PRESS ROOM logo

Νέα χαράτσια για να σώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχουν υψηλά εισοδήματα, θα βρεθούν στο στόχο της νέας φόρο-επιδρομής που σχεδιάζεται, για να μην καταρρεύσουν τα Ταμεία.

Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο όταν εξετάσει το θέμα, η πρόταση της επιτροπής «Σοφών» προκρίνει την λύση της δημιουργίας ενός «ειδικού κουμπαρά», που θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το νέο ασφαλιστικό, ειδικά την περίοδο των μεγάλων αλλαγών. Αυτό το fund(κουμπαράς), θα μαζεύει πόρους, από τα κρατικά ταμεία, την αξιοποίηση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και από άλλες συμπληρωματικές πηγές, όπως νέες εισφορές ειδικά σχεδιασμένες για την στήριξή του. Το υπουργείο από την πλευρά του, ξεκαθαρίζει ότι όλα θα ανακοινωθούν εντός των ημερών με την  η πρόταση της κυβέρνησης και την τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Αν και το υπουργείο χαρακτηρίζει μυθεύματα τα δημοσιεύματα περί εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού από τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, αφού δεν αποκαλύπτει πως θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την χρηματοδότηση των ταμείων.

 Με τους δανειστές να έχουν μία μεγάλη γκάμα, από όρους στο νέο μνημόνιο, που φέρνουν μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα,  το υπουργείο, εξετάζει την επιβολή εισφοράς  στους μισθωτούς που θεωρείται ότι έχουν υψηλά εισοδήματα(από 2.000 ευρώ και πάνω).  Το μέτρο αυτό που εξετάζεται, θα μετρά όχι μόνο τον μισθό, αλλά και τα εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως τα ενοίκια ή μετοχές. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του υπουργού Εργασίας,  Γιώργου Κατρούγκαλου, στην παράδοση του πορίσματος για το ασφαλιστικό, όπου όπως ανέφερε,  η επιβολή πρόσθετου φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στην μεγάλη ακίνητη περιουσία «δεν είναι έξω από τη λογική της κυβέρνησης».

Εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων!

Το δεύτερο χαράτσι που εξετάζει το υπουργείο, περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου που θα μετρώνται οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, από τις οποίες  θέλουν να παρακρατούνται αυτόματα και οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι όταν η επιχείρηση θα κόβει μία απόδειξη, το διασυνδεδεμένο taxis, θα ενημερώνεται αυτόματα και θα κρατάει τον ΦΠΑ 23% και ένα ακόμα ποσοστό, από το οποίο θα πληρώνονται οι εισφορές προς το ταμείο. Δηλαδή από ένα ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ, αυτόματα θα παρακρατάτε ένα μικρό ποσοστό σε κάθε συναλλαγή μέχρι αυτό το ποσό. Όταν ξεπεραστεί αυτό το ποσό, το επιπλέον θα πηγαίνει στον ατομικό κουμπαρά του ασφαλισμένου που θα του δίνει στο μέλλον μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, και το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει για την κάλυψη των ελλειμμάτων, του ταμείου.  Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, που τόνισε πως  θα εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπου που δεν θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος επαγγελματίας, που θα βάλει λιγότερα λεφτά στην τσέπη του. Με τα περισσότερα «μπλοκάκια» να έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα και να πληρώνουν μεγάλες εισφορές και αυξημένους φόρους, το νέο αυτό χαράτσι, αν επιβληθεί εκτιμάται ότι θα φέρει τους  ελεύθερους επαγγελματίες ,στα όριά τους.  

 Υπουργείο Εργασίας: Μυθεύματα τα περί εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού

Κατηγορηματικά διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς, το υπουργείο Εργασίας με σχετική ανακοίνωσή του.

Η άμεση αντίδραση του υπουργείου, μπορεί να «ακυρώνει» προς το παρόν τις πληροφορίες και τα σενάρια περί νέων χαρατσιών, αλλά δεν ρίχνει «φως» στην υπόθεση, ούτε εξηγεί από πού θα αντληθούν οι απαραίτητοι πόροι. Δηλαδή τα λεφτά που χρειάζονται τα ασφαλιστικά Ταμεία για να απομακρυνθούν από το χείλος του Οικονομικού «γκρεμού».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγο δημοσιεύματα. «συνιστούν μυθεύματα».  Στην συνέχεια, τονίζει και επαναλαμβάνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως, «τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο, «η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο».