν καλό στο δέρμα και δεν πρέπει να ξεβγαζόμαστε μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ούτε γι’ αυτόν τον ισχυρισμό. Μάλλον το αντίθετο ισχύει, διότι μένοντας το αλάτι όλη μέρα στο δέρμα, κάνει τραχεία την επιφάνειά του και με την τριβή στα ρούχα θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ή και επιδείνωση κάποιας δερματοπάθειας.

Όσον αφορά το ιώδιο, η ποσότητά του στη θάλασσα είναι πολύ μικρή και δεν απορροφάται καν από το δέρμα. Αν υπήρχε ποσότητα που να μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό, οι πάσχοντες από θυρεοειδή δεν θα έπρεπε ποτέ να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.

Advertisement

* Δεν πρέπει ποτέ να καθόμαστε στην άμμο γιατί θα κολλήσουμε μύκητες. Αυτό είναι αλήθεια. Από την άμμο, όμως, δεν κινδυνεύει κανείς να κολλήσει μόνο μύκητες, αλλά και διάφορα βακτήρια και μικρόβια, τα οποία μπορεί να προέρχονται από ούρηση και αφόδευση ζώων (σκύλοι, γάτες, πουλιά).

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν καθόμαστε με βρεγμένο μαγιό στην άμμο, παρά όταν καθόμαστε με στεγνό, διότι η υγρασία κάνει τις συνθήκες μετάδοσης μυκήτων και βακτηρίων ιδανικές, ενώ το νοτισμένο δέρμα είναι ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνιστάται να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό και να βάζουμε στεγνό όταν βγαίνουμε από το νερό ή να καθόμαστε πάντοτε πάνω σε πετσέτα.

* Δεν πρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο ή γύρω από την πισίνα. Αυτό ισχύει κυρίως για τις πισίνες. Έχει βρεθεί ότι το 17% των ανθρώπων που συχνάζουν σε πισίνες πάσχουν από το επονομαζόμενο πόδι του αθλητή – μία μυκητίαση στις μεσοδακτύλιες πτυχές των ποδιών.

Οι μύκητες που την προκαλούν ενδημούν στο υγρό περιβάλλον και δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να τους απομακρύνει από αυτό. Οι επιφάνειες γύρω από τις πισίνες κατά κανόνα είναι μονίμως βρεγμένες, οπότε οι πιθανότητες μολύνσεως με αυτούς τους μύκητες είναι αυξημένες.

Advertisement

Η υγρασία γύρω από τις πισίνες διατηρεί επίσης και τους ιούς ζωντανούς, γι’ αυτό και πολύ συχνή είναι και η εμφάνιση μυρμηγκιάς σε όσους κάνουν συστηματικά μπάνιο σε πισίνα.

Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, για να μολυνθεί κανείς με μύκητα ή ιό, είναι να έχει κάποια λύση της συνεχείας του δέρματος στα πέλματά του, δηλαδή κάποια αμυχή ή μικρή πληγή.

Στη θάλασσα, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι ανάλογο είναι μικρότερες, διότι όταν βγαίνουμε στεγνώνουμε γρήγορα και έτσι λιγοστεύει ο κίνδυνος.

Όσον αφορά τη χρήση πλαστικών παπουτσιών μέσα στο νερό, δεν φαίνεται να βοηθάει σε κάτι – εκτός πια κι αν η θάλασσα έχει αχινούς ή κοφτερά βράχια.

* Το νερό στις πισίνες είναι μολυσμένο. Όταν το νερό της πισίνας χλωριώνεται σωστά ή χρησιμοποιούνται μέθοδοι απολύμανσης, όπως το όζον, και εφόσον γίνεται σωστή συντήρηση, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Advertisement

{loadmoduleid 633}

* Το κοκκίνισμα είναι απαραίτητο για να μαυρίσει το δέρμα. Επίσης είναι μύθος. Το κοκκίνισμα αποτελεί την πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και όχι προϋπόθεση για να μαυρίσει κανείς.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως ένα μικρό κοκκίνισμα συχνά προηγείται του μαυρίσματος σε άτομα με ανοικτόχρωμο ή ευαίσθητο δέρμα. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι έντονο ή/και επώδυνο. Σε τέτοια περίπτωση, είναι δερματική βλάβη, δηλαδή ηλιακό έγκαυμα.

* Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη υγείας. Το μαύρισμα κρύβει ορισμένες ατέλειες – από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος – με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί η ψευδής αίσθηση πως κάνει καλό, συνεπώς είναι ένδειξη υγείας.

Όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος καρκίνου που ελλοχεύει, αλλά και το ότι τα ηλιοεκτεθειμένα δέρματα είναι πρόωρα γερασμένα δέρματα, εξαιτίας της φωτογήρανσης η οποία εκδηλώνεται σε δέρμα που έχει υποστεί πολλά μαυρίσματα στη ζωή του.

Advertisement

* Αν σε τσιμπήσει τσούχτρα, ούρησε στο τσίμπημα για να σου περάσει. Αυτό ενδεχομένως ισχύει και αποδίδεται στο ότι η αμμωνία εξουδετερώνει το δηλητήριο που έχει η τσούχτρα, ακριβώς όπως το κάνουν και τα στικ ή τα άλλα προϊόντα με αμμωνία.

Είναι προφανές πως αν κάποιος βρίσκεται σε ερημική παραλία, δεν έχει μαζί του κάποιο προϊόν αμμωνίας και τον τσιμπήσει τσούχτρα, δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από την ούρηση. 

* Αν πατήσεις αχινό, βάλε λάδι για να αποβάλλει το δέρμα μόνο του τα αγκάθια. Αυτή είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως – το ίδιο και η χρήση καταπλάσματος από κρεμμύδι. Και στις δύο περιπτώσεις, γίνεται πολύ έντονη ενυδάτωση του δέρματος, με στόχο να ωθηθούν τα αγκάθια προς τα έξω.

Πάντως ο καλύτερος τρόπος εξακολουθεί να παραμένει η αφαίρεση των αγκαθιών ένα προς ένα, με το τσιμπιδάκι. Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή, διότι πολύ εύκολα τα αγκάθια εισέρχονται πιο βαθιά στο δέρμα.

* Αν σου μπει αγκίστρι, μην το τραβήξεις προς τα πίσω. Αυτό είναι απολύτως σωστό, διότι τα αγκίστρια έχουν ένα άγκιστρο στην άκρη τους και εάν τα τραβήξει κανείς προς τα πίσω σφηνώνουν και δεν βγαίνουν με τίποτα.

Advertisement

Σε περίπτωση, συνεπώς, ατυχήματος με αγκίστρι, πρέπει κανείς να το σπρώξει έως ότου βγει από την άλλη πλευρά του δέρματος – αφού βεβαίως κόψει πρώτα την πετονιά.

* Τα αδιάβροχα αντηλιακά δεν φεύγουν με τη θάλασσα. Είναι γεγονός πως υπάρχουν αδιάβροχα (waterresistant) αντηλιακά. Ωστόσο, για να ισχύσουν οι οποιεσδήποτε ιδιότητες ενός αντηλιακού, πρέπει να χρησιμοποιείται στη σωστή ποσότητα, δηλαδή 2 γραμμάρια ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος.

Αυτή είναι η ποσότητα που χρησιμοποιείται στις κλινικές μελέτες, αλλά είναι εξαιρετικά μεγάλη – αντιστοιχεί στο να καλυφθεί το δέρμα με ένα παχύ, άσπρο στρώμα.

Στην καθημερινή πρακτική τέτοια επάλειψη δεν γίνεται, συνεπώς η αδιάβροχη ιδιότητα των αντηλιακών κατά κανόνα δεν ισχύει. Επομένως, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως ό,τι κι αν γράφει το αντηλιακό, απαιτείται επανάληψη της επάλειψης μόλις βγει ο λουόμενος από το νερό.

 Το χλώριο της πισίνας χαλάει τα μαλλιά. Αυτό είναι αλήθεια. Το χλώριο κάνει τα μαλλιά σκληρά, θαμπά και ξερά, γι’ αυτό και πρέπει να τα ξεβγάζουμε αμέσως μόλις βγούμε από την πισίνα και να βάζουμε μαλακτική κρέμα.

Advertisement

Αναφέρονται επίσης στην ιατρική βιβλιογραφία σπάνια περιστατικά πρασινίσματος των μαλλιών έπειτα από μπάνιο στην πισίνα. Αυτό δεν οφείλεται στο χλώριο, αλλά στην διαφυγή χαλκού από τις διαβρωμένες χαλκοσωλήνες που υπήρχαν σε κάποιες πισίνες. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, το πρασίνισμα αποκαταστάθηκε από ειδικούς, με τη χρήση σαμπουάν που απορροφούν τον χαλκό.

* Πριν και μετά το κολύμπι στην πισίνα, κάνε μπάνιο με σαπούνι και νερό. Καλό είναι να γίνεται ένα ντους πριν, γιατί καθαρίζει το δέρμα και αυτό δρα προστατευτικά για τους υπόλοιπους λουόμενους.

Μετά το κολύμπι δεν είναι απαραίτητο το σαπούνισμα, αλλά ένα απλό ξέβγαλμα δεν είναι κακή ιδέα – κυρίως για τα μαλλιά, διότι το χλώριο δεν χαλάει το δέρμα.{loadmodule mod_custom,ARTICLE GOOGLE TELOS 2X3}

Advertisement
Advertisement
ΣΧΟΛΙΑ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Ελπιδοφόρο φάρμακο από φύκια – Βελτιώνει κατά 125% τη νόηση

Στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας βρίσκεται ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% <τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα.

Published

on

Αλτσχάιμερ: Ελπιδοφόρο φάρμακο από φύκια - Βελτιώνει κατά 125% τη νόηση

Στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας βρίσκεται ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% <τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα.

Πρόκειται για το ALZ-801 (τραμιπροσάτη), το οποίο θα χορηγείται από στόματος υπό μορφή χαπιού και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών -μεταξύ άλλων- ελαττώνει την ατροφία του ιπποκάμπου και τη φλεγμονή.

Φαίνεται δε, ότι μπορεί να έχει ενδείξεις χορήγησης κυρίως σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που είναι φορείς του προδιαθεσικού γονιδίου της Απολιποπρωτεΐνης Ε ε4 (ΑΡΟΕ e4) και πιθανόν σε παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος- ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή ανακοίνωσή της, με θέμα «Παραμένει το Αβ θεραπευτικός στόχος για τη νόσο Alzheimer; O ρόλος της τραμιπροσάτης», στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων PICAD & MeCoND, οι εργασίες των οποίων αρχίζουν αύριο.

Advertisement

Σε κλινικές δοκιμές τέσσερα φάρμακα

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κλινικές δοκιμές τέσσερα φάρμακα, το Aducanumab, το Gantenerumab, το BAN2401 και το ALZ-801. Τα τρία πρώτα είναι μονοκλωνικά αντισώματα και είναι ενέσιμα (ενδοφλέβια ή υποδόρια) ενώ το τέταρτο -ήτοι το ALZ801 (τραμιπροσάτη)- χορηγείται από το στόμα με μορφή χαπιού. Ο στόχος και των τεσσάρων είναι τα αδιάλυτα ολιγομερή, τα οποία θεωρούνται ότι είναι τοξικά. Η προσπάθεια είναι να χρησιμοποιηθούν, ιδιαίτερα το ALZ -801, σε ασθενείς με θετικό γονίδιο ΑΡΟΕ ε4 (το οποίο είναι γενετικός παράγοντας κινδύνου για Alzheimer), για να μπορέσουμε να δούμε αν αυτά τα φάρμακα έχουν κάποιο αποτέλεσμα σε αυτή την ομοιογενή ομάδα των ανθρώπων. Οι πρώτες μελέτες είχαν καλά αποτελέσματα και τώρα τρέχουν οι μελέτες φάσης 3, οι οποίες περιμένουμε ότι θα έχουν, επίσης, καλά αποτελέσματα. Αλλά για να μπορέσουν να εγκριθούν θα πρέπει να τελειώσει η μελέτη φάσης 3», σημειώνει η κ. Τσολάκη, αναφερόμενη στα νέα φάρμακα για τη νόσο< Alzheimer.

Επισημαίνει ακόμη ότι το πλέον υποσχόμενο απ’ αυτά τα φάρμακα είναι το ALZ-801 γιατί τελικά έδειξε ότι βελτιώνει τη νόηση κατά 125% και τη λειτουργικότητα κατά 81%, ενώ τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμές φάσης 3 βελτιώνουν τη νόηση το πολύ κατά 80-84% (ΒΑΝ2401) και τη λειτουργικότητα κατά 22-26%. Υπογραμμίζει δε πως είναι σημαντικό, ότι ενώ με τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει παρατηρηθεί οίδημα στον εγκέφαλο, με το ALZ-801 δεν παρατηρήθηκε παρόμοιο πρόβλημα.

«Το ALZ-801 είναι το πιο ελπιδοφόρο. Πιστεύω ότι όταν κυκλοφορήσει θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και για προφύλαξη, γιατί μπορούμε να δούμε αν έχουμε το γονίδιο ΑΡΟΕ Ε4 στο χρωμόσωμα 19 στο DNA, και να ξέρουμε, αν έχουμε γενετική προδιάθεση. Αν έχουμε γενετική προδιάθεση, μπορούμε να το παίρνουμε. Αυτό το σκεύασμα παράγεται από τα φύκια, είναι ένα φυτικό προϊόν που έχει εγκριθεί στη Κίνα και έχει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία και καμιά φορά εμετό, εάν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις. Με τη χορήγηση του ALZ-801 φαίνεται ότι και ελαττώνεται ο ρυθμός της ατροφίας του ιππόκαμπου και νοητικά υπάρχει βελτίωση 125%. Ελαττώνει τη φλεγμονή και πραγματικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενδείξεις όπως στο σύνδρομο Down, στην οικογενειακή νόσο Alzheimer με μεταλλάξεις, και πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στο γλαύκωμα και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», προσθέτει η κ. Τσολάκη.

Advertisement
Περισσότερα

ΥΓΕΙΑ

Η υδροξυχλωροκίνη αυξάνει την πιθανότητα θανάτου των ασθενών με Covid-19

Μία νέα διεθνής συνεργατική μελέτη, η οποία αποτελεί μετα-ανάλυση δεκάδων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που έχουν γίνει έως τώρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη των ασθενών με Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα θανάτου τους, ενώ η χλωροκίνη δεν προσφέρει κανένα κλινικό όφελος.

Published

on

Μία νέα διεθνής συνεργατική μελέτη, η οποία αποτελεί μετα-ανάλυση δεκάδων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που έχουν γίνει έως τώρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη των ασθενών με Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα θανάτου τους, ενώ η χλωροκίνη δεν προσφέρει κανένα κλινικό όφελος.

Η μελέτη περιέλαβε 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 9.011 ασθενείς, καθώς και άλλες 14 μη δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές (συνολικά σε 1.308 ασθενείς). Οι δημοσιεύσεις είχαν γίνει σε PubMed, medRxiv και bioRxiv έως τις 16 Οκτωβρίου και, μεταξύ άλλων, αφορούσαν τις μεγάλες διεθνείς κλινικές δοκιμές RECOVERY και SOLIDARITY του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες έγιναν σε 4.716 και 1.853 ασθενείς αντίστοιχα (67% του συνόλου).

Ένας από τους υπεύθυνους της νέα μελέτης (μετα-ανάλυσης) ήταν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης, ειδικός σε θέματα Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, σύμφωνα με τον οποίο «μάλλον 50.000 έως 100.000 θάνατοι μέχρι σήμερα προήλθαν από τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης. Για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι όταν δεν έχεις κάτι αποτελεσματικό, το να χρησιμοποιήσεις ένα φάρμακο ή κάποια άλλη παρέμβαση απλώς για να λες ότι “έκανα κάτι”, είναι η συνταγή για την καταστροφή. Σε αυτήν την πανδημία το βλέπουμε αυτό το φαινόμενο ξανά και ξανά από ανθρώπους που δεν μπορούν να διατηρήσουν μία στοιχειώδη ψυχραιμία. Κλινικός πανικός».

Σε άλλο άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Global Health», ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς προτείνει η πανδημία Covid-19 να χρησιμοποιηθεί σαν ευκαιρία για την εξάλειψη της καπνοβιομηχανίας. Όπως αναφέρει, «η πανδημία είναι φυσικά σοβαρό πρόβλημα, αλλά καταστρέψαμε τα πάντα προσπαθώντας -εν πολλοίς αποτυχημένα και μη ρεαλιστικά- να την εξαλείψουμε. Το κάπνισμα είναι 100 φορές χειρότερο πρόβλημα και είναι επιτέλους ευκαιρία να μπει λουκέτο στις καπνοβιομηχανίες με ένα ρεαλιστικό μεταβατικό πλάνο».

Advertisement

Τέλος, σε ένα τρίτο άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) σχετικά με τις ανοιχτές επιστολές, τις διακηρύξεις και τα μνημόνια που προσπαθούν να συγκεντρώσουν υπογραφές πολλών επιστημόνων σχετικά με την πανδημία και άλλα θέματα, ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι η επιστήμη δεν πρέπει να ασκείται με ακτιβιστικές μεθόδους και με ψηφοφορία διά βοής.

Όπως σημειώνει, «μου ζητήθηκε να ηγηθώ της διακήρυξης Great Barrington Declaration, αλλά δεν το έκανα, αν και συμφωνώ με το 90%. Οι ηγέτες της είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και πολλοί είναι καλοί μου φίλοι. Η αντίθετη διακήρυξη John Snow Memorandum προέρχεται επίσης από εξαιρετικούς επιστήμονες, ανάμεσά τους επίσης βρίσκονται πολλοί φίλοι μου και συμφωνώ μαζί της κατά 50%. Το άθροισμα 90+50 υπερβαίνει το 100%, γιατί οι δυο αντίπαλες διακηρύσσουσες ομάδες συμφωνούν σε πολλά, αν και αρνούνται να συμφωνήσουν».

Οι επιστήμονες που συνυπογράφουν τη Διακήρυξη του Μπάρινγκτον υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτραπεί στις ομάδες χαμηλού κινδύνου του πληθυσμού να ζήσουν χωρίς περιορισμούς για να χτίσουν φυσική ανοσία κατά του κορονοϊού και έτσι να επιταχυνθεί η «ανοσία της αγέλης», με παράλληλη εστιασμένη προστασία των ευπαθών ομάδων. Οι -κατά πολύ περισσότεροι- επιστήμονες του αντίπαλου Μνημονίου Τζον Σνόου θεωρούν ότι μία τέτοια πολιτική θα έχει απαράδεκτα υψηλό ανθρώπινο τίμημα

Advertisement
Περισσότερα

ΥΓΕΙΑ

Καινοτόμο Πρόγραμμα κατάρτισης φροντιστών για την Αλτσχάιμερ στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Σχεδιασμένο από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ» με την καθοδήγηση συνεργατών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Published

on

Σχεδιασμένο από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ» με την καθοδήγηση συνεργατών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης για φροντιστές νοσούντων από Αλτσχάιμερ και Άνοια από το Μητροπολιτικό Κολέγιο ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως, οι οποίες εισάγονται από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ».

Υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για το Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Κώστα Λυκέτσο, και της διδακτικής ομάδας της Andrea Nelson, RN, MS Director of Memory Care Programs at the Johns Hopkins Memory and Alzheimer Treatment Center, η επιστημονική ομάδα του Μητροπολιτικού Κολεγίου έχει προσαρμόσει το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος στις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα της Ελλάδας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Το πρόγραμμα προσφέρεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, με συνδυασμό ασύγχρονης (80%) και σύγχρονης (20%) εκπαίδευσης. Μέσω του προγράμματος καλύπτονται και οι δύο βασικές κατηγορίες φροντιστών:

Advertisement

· οι επαγγελματίες Υγείας (όπως ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις (πρόγραμμα 100 ωρών),

 

· καθώς και τα μέλη οικογενειών που φροντίζουν συνανθρώπους μας που πάσχουν από την Αλτσχάιμερ και τις συναφείς νόσους (πρόγραμμα 40 ωρών).

 

Η ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στην απόκτηση πιστοποίησης, καθιστώντας υψηλά τα ποιοτικά κριτήρια υλοποίησής του.

Advertisement

Οι επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί αποτυπώνουν τις βασικές αρχές της Ιατρικής Ακριβείας στον χώρο των νευροεκφυλιστικών νόσων, έχοντας ως πρότυπο τα αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης που εφαρμόζονται στην Αμερική. Απώτερος στόχος της παροχής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι να αναπτυχθεί ένα νέο επίπεδο παροχών φροντίδας στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Άνοια και Αλτσχάιμερ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας κάντε κλικ εδώ η επισκεφθείτε το www.mitropolitiko.edu.gr

Περισσότερα

GHOSTFILM MEDIA PRODUCTION

Εταιρικά Βίντεο

VIRAL NEWS

Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ7 μήνες ago

Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton,...

- Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης - Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 μήνες ago

Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Έκτακτο διάγγελμα τα ξημερώματα από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ζητώντας από τους ουκρανούς στρατιώτες...

Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη Οι Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον πλανήτη Άρη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Perseverance: Το ρόβερ της NASA έστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του από τον Άρη

Ιστορία γράφει το Perseverance που προσγειώθηκε στον ‘Αρη και έχει στείλει ήδη τις πρώτες εικόνες από την προσεδάφισή του η...

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 έτη ago

«Η Ευρώπη από Ψηλά» μέσα από τον φακό του National Geographic

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του National Geographic αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ευρώπης, μέσα από το 2ο κύκλο της σειράς-ντοκιμαντέρ.

Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι Europa League: Καθάρισε με 4άρα η Μάντσεστερ Γιουν., κοντά στον αποκλεισμό η Νάπολι
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 έτη ago

Europa League: Σαρωτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…καθάρισε με 4άρα την Σοσιεδάδ

Με εξαιρετικούς Φερνάντες και Ράσφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση κόντρα στη Σοσιεδάδ.

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα

Επιστήμονες κατάφεραν να… «χακάρουν» τα όνειρα και απέδειξαν ότι είναι εφικτός ο διάλογος με κάποιον που ονειρεύεται.

Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη Η σατιρική διαφήμιση της Τούνμπεργκ για την προσεδάφιση στον Άρη
PEOPLE2 έτη ago

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξαναχτυπά: Το σατιρικό σποτ για τα «διαστημικά όνειρα»

Εν αναμονή της προσεδάφισης του Perseverance rover της NASA στον Άρη, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για...

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Πρώην καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη

Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία-καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι κατεδαφίστηκε την Τετάρτη και η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε...

Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;» Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε... εργάτες - «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»
PEOPLE2 έτη ago

Απίστευτο: Επιστάτης θυσίασε αγελάδα επειδή δεν έβρισκε… εργάτες – «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν;»

Η απίστευτη θυσία της αγελάδας έγινε στο Καζακστάν.

Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video) Σκηνές... απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο - «Τους γαμ…με» (video)
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 έτη ago

Σκηνές… απείρου κάλλους σε δημοτικό συμβούλιο – «Τους γαμ…με» (video)

Εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο κερκίδα, παρά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου καταγράφηκαν στο Μεσολόγγι.

Advertisement

ΑΡΕΣΟΥΝ